Nyheter.

2013-11-28 11:07
Mehdi Bendkia, projektledare för Noaks Ark Syds hivtestprojekt Bild: Linnea Nilsson
Mehdi Bendkia, projektledare för Noaks Ark Syds hivtestprojekt Bild: Linnea Nilsson

Vill få fler att hiv-testa sig i tid

Allt fler i Europa hiv-testar sig sent och hinner därmed utveckla aids. Under veckan har europeiska hivtestningsveckan uppmärksammats bland annat av organisationen Noaks Ark i Malmö.
– Vi har jobbat hårt för att fler ska komma till oss och testa sig, säger Mehdi Bendkia.

Syftet med europeiska hivtestningsveckan är att få fler att testa sig så tidigt som möjligt. Om viruset upptäcks i tid är prognoserna långt mycket bättre för den drabbade. I Malmö har Noaks Ark haft öppet hela veckan för att erbjuda hiv-test till så många som möjligt.
– Vi vill vara med och bryta den onda cirkeln kring hiv. Okunskap leder till stigmatisering vilket leder till tysthet och ännu mer okunskap, säger Mehdi Bendkia, projektledare för Noaks Ark Syds hivtestprojekt.

I vanliga fall håller Noaks Ark öppet varje onsdag mellan klockan 17-19 och alla som utsatt sig för risk att bli smittade är välkomna att testa sig gratis. Ett blodprov ger svar redan efter femton minuter.
– Vi vill avdramatisera testerna och få människor att värna sin sexuella hälsa på samma sätt som att de går till tandläkaren regelbundet, säger Mehdi Bendkia.

En frizon för hiv-positiva
Noaks Ark är en organisation som sedan 1986 arbetat för att förebygga hiv och ge stöd till hiv-positiva. Föreningar finns runt om i Sverige.
– Vi är en frizon dit man kan komma utan att bli fördömd av någon. Vi har en psykolog och erbjuder gratis samtal och samtalsgrupper för exempelvis migrater och missbrukare med hiv, säger Mehdi Bendkia.

På söndag är det internationella aidsdagen och Noaks Ark i Malmö planerar en ljusmanifestation vid Triangeln och en demonstration till Möllevången. I lokalerna på Barkgatan i Malmö hålls öppet hus.
– Vi vill visa solidaritet med alla hiv-positiva och visa på sjukdomens komplexitet. Den är fortfarande väldigt stigmatiserad och många lever i ett utanförskap, säger Mehdi Bendkia.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

INTERNATIONELLA AIDSDAGEN

Internationella aids-dagen (World AIDS Day) uppmärksammades för första gången den 1 december 1988. Dagen initierades av FN för att uppmärksamma den globala hivepidemin och offren den skördat. I Malmö håller Noaks Ark öppet hus på söndag mellan 12-18 med föreläsningar och minnesrum. Klockan 16 är det samling vid Triangeln för ljusmanifestation och 17 blir det avmarsch för en demonstration mot Möllevångstorget.