Nyheter.

2014-02-21 01:00
Återvinning. Helle Robertson Forslund skapar design för återvinning av kläder i stor skala. Bild: Jenny Wickberg
Återvinning. Helle Robertson Forslund skapar design för återvinning av kläder i stor skala. Bild: Jenny Wickberg

Skapar modeller för återbruk av kläder

Gamla ylletröjor förvandlas till plädar. Herrskjortor sys om till kuddfodral och skjortornas manschetter blir till delar i en gobeläng. Designern Helle Robertson Forslund arbetar med att utveckla produkter som ska kunna göras i stor skala av återvunna kläder.

Bara Röda Korsets insamling tar varje år emot 4,5 ton kläder, vilket är dubbelt så mycket som de hinner sälja. Mycket av de kläder som samlas in i dag finns det ingen direkt användning för, utan de skickas till Holland där de mals ner för att användas som isolering.

För att hitta nya och bra användningsområden för det växande klädberget startade Röda korset i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen och Naturskyddsföreningen ett projekt som går ut på att inspirera företag till textilt återbruk. Helle Robertson Forslund, som är den enda skåningen i projektet, är en av sex utvalda designerfirmor med sammanlagt åtta designers som åtagit sig utmaningen. 

Helle Robertson Forslund är utbildad herrskräddare och modedesigner som under egna klädmärket Robert & Blad har gjort egna kollektioner av herr- och damkläder.  Hennes intresse för återvinning har tidigare lett till att hon vid sidan av sitt klädskapande började koka marmelad på fallfrukt.

 – Jag cyklade runt och tog hand om frukt som ingen ville ha och fick ihop flera hundra kilo, som jag kokade marmelad av. När jag höll på med detta så insåg jag att jag hade blivit ägare till en hel jävla marmeladfabrik, så Den jävla marmeladfabriken blev också namnet på verksamheten, berättar hon.

Efter att i femton år ha skapat nya klädkollektioner har Helle också successivt slagit in på en bana där hon i stället ägnar sig åt att återanvända och skapa nya användningsområden för textilier som redan finns.

”Inga tjejer som sitter och pysslar”

I höstas kom hon med i det projekt som startades av Västra Götalands Studio Re-design, där målet var att göra något av Röda Korsets väldiga klädberg.

– Vi var åtta designers som kom till deras lager i Skara, där vi klättrade omkring bland hundratals med säckar med kläder, för att börja fundera kring vad man skulle kunna göra av dem, berättar hon.

De sex företag som kom med i projektet har olika inriktningar, där några arbetar med kläder och andra med inredning eller andra former av design. Målet med projektet är att starta något som ska kunna göras i stor skala, och projektgruppen enades om att skapa en kollektion av enkla föremål för heminredning som kuddfodral, lampskärmar, väskor och mattor.

– Detta handlar alltså inte om att några tjejer sitter och pysslar, utan målet är att skapa bra produkter där mycket spillmaterial kommer till användning och där det också finns en avsättning för varorna, säger Helle Robertson Forslund. 

Säcker med osorterat material

I början av projektet, som bland annat finansierats av EU, har de medverkande fått experimentera och testa olika vägar, för att se vad som är gångbart.

– Att hitta på saker man kan göra av kläderna är det enkla. Svårigheten ligger i logistiken och planeringen. Vi utgår här från säckar med helt osorterat material. Från det ska vi få fram produkter som är möjliga att göra utan alltför mycket svinn, säger Helle Robertson Forslund.

De sex deltagarna har delat upp materialet mellan sig. Helle Robertson Forslund har inriktat sig på att ta hand om herrskjortor och kläder av ylle. Efter att ha provat sig fram har hon nu en kollektion som består av kuddfodral, en gobeläng som kommer att säljas som metervara och ett lapptäcke av yllebitar som ska säljas som plädar och i en smalare variant som kan användas som halsduk.

Kuddfodralen och gobelängen bygger på herrskjortor.

– Med de modeller jag har tagit fram så kan man återanvända alla delar av skjortorna, utom de som är trasiga eller som någon har spillt ketchup på, säger Helle Robertson Forslund.

Svårt att få fram god kvalitet

Lapptäckena av ylle är också skapade så att allt användbart material tas tillvara.

– Är det en fläck eller ett hål, så kan man bara jobba sig runt det, säger hon.

Deltagarna i projektet har tillsammans skapat kollektivet Around, där de planerar att fortsätta samarbetet även efter projekttiden. De är nu i slutfasen av arbetet med att skapa en kollektion som består av minst tolv produkter. Kollektionen håller samtidigt på att säljas in, så att varorna ska finnas till försäljning i inredningsbutiker runt om i landet.

 – Det blir inga billiga saker. Även om materialet vi utgår från är billigt så kräver det mycket arbete. Allt är dessutom tillverkat i Sverige till svenska löner. Produkterna måste därför hålla så hög klass att människor köper dem för att de är snygga och bra. Som en extra bonus får de att varorna är märkta med ”Bra miljöval”. En förhoppning är att vi ska nå fram till en kundkrets som inte annars brukar handla begagnade varor, säger Helle Robertson Forslund.

Eftersom varorna ska kunna produceras och säljas i stor skala kommer Helle Robertson Forslund troligen få avstå från en av sina produkter, kuddfodralet Grandpa som sys av yllekoftor och kantas med skinn från begagnade väskor.

– De går inte att göra tillräckligt många av eftersom det är svårt att få fram koftor av god kvalitet i tillräcklig mängd, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

SÅ påverkas klimat och miljö

Sveriges textilkonsumtion motsvarar årligen cirka 730 000 bilars koldioxidutsläpp. 

Bomull kräver uppemot 29 kubikmeter vatten per kilo och odlas ofta i länder där vatten är en bristvara.

Cirka elva procent av världens bekämpningsmedel används vid odling av bomull. 

Bomullsproduktionen tar upp mark som skulle kunna användas till matproduktion. 

Polyester, som är den näst vanligaste textilfibern, är tillverkad av råolja och kräver nästan tre gånger så mycket energi som bomull. 

Det går uppskattningsvis åt över 200 000 ton kemikalier per år vid produktionen av de klädesplagg som konsumeras i Sverige varje år.

Källa: Naturvårdsverket

Mycket textil hamnar i hushållssoporna och går därmed direkt till förbränning. En viktig resurs går därmed upp i rök. ETC Malmö har listat alternativen:

Lämna vidare
En lång rad frivilligorganisationer samlar in kläder och annan textil och säljer i butik. Flera, däribland Röda Korset och Human Bridge, skickar dessutom allt de inte kan sälja till materialåtervinning i Nederländerna och Belgien. 

Lämna tillbaka 
Fler och fler affärer låter sina kunder lämna utslitna produkter till återvinning, bland andra H&M, Filippa K, Boomerang och Polarn O. Pyret. 

Ta hand om kläder
Laga, sy om eller ge bort sådant du har tröttnat på. Samla vännerna på klädbytesdagar och handla nygammalt på second hand.  

Den som har vägarna förbi Arlanda kan fram till månadsskiftet se ett urval av produkterna från Around, som visas på en utställning i Röda Korsets pop up-butik. Var varorna kommer att säljas senare är inte klart ännu.

Studio Re-design har tidigare drivit ett projekt där textilt spill från industriproduktionen återvanns.