Nyheter.

2017-04-28 09:17
  • I morgon är det dags för klimatmarsch i Malmö. Arkivbild från manifestation i New York, september 2014.  Bild: Jason DeCrow/AP/TT
    I morgon är det dags för klimatmarsch i Malmö. Arkivbild från manifestation i New York, september 2014. 
  • Johanna Blomberg
    Johanna Blomberg
  • Birk Andersson
    Birk Andersson

Brett stöd när Malmö marscherar för klimatet

I morgon, lördag, är det Donald Trumps hundrade dag som president, vilket kommer att uppmärksammas med demonstationer världen över. I Malmö har ett 30-tal föreningar, partier och företag ställt sig bakom en demonstration för forskningen kring och satsningar på ett hållbart klimat.

Uppslutningen bakom demonstrationen är en av de större som har gjorts.
– Den demonstration som hölls i slutet av november 2015, inför klimatmötet i Paris, var det ungefär lika många organisationer som stod bakom, men då hade vi mer tid till förberedelser, säger Birk Andersson, anställd vid Naturskyddsföreningen och en av huvudarrangörerna.

Initiativet till protesterna togs i USA men har spridit sig över världen, där det i Sverige blir demonstrationer i flera städer. Bakgrunden är den republikanska presidentens uttalanden och beslut i klimat-frågan.
– Det är viktigt att vi visar att det inte går att ifrågasätta fakta kring människans påverkan på klimatet. Vi måste fokusera på att hitta lösningar på problemet, och inte på att diskutera om det stämmer, säger Birk Andersson.

Kan bli återkommande

Rubriken på evenemanget, Climate march, är samma som inför toppmötet i Paris. Johanna Blomberg, Jordens vänner och huvudarrangör, tror att det kan bli en återkommande manifestation.
– Det behövs för att vi ska kunna samla som många goda krafter som möjligt, säger hon.

För Jordens vänners del är det viktigt att lyfta aspekten om rättvisa.
– Det är inte vi i den rika världen som drabbas mest av förändringarna i väderleken. Vi har resurser som gör att vi klarar oss och vi kan betala lite mer för våra grönsaker när det behövs. Det är de redan fattiga länderna som får det ännu svårare och det är då mycket på grund av den rika världens överkonsumtion. Det är därför viktigt att vi är solidariska och lyfter frågan om klimaträttvisa, säger Johanna Blomberg.

Den politiska bädden bakom manifestationen är bred, med de rödgröna partierna Fi, MP och V samt Centerns ungdomsförbund Grön ungdom och Gröna studenter. På föreningssidan finns bland annat biståndsorganisationen Svalorna, Djurens rätt och Föräldravrålet. Men även Svenska kyrkan och flera företag har ställt sig bakom uppropet.

Avslutas på Stortorget

Demonstranterna kommer att samlas klockan 12.30 utanför Konsthallen vid Triangeln, för att sedan gå längs gågatan till Stortorget. Manifestationen avslutas med information och bokbord på torget.
– De organisationer som är med kommer att presentera sig. Förhoppningen är att vi ska kunna samla engagemanget och arbeta vidare för en förändring i rätt riktning, säger Birk Andersson.

Den demonstration som hölls 2015 lockade 1 200 personer.
– Vi hoppas kunna locka många även denna gång, även om konkurrensen nu är större i och med 1 maj och annat som händer, säger Birk Andersson.