Ledare. Ulrika Tegnér.

2017-03-18 06:55
Miljöminister Karolina Skog (MP). Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Miljöminister Karolina Skog (MP).

Med blicken på Skog

Om politiken på ett område är otillräcklig, har vi lärt oss att skrika och protestera.

Det är talande att det finns något som heter Good News Magazine, när vanliga nyhetsförmedlare mest är dåliga nyheter-förmedlare. Nyligen frågade Sifo 1 000 svenskar vad de oroar sig för (kriminalitet, flyktingfrågan, invandringen, en tiondel svarade klimat och miljö). Som en bekant kommenterade: inget fel i att ta människors oro på allvar, men ängslan är ingen bra kompass för ett samhälle. Varför undersöks inte också svenskarnas förmågor, lust, visioner och vilja? 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Särskilt när det gäller politik, bygger hela vårt parlamentariska system på skillnader och kritik snarare än på att söka samförstånd. Om politiken på ett område är otillräcklig, har vi lärt oss att skrika och protestera. Det kanske är bra, jag vet inte. Det är onekligen bra att vi KAN protestera, men det vore väl önskvärt om det fanns något mer effektivt sätt.

Miljöpartiet låg på sju procent i valet 2014. Nu är de nära fyraprocentspärren. Analytiker anger väljarnas besvikelse över försäljningen av Vattenfalls brunkol och avhumaniseringen av Sveriges flyktingpolitik som orsaker. Onekligen två vidriga steg i fel riktning. Förra språkröret Romson var impopulär och det tog tid även för statsminister Löfven och hans regeringsbildning att helt accepteras. 

Mot den bakgrunden är det så innerligt lätt att uteslutande se allt som är otillräckligt i politiken. Det är nämligen sant att den är gravt otillräcklig. Samtidigt: vad tacksam jag är att det är Malmös Karolina Skog som tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin sliter för miljö och klimat för Sveriges räkning, när alternativet är de miljöpolitiska talespersonerna för de andra riksdagspartierna. 

Enligt Naturskyddsföreningens analys skulle Moderaternas nuvarande budgetförslag ÖKA utsläppen av växthusgaser, vilket är extremt anmärkningsvärt och får mig att undra om det ens finns en genuin vilja och insikt, trots ord om stöd av Parisavtalet (som visserligen är otillräckligt i sig) och tvågradersmålet. S gör klimatinvesteringar men fegar om klimatskatter. C vill subventionera diesel och SD är rent ut sagt ett dåligt skämt på områdena klimat och miljö, deras ”politik” på området är helt verklighetsfrånvänd.

Så har Karolina Skog hunnit göra något, när hon nu har varit miljöminister i snart ett år? Med hennes bakgrund som kommunalråd har hon haft fokus på grön och jämställd stadsbyggnad och utveckling. I regeringen kastades hon in i klimatreformen i höstas, där det budgeterades för bättre cykel- och tåginfrastruktur och andra investeringar. Skog har också axlat arbetet när det gäller att lagstifta mot spridningen av plastpartiklar i haven och minska farliga kemikalier i vardagsmiljöer. Isabella Lövin är minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, och ansvarar för den internationella klimatpolitiken.

För att kunna både fira segrar längs vägen och pressa på politiker att driva en tuffare politik, så följ gärna flera olika politiker på sociala medier, läs på regeringens hemsida, följ Supermiljöbloggen, Naturskyddsföreningen och andra oberoende, seriösa granskare. Vi kan, ska, vara förbannade ibland, men ge inte upp visionerna och fortsätt pressa på de politiska partierna för en trovärdig och vetenskapligt grundad politik för ett säkert klimatsystem och hållbar miljö. Vi väntar på ännu mer skärpa, Karolina Skog! Och vänligen, kan vissa andra i riksdagen sluta vara bromsklossar?