Ledare. .

2014-11-29 06:00
Otaliga studier visar på att köttätare löper betydligt högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar och cancer jämfört med en icke-köttätare. ”Så om inte klimatet och framtida generationers livsmiljö är sporre nog kanske hälsan kan vara det.” Bild: Matt Moser/free images
Otaliga studier visar på att köttätare löper betydligt högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar och cancer jämfört med en icke-köttätare. ”Så om inte klimatet och framtida generationers livsmiljö är sporre nog kanske hälsan kan vara det.”

Dyrt pris för billigt kött

Kött ska inte vara vardagsmat, tvärtom, priset ska spegla både klimatpåverkan och det liv som har gått till spillo för vår gastronomiska njutning.

Fläskytterfilé 49,90 kr/kg, nötfärs 39,90 kr/kg och kycklinglår 15 kr/kg. Så kan det se ut när veckans annonsblad från valfri matbutik dimper ner i brevlådan. Ett berg av kött till oetiska lockpriser. Billigt dött kött. För billigt.

För kött, speciellt nötkött, är en klimatbov av astronomiska proportioner. Dels krävs det enorma ytor mark, ofta skövlad regnskog i Amazonas, för att odla foder till de djur som blir din köttfärssås och dels så släpper dessa djur i sin tur ut metan, vilken är en 20 gånger starkare växthusgas än koldioxid.

Förra året publicerade Jordbruksverket en mycket uppmärksammad rapport om svenskarnas köttkonsumtion. I den framgick att vår köttproduktion har ökat med 33 procent till 85 kilo per person och år mellan 1980 och 2010. Det är 85 kilo klimatpåverkan per person och år – för en matvara. Det är också dubbelt så mycket som världskonsumtionen på 42 kilo per person och år. Allt som allt står den globala köttindustrin för en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser.

Att du, liksom jag, gör ditt bästa och enbart köper svenskproducerat kött räcker inte. Klimatpåverkan från svenskt nötkött är 20 kilo koldioxid per kilo slaktvikt och 20,5 kilo koldioxid per kilo slaktvikt för EU-importerat nötkött. Svensk kött är bättre, men inte tillräckligt bra.

Men ekologiskt då? Sorry. Ekologiskt betyder ”bara” att djurens foder är odlat utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Det krävs fortfarande samma areal för att producera samma mängd foder och köttdjur. Sedan kan och bör man naturligtvis ha synpunkter på djurhållningen i Sverige jämfört med resten av EU och diskutera vilket som är bäst (gissa), men det har dessvärre föga inverkan på själva klimatet.

Hur ska man göra då? Att hela världen skulle bli vegetarianer är orimligt. Kött är tyvärr fantastiskt gott, även om det tar emot att skriva det eftersom jag tycker att idén med att döda ett icke-mänskligt djur så likt oss själv för en middag egentligen är så jäkla omoraliskt och äckligt. Likväl sitter jag där, efter en vecka som wannabe-vegeterian, med en hamburgare i näven.

Därför anser jag att det vore bra för både människor och djur om det blev accepterat att kött är fin mat, mat att ta på allvar. Kött ska inte vara vardagsmat, tvärtom, priset ska spegla både klimatpåverkan och det liv som har gått till spillo för vår gastronomiska njutning. Köp kött, men köp svenskt och ekologiskt eftersom det kostar mer och gynnar den svenska arbetsmarknaden. Men framför allt; köp mindre! Otaliga studier visar på att köttätare löper betydligt högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar och cancer jämfört med en icke-köttätare. Sedan får man ju jäkligt dålig karma av att ta livet av så många djur… Så om inte klimatet och framtida generationers livsmiljö är sporre nog kanske hälsan kan vara det.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter