Nyheter.

2013-12-17 10:53
Moa Björnson och Sara Wåglin Bild: Linnea Nilsson
Moa Björnson och Sara Wåglin Bild: Linnea Nilsson

De gör en Karl-Bertil Jonsson

Många vill inte ha det femte jobbskatteavdraget som införs vid årsskiftet. Det har Malmöborna Moa Björnson och Sara Wåglin tagit fasta på och startat julskatteuppdraget, en sajt för alla som hellre vill skänka pengarna till bättre behövande. Förebild är Karl-Bertil Jonsson.

Fyra dagar har gått sedan julskatteuppdraget lanserades när ETC Malmö träffar Moa Björnson och Sara Wåglin. Redan har 330 personer registrerat sig på sajten. Två tredjedelar har anmält sig som givare och har därmed valt att skänka samma summa pengar som de efter årsskiftet kommer att få per månad i nytt jobbskatteavdrag.

En tredjedel har valt alternativet: ”här kan det behövas en extra slant”.
– Många har skrivit långa brev till oss på mejlen och berättat varför de behöver pengar. En arbetslös kvinna skriver att hon önskar att hon kunde vara en givare, att hon hade kunnat vara det för bara ett år sedan, men att omständigheter gjort att hon nu lever på marginalen, berättar Sara Wåglin.

6 av 10 vill inte ha jobbskatteavdrag
Idén till julskatteuppdraget fick de båda vännerna för mindre än två veckor sedan. De satt och åt middag och pratade politik. Det kommande jobbskatteavdraget upprör dem båda.
– Det känns som ett hån att vi ska få lite mer i plånboken när man ser hur det ser ut, exempelvis här i Malmö med enorma skillnader mellan olika grupper, säger Moa Björnsson, som till vardags jobbar med stadsutveckling i Malmös miljonprogramsområden.

Hon tror att många fått nog, vilket bekräftas av en undersökning gjord av SVT:s Agenda som visar att sex av tio svenskar tycker att ett femte jobbskatteavdrag är en dålig idé.
– Jag tror att vi är många som börjat märka att välfärden har urholtats och känner en rädsla för vad som ska komma. Vi tror fortfarande att Sverige är tryggt men märker att vi inte längre har en så stabil grund att stå på, säger hon.

Enligt alliansen leder jobbskatteavdrag till ökad motivation att arbeta och därmed till fler jobb och mer pengar till välfärden. Moa Björnson och Sara Wåglin ger inte mycket för det argumentet.
– Drivkraften att arbeta finns redan, det är jobb som saknas. Dessutom tror jag snarare att många prioriterar att gå ner i arbetstid om de får mer pengar. Det skulle i alla fall jag göra, säger Sara.

Vill betala mer skatt
Givarna och de som behöver pengar kommer att matchas ihop. Sara och Moa ska inte hantera några pengar utan låta givarna sätta över pengar direkt till de behövandes konton. Vid jul stängs sidan ner, projektet är endast tillfälligt och initiativtagarna är noga med att påpeka att det inte är tänkt som välgörenhet.
– Visst kan man tycka att detta är välgörenhet, men det är i första hand en protest. Vi är emot välgörenhet på ett strukturellt plan, vi tycker att det är staten som ska sköta fördelningen, säger Moa Björnson.

Samtidigt tycker de att själva handlingen – att så många aktivt väljer att avstå sitt jobbskatteavdrag – är talande.
– Det visar ju att det inte behövs, säger de.

Om antalet givare är fler än de behövande, när julskatteuppdraget avslutas kommer pengar även att gå till olika välgörenhetsorganisationer.
– Det skulle vara superskönt om statskassan hade ett 90-konto, då hade vi bara kunnat sätta in pengarna där, säger Sara Wåglin och skrattar.

Det femte jobbskatteavdraget kommer att kosta staten 12 miljarder årligen. Vad skulle ni vilja att pengarna gick till istället?
– Vi har en lång lista. Sjukvården, till exempel. Jag pratade med en sjuksyrra på Sus i förra veckan. Hon sa att en bra dag är när hon hinner ta en lunch på femton minuter, säger Moa.
– Skolan. Högre lärarlöner och fler lärare. Men det finns en uppsjö saker, det skulle inte vara några problem att hitta hål att stoppa pengarna i, säger Sara.

MOA BJÖRNSON

Bor: Malmö

Ålder: 28 år

Jobbar med: Stadsutveckling på Malmö stad, med stadens miljonprogramsområden

Extra jobbskatteavdrag nästa år: 337 kr/mån

Aktuell med: Har startat julskatteuppdraget för alla som inte vill ha mer pengar i plånboken

SARA WÅGLIN

Bor: Malmö

Ålder: 30 år

Jobbar med: Utgivningsansvarig redaktör på bokförlaget BTJ Förlag i Lund

Extra jobbskatteavdrag nästa år: 268 kr/mån

Aktuell med: Har startat julskatteuppdraget för alla som inte vill ha mer pengar i plånboken