Kultur & Nöje.

2017-05-19 12:00
Mi Tyler, Christina Lax och Elin Örså har       tillsammans skrivit och illustrerat barnboken ”Rädda Rosala”. Bild: Jenny Wickberg
Mi Tyler, Christina Lax och Elin Örså har tillsammans skrivit och illustrerat barnboken ”Rädda Rosala”.

Uppfinningsrika flickor räddar världen i ny barnbok

Vattnet stiger och livet på ön Rosala är hotat. Intrigen i nyutgivna barnboken ”Rädda Rosala” kretsar kring miljöförstöring och klimathot. Men berättelsen, vars ena författare är sju år, inger mer hopp än förtvivlan. Räddarna i nöden är två flickor som med mod och uppfinningsrikedom tar sig an uppgiften att stoppa den farliga miljöförstöringen.

– Klimatförändringarna är det största hot människan står inför i dag. Det är då viktigt att vi kan prata om det även med våra barn, säger författaren Mi Tyler.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Berättelsen handlar om de två vännerna Ro och Anninor som bor på ön Rosala, som hotas av de stigande vattennivåerna. När rektorn meddelar att skolan måste stängas tar Ro och Anninor upp kampen för att rädda både ön och omvärlden. Men även om miljön är den röda tråd berättelsen kretsar kring så är det inte fråga om någon faktabok.

– För att kunna skriva om ett sådant här ämne för barn så behövs det en bra och underhållande historia som kan fånga deras intresse, säger Mi Tyler.

”Ett svårt ämne på ett bra sätt”

I berättelsen ingår några fantastiska maskiner som Ro uppfinner, som den märkliga hexaflux-generatorn. Bilderna i boken fångar upp kretsloppstänkandet genom att vara gjorda i en blandning av akvarell och collage.

Idén om att skriva en barnbok om miljöhot väcktes av illustratörerna Christina Lax och Elin Örså. De kontaktade Mi Tyler, som tidigare har skrivit barnboken ”Mammas liv” som handlar om en mamma som blir svårt sjuk.

– Vi tyckte att hon hade lyft ett svårt ämne på ett bra sätt, och därför var en perfekt kandidat till att skriva vår bok, säger Christina Lax.

Christina Lax och Elin Örså lärde känna varandra i finska Åbo och är i dag kurskamrater på utbildningen i grafisk design i Malmö. De har tidigare gjort illustratörsuppdrag var för sig.

– Vi tyckte att det skulle vara kul att göra något tillsammans. Lite utmanande samtidigt, eftersom vi i vanliga fall har helt olika stil, säger Elin Örså.

Inbjudna till verklighetens Rosala

När Mi Tyler fick frågan om att medverka var hon egentligen fullt upptagen med annat. Men idén tog skruv och hon började snabbt spåna kring en historia. Som medförfattare hade hon sin sjuåriga dotter Leonora.

– Det är Leonora som har hittat på stora delar av berättelsen och hon var också med och skapade de två karaktärerna, säger Mi Tyler.

Ro och Anninor är påhittade namn. När Mi Tyler arbetade med boken gick hon och letade i tankarna efter ett bra namn på den påhittade ö där de bor. Men ö-namnet kom till henne på annat sätt.

– Elin Örså berättade att hon hade vuxit upp på en ö som heter Rosala. Jag kände att där satt den. Bättre ö-namn kunde jag inte tänka mig, berättar Mi Tyler.

Ryktet om att boken var på väg nådde tidigt verklighetens Rosala, dit bokens medarbetare redan är inbjudna till biblioteket.

– Alla har väntar med spänning på att boken skulle komma ut, säger Elin Örså.

Första anhalten för ”Rädda Rosala” blev Bok och hav, en bokmässa i Karlskrona, där boken släpptes för en vecka sedan.