Nyheter.

2017-05-05 06:00
  • På lördag firas No diet Day i Folkets park. Det bjuds på cup cakes och de som vill äta och dricka mer uppmanas att ta med sig egen picknick.  Bild: Jurek Holzer/SvD/TT
    På lördag firas No diet Day i Folkets park. Det bjuds på cup cakes och de som vill äta och dricka mer uppmanas att ta med sig egen picknick.
  • Hannah Kindbom, en av grundarna av aktivistgruppen Malmö fat front. Bild: Privat
    Hannah Kindbom, en av grundarna av aktivistgruppen Malmö fat front.

No diet Day i Folkets Park

I morgon, lördagen den 6 maj, blir det picknick i kroppsaktivismens tecken i Malmö Folkets park. Arrangör är den nybildade gruppen Malmö fat front, som vill hylla mångfalden av kroppar.

Den 6 maj har sedan 90-talet firats som No diet Day på olika håll i världen. Temadagen uppmärksammas i Storbritannien, USA och andra länder, men har inte tidigare fått något större genomslag i Sverige.
– Förra året var det något mindre arrangemang den dagen, men vi tyckte att det nu var dags att göra något mer av firandet, säger Hannah Kindbom, som är en av grundarna av aktivistgruppen Malmö fat front.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bildandet av gruppen startade lite mjukt med att omkring tio personer under ett års tid har träffats för att fika och samtala kring frågor som rör vikthets och trånga skönhetsnormer.
– Tre av oss har sedan bestämt oss för att vi ville göra något mer, och har därför startat en aktivistgrupp, säger Hannah Kindbom.

Kroppsaktivism på nya plattformar

Hannah Kindbom har tidigare varit med i burleskgrupper, som har tränat och uppträtt i olika sammanhang. Hennes intresse för frågor som rör kroppar och skönhet startade i tidiga tonåren. Med bildande av Malmö fat front vill hon slå ett slag för rätten att känna sig vacker även för den som bryter mot den gängse skönhetsnormen. Hon vill dessutom föra ut kroppsaktivismen på nya plattformar.
– Den kroppsaktivism som finns nu rör sig mest på sociala medier. Jag vill föra ut frågan i den mer köttsliga världen och se till så att den tar plats också i det offentliga rummet, säger hon.

De som vill delta i firandet av No diet Day i Folkets park kan bege sig dit vid 14-tiden, där det blir en picknick under lättsamma former.
– Vi kommer att hänga i parken några timmar och bjuder då på cup cakes. Den som vill äta och dricka mer än så får ta med sig egen picknick-mat, säger Hannah Kindbom.