Ledare. Richard Olsson.

2017-10-02 06:00

Fyll asylfrågan med vänster-högerkonflikt

Så länge Centerpartiet och Vänsterpartiet är lika goda alternativ för den flyktingvänlige väljaren kommer frågan inte att förbättra vänsterns positioner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den här veckan befinner sig över 1 000 inresta vänsterpartister och lika många tillflugna centerpartister i Malmö. Det är politiker, aktivister, opinionsbildare inom och omkring båda partierna som samlas för Centerns partistämma och Vänsterpartiets konferens Vänsterdagarna.

Det är två partier som på de allra flesta sätt är väldigt olika. Ett till vänster, ett till höger. Ett fattigt, ett rikt (Centerpartiet förvaltar en förmögenhet på över en miljard). Ett som vill ha höjda löner och sänkta hyror, och ett som vill se det motsatta.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men det finns samtidigt många likheter. Sedan hösten 2015 då Sverige på kort tid tog emot fler flyktingar än vanligt har V och C visat sig vara de enda partierna i riksdagen som på riktigt står upp för en generös asylpolitik. Förvisso med helt olika idéer om hur mottagandet ska organiseras och nyblivna svenskar ska välkomnas in i samhället. Men eniga i att Sverige ska vara ett öppet land.

Gemensam är även rollen som internopposition i respektive block. Vänsterpartiet förhandlar budgetar med regeringen men är noga med att hävda sin oppositionsroll. Centerpartiet bedyrar att Alliansen existerar, men tar samtidigt gång på gång avstånd från andra allianspartier.

Slutligen verkar båda ha insett att valet 2018 kan komma att vinnas på ideologi. Centerpartiet har positionerat sig som det liberala partiet på den svenska partikartan. Vänsterpartiet lägger all sin energi på att framstå som det enda vänsteralternativet.

Varför har det givit så olika utdelning? Centerpartiet som för bara några år sedan låg farligt nära fyraprocentsspärren mäts i dag till en bra bit över tio procent i de flesta mätningar. Vänsterpartiet har tur om en mätning ger två procentenheter över valresultatet 2014.

Kanske handlar det om hegemoni. I en liberal hegemoni, vars främsta hot är rasistiska idéer från höger snarare än socialistiska idéer från vänster, är det många som längtat efter ett solklart liberalt alternativ. Ingen har undrat vilket vänsteralternativet är.

För vänstern är det i stället viktigare att vrida hegemonin åt vänster. Det bästa sättet är att vara offensiv, och att göra varje fråga till en fråga om höger och vänster. Kampen för flyktingars rättigheter och en generös asylpolitik är viktig. Att ge upp den medan människor dör på flykt till Europa vore oanständigt. Men så länge Centerpartiet och Vänsterpartiet är lika goda alternativ för den flyktingvänlige väljaren kommer frågan inte att förbättra vänsterns positioner.

För att gynna vänstern behöver asylfrågan fyllas med en höger-vänsterkonflikt. En debatt som utgår ifrån självklarheten att vi ska hjälpa dem som flyr, och i stället fokuserar på hur. Där det framgår att Centerpartiet vill sänka löner och höja hyror för att lösa integrationen, men inte har några problem med att gubbar som Jan-Emmanuel och Bert Karlsson kammar hem miljoner på att äga asylboenden.

Senast Annie Lööf och Jonas Sjöstedt möttes i Malmö var i maj 2016, i en debatt där skillnaderna mellan höger och vänster verkligen kom fram. Någon sådan hinns nog inte med i helgen, men vänstern har allt att vinna på att den debatten fortsätter.