Kultur & Nöje.

2017-04-14 06:31
 • ”Vi har mycket konserter här och har upplevt att många som kommer gärna hade velat dansa också”, säger Felicia Korman, kommunikationsansvarig för Victoriateatern. Bild: Jenny Wickberg
  ”Vi har mycket konserter här och har upplevt att många som kommer gärna hade velat dansa också”, säger Felicia Korman, kommunikationsansvarig för Victoriateatern.
 • Bild: Jenny Wickberg
 • Bild: Jenny Wickberg
 • Bild: Jenny Wickberg
 • Bild: Jenny Wickberg
 • Bio, revyteater och konsertlokal. Victoriateatern har redan gått genom många användningsområden. Nu är det dags för husets premiär som danslokal. Bild: Press
  Bio, revyteater och konsertlokal. Victoriateatern har redan gått genom många användningsområden. Nu är det dags för husets premiär som danslokal.

Victoria bjuder upp till dans

Drygt 100-åriga Victoriateatern är redo att ta på sig dansskorna. För den gamla teaterdamen är nya roller inget hon är obekant med. Tvärtom – Victoria började sitt liv som stumfilmsbiograf och fungerar i dag som kulturhus med en bred repertoar.

Det är teater man tänker i mötet med kulturhuset på Södra Förstadsgatan. Med vackra gamla dörrar, speglar, kristallkronor och en salong med röda väggar framstår Victoria som en klassisk gammal teater. Men den 27 april väntar något nytt, då det är dags för huset att göra premiär som danslokal.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har mycket konserter här och har upplevt att många som kommer gärna hade velat dansa också. Vi kommer därför att plocka undan möblerna och göra plats för dans, säger Felicia Korman, kommunikationsansvarig för Victoriateatern.

Inreds med en touch av 20-tal

Den första danskvällen blir det electro swing med Alice Francis med band på scenen. Då det kommer att handla om swing på scen och på dansgolvet så kommer lokalen att inredas med en touch av 20-tal.

– Det är alltid kul med tema så de som vill får gärna klä upp sig i 20-talsstil, men det är givetvis frivilligt. Det går bra att komma i vanliga kläder också, säger Felicia Korman.

När huset en gång byggdes, 1912, så var det som biograf. Det var på stumfilmens tid och i salongen fanns då ett nedsänkt dike för orkestern. Under åren har flera stora förändringar svept genom lokalerna. De fönster som fanns på sidorna sattes igen då husen intill byggdes 1916. Under 40-talet var huset inte längre aktuellt som biograf, men byggdes om till revyteater. Hjördis Pettersson och Git Gay är några av dem som uppträdde på scenen.

Stängdes och hotades av rivning

På 50-talet blev Victoria bio på nytt, men var omodern och levde under nedläggningshot. År 1974 tycktes historien få sitt slut. Då stängdes bion och ett år senare hotades huset av rivning. Victoriakommittén, med bland annat Mikael Wiehe i spetsen, bildades och tog upp kampen för att göra om den gamla biografen till kulturhus. Under 1976 stod striden som hårdast då kommittén ockuperade huset.

Ockupanterna vann kampen och 1981 blommade Victoria upp på nytt, nu i nyrenoverat skick och med statusen som kulturhus. Sedan 1982 är det Kulturföreningen Kontrast som äger och driver huset. Scenen besöks numera av artister ett par gånger i veckan. Sitt namn till trots är det inte mycket teater som spelas i lokalen, även om det förekommer. Det är däremot mycket konserter och stand up-förställningar, men även udda inslag som magishower.

– De musiker som kommer hit blir ofta glada. Scenen är liten och intim och man kommer nära publiken, vilket många av dem som uppträder här uppskattar, säger Felicia Korman.

Picknick – inte på danskvällarna

Det koncept som Victoria förknippas med i dag är picknick-teater, där besökarna får ta med egen mat och dryck.

– Det är populärt med ost och kex, men allt förekommer. Folk kommer hit med både ostron och hämtpizza, säger Felicia Korman.

Picknick är det numera på alla föreställningar, med undantag för de danskvällar som nu ska hållas en gång i månaden.

Den första danskvällen med electro swing följs upp den 17 maj, då det är Daniel Lemma and Hot this year band som spelar reggae. Även i fortsättningen blir det varierade musikstilar.

– Vi kommer att passa på och ha dans till all musik som känns svängig, säger Felicia Korman.

Men då det är dans blir det alltså inte plats för picknick.

– De besökare som vill ha något är då hänvisade till vårt kafé, säger Felicia Korman.