Ledare. Richard Olsson.

2017-05-29 08:35
”Kontrapunkts folkkök mättar dem som annars går hungriga, och centret är en mötesplats för människor som trots att vi går på samma gator lever i olika världar.” Bild: Bertil Ericson/TT
”Kontrapunkts folkkök mättar dem som annars går hungriga, och centret är en mötesplats för människor som trots att vi går på samma gator lever i olika världar.”

Behandlingen av Kontrapunkt en skam

Kontrapunkt är något väldigt unikt, och något som vår stad bör vara stolt över. 

Malmö kan komma att förlora en av våra absolut viktigaste sociala resurser. Kulturföreningen och det sociala centret Kontrapunkt hotas av nedläggning. I en arrogant uppvisning av kapitalägares makt över våra städer meddelande fastighetsägaren Kwame Moore nyligen att Kontrapunkt inte kommer att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet i de lokaler de huserat i under de senaste sju åren. Föreningen tvingades stänga direkt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Något giltigt bygglov fanns inte för den verksamhet som angivits på kontraktet mellan Moore och föreningen. När Kontrapunkt gjorde sig obekväma genom att kritisera gentrifieringen av Norra Grängesbergsområdet stoppades därför verksamheten plötsligt. Ägaren gör genom sitt ägande tydligt att han inte vill se någon annan lösning än att Kontrapunkt ger sig av, och kommunen tycks ointresserade av att lösa situationen. Den som straffas är inte fastighetsägaren som har upprättat ett felaktigt kontrakt, utan Kontrapunkt, dess medlemmar och alla de människor som får del av deras verksamhet.

Kontrapunkt är något väldigt unikt, och något som vår stad bör vara stolt över. När kommunen inte vill eller klarar att ta ansvar för människor som bor i och passerar Malmö har Kontrapunkt ofta varit snabba att kliva in. När flyktingmottagandet var som störst under hösten 2015 ställdes Kontrapunkts fest- och verkstadslokaler snabbt om till flyktingboende. Över 17 000 flyktingar passerade genom Kontrapunkt på vägen in i Sverige, och fick mat, husrum och välbehövlig vila.

När kommunen har vägrat ta ansvar för frysande hemlösa i Malmö har Kontrapunkt ställt upp med natthärbärge. Kontrapunkts folkkök mättar dem som annars går hungriga, och centret är en mötesplats för människor som trots att vi går på samma gator lever i olika världar. Dessutom är kulturhuset en otrolig resurs för Malmös övriga föreningsliv.

För allt detta betalar Malmö stad ingenting. Bara flyktingmottagandet 2015, där kommunen länge stod handfallna, hade kostat många miljontals kronor. Utan Kontrapunkt hade den systemkollaps som många vill ge sken av kanske blivit verklighet i Malmö under under ett par månader 2015. Man skulle lätt kunna anföra att Malmö stad är skyldig Kontrapunkt dessa miljoner. I stället betalas föreningens verksamhet alltjämt genom ideellt arbete och donationer. 

Om det enorma ansvar som Kontrapunkt tar sade kommunalrådet Carina Nilsson (S) till ETC förra veckan:

– Det går inte att säga vad det innebär att de stänger ner, för vi har inte haft någon större insikt i deras verksamhet.

Kommunens intresse för Kontrapunkt går knappast att underskatta, men att ett kommunalråd som dessutom har varit ordförande för sociala resursnämnden inte skulle se all den verksamhet Kontrapunkt bedriver är helt enkelt inte trovärdigt. Mer sannolikt är att Socialdemokraterna ser exakt vilken otrolig rörelse Kontrapunkt är, och känner igen den som precis den typ av rörelser som har blivit socialdemokratins fall i land efter land runt om i Europa.

Att den typen av rörelse finns i vårt Malmö är något att vara stolt över. Kommunens behandling av densamma är däremot en skam.