Utrikes.

2015-08-07 15:49
Trots att det råder läkarbrist i Grekland rekryterar Sverige läkare därifrån för att mätta vårt behov. Grekiska sjukhus har i krisens spår inte råd att betala lön och många jobbar gratis.  Bild: Bertil Ericson/TT
Trots att det råder läkarbrist i Grekland rekryterar Sverige läkare därifrån för att mätta vårt behov. Grekiska sjukhus har i krisens spår inte råd att betala lön och många jobbar gratis.

Region Skåne utnyttjar krisen – importerar grekiska läkare

Den ekonomiska krisen i Grekland gör att vårdpersonal har svårt att få ut sin lön och många överväger utlandsflytt. Grekiska läkare är nu därför hett villebråd på den europeiska vårdmarknaden. Region Skåne är en aktör som sett sin chans. 

– Min förhoppning är att det blir minst en handfull läkare. Tanken är att de ska arbeta på distriktscentraler i Trelleborg, Helsingborg och Landskrona, säger Johan Lundqvist, HR-specialist, Region Skåne.

Första veckan i oktober kommer Johan Lundqvist från Region Skånes HR-avdelning att göra en annorlunda resa. Då åker han med representanter från Eures, European Employment Service, till Aten för att hitta grekiska läkare som ska ta hand om skåningar på vårdcentraler runt om i Skåne. Läkarbristen gör att landstinget nu är berett att ta till extravaganta metoder för att hitta personal – en import av läkare från Grekland.

– Förhoppningen är att vi ska rekrytera minst fem läkare. Intresset är stort och jag har redan varit i kontakt med en läkare som har börjat plugga svenska, säger Johan Lundqvist.

Läkarbrist även där

Det är lätt att tro att det skulle vara ett överflöd på läkare i Grekland, men så är inte fallet. Precis som i Sverige råder det läkarbrist. Men den ekonomiska krisen har försatt den offentliga sektorn i en besvärlig situation.

– De kan inte betala dem. Många jobbar nu gratis bara för att behålla sin kompetens, därför att sjukhusen inte har råd att betala dem lön längre, säger Mia Myrgren, Eures rådgivare.

Ny yrkesgrupp

Att arbetskraft utvandrar från Grekland är inget ovanligt. Däremot har det tidigare mest rört sig om andra yrkesgrupper som det inte råder en stor brist på. Mia Myrgren ser det inte som ett etiskt problem att Eures lockar över läkare till Sverige – trots att de behövs på hemmaplan.

– Vi rekryterar bara folk om läkarförbundet på plats tycker att det är okej. De säger att de inte kan försörja dem och att det är okej att komma dit och plocka dem.

Mia Myrgren ger ett exempel på hur privata bemanningsföretag exempelvis ger sig in i Polen för att söka efter vårdpersonal trots att de polska sjukhusen har råd att betala dem. Om än inte lika mycket som i Sverige.

– Det är skillnad mot hur Eures arbetar. Så skulle vi aldrig göra.

Nere och informerar

Under veckan i Aten ska Eures och representanter från Östergötlands landsting och Region Skåne hålla olika informationsmöten om hur det är att leva och bo i Sverige och om de tilltänkta arbetsplatserna. Sedan blir det intervjuer direkt med de kandidater som har sökt tjänsterna. Hittills har intresset varit stort. Mia Myrgren har fått förfrågan från en mängd läkare och enligt Johan Lundqvist sitter många redan och pluggar svenska.

Han hade helst sett att Region Skåne kunde rekrytera 20 grekiska distriktsläkare men inser att det skulle bli ohållbart.

– Det skulle bli för tungt för de olika vårdcentralerna när de ska ta hand om dem. Men så ser egentligen behovet ut.

Målet är att få med sig fem greker hem. Vilket i det långa loppet skulle minska personalkostnaderna avsevärt eftersom Region Skåne då kan ha färre hyrläkare.

– Man får inte heller glömma att det är en avsevärd förbättring för patienterna. Om man har hyrläkare kan man tappa i kontinuitet eftersom patienten får träffa en mängd olika läkare. Det är inte bra, säger han. 

Hjälp att hitta bostad

En av utmaningarna blir att se till att läkarna och deras familjer trivs i Sverige. Region Skåne kommer därför att hjälpa till med att hitta bostäder och se till så att även anhöriga kan få en sysselsättning. Men den största utmaningen blir att lära läkarna tillräckligt bra svenska.

– Den första tiden i Sverige kommer i princip enbart gå ut på att lära sig språket. Först efter cirka ett år kommer de kunna börja arbeta som läkare, säger Johan Lundqvist.

Vad har du att säga till personer som kanske är lite oroliga för att det kan bli svårt att kommunicera med de här nya läkarna?

– Det finns ingen anledning till oro. Håller de inte måttet får de inte börja. Dessutom kommer vi kontrollera deras läkarkompetens ordentligt innan det är dags.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter