Utrikes.

2015-07-10 07:18
Avbild från den kinesiska appen Wifi Skeleton Keys hemsida.
Avbild från den kinesiska appen Wifi Skeleton Keys hemsida.

Kinesisk app genväg till nätverk

Uppkopplingens äganderätt utmanas av kinesiska appar, som ger alla fri tillgång till alla nätverk

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I Kina utmanar appen som låter användare surfa gratis via andras wifi den vanliga ordningen. Appen heter Wifi Skeleton Key – ungefär wifi-universalnyckel – och erbjuder ganska precis vad det låter som. 

Genom att ladda ner den kan användaren ansluta sig till lösenordsskyddade trådlösa nätverk i närheten. Så länge man befinner sig i en större stad kan man med andra ord vara uppkopplad – gratis – så gott som jämt.

Gemensam databas

Appen, som är den tredje mest använda i Kina och har över 250 miljoner användare, uppskattas vara värd drygt 8 miljarder kronor. Det är heller inte den enda av sitt slag i landet.

Varje gång en användare skriver in lösenordet till ett trådlöst nätverk sparas det i en gemensam databas som gör det möjligt för alla andra användare att använda nätverket, men utan att få tillgång till själva inloggningsuppgifterna.

Svenskt försök

Den svenska appen Instabridge har gjort ett försök att ta en liknande teknik till Sverige, men låter bara användarna dela lösenord med sina vänner, och har inte fått samma genomslag som i Kina. I alla fall inte ännu.