Kultur & Nöje.

2017-01-13 12:21
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Sympatisk mat utan skryt och skrävel

På bistro Snapphane i Malmö hittar Matpatrullen flera små guldkorn på menyn och både mat, inredning och personalen faller dem i smaken. Men allt är inte topp. Våra utsända lämnar krogen med en önskan om att de hade fått se prov på lite mer äventyrlighet från kökets sida.

På Snapphane finns allt som kännetecknar en nordisk restaurang när 2016 övergått i 2017. Inredningen är avskalad och lätt mondän med ljusa träslag, industriella inslag och strama armaturer. Även maten är avskalad. Några få årstidsbestämda ingredienser på tallriken som är portionerad i mellanrättsformat. Enkla råvaror av bästa kvalitet som har valts med omsorg och tillagats med respekt för hantverket. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Detta är inget koncept som utmärks av skryt och skrävel. De finare ingredienserna får gärna döljas under ett enfärgat och blekt täcke av tunt hyvlad grönsak. Allt är sympatiskt och bra, men ibland längtar Matpatrullen efter mera överdåd och vidlyftighet. Strävan efter att varje ingrediens ska blomma i sin naturligaste och starkaste version kan ibland bli en hämsko för en matskapares fantasi. Den asketiska matlagningen kräver samtidigt ett mycket gott gehör för smakerna och känsla för när det behövs en skarpare syra eller sötma för att nå fram till den optimala kombinationen. 

Krasse som varslar om vår

En första aptitretare består av flarn med krasse och ostfylld makron. Krassen varslar om vår och grönska, men sötman i makronen gifter sig inte helt med ostmassan.

Svartrot med svart trumpetsvamp och sherry (135 kronor) är en bättre kombo. Den rejäla svartroten är perfekt tillagad och de små sherrykulorna glittrar fint vid sidan. Kalvtartaren med syltade trattkantareller (155 kronor) är underbart god. Råbiffen, som är precis lagom finfördelad, har kryddats försiktigt med en vitvinsvinägrett som får köttet att göra små glädjeskutt i munnen.

Behaglig avslutning på måltiden

I lammbogen som serveras med sotad purjolök och svart citron (155 kronor) har lammets särpräglade smak fokuserats med en antydan av vitlök och köttet är mört utan att vara långstekt. Granbarksost med kvitten och saffran (115 kronor) presenteras i en vacker grupp, där saffranet har använts för att krydda ett glastunt flarn som tronar som en spräckt spegel på toppen. Caramellia med äpple och vit choklad (125 kronor) är en liten tarte tatin som inte riktigt har fått den karamelliserade ytan eller den syrlighet som rätten tränger. Men samtidigt som desserten är försiktigt sammansatt erbjuder den en behaglig avslutning på en vällagad måltid. 

Personalen är mycket vänlig och precis lagom förekommande. Vi får bra service och kunnig introduktion till maträtterna. Det fåtal viner som erbjuds är väl utvalda och köket justerar lätt i menyn efter våra preferenser. Sammantaget är vi nöjda med vårt besök. Snapphanes repertoar kännetecknas av vänlighet, kvalitet och omsorg. Med lite mer äventyrlighet och gränslöshet hade det kunnat bli ännu bättre.

Snapphane

Adelgatan 4, Malmö

Atmosfär: 3
Maten: 4
Vegetariskt: 4
Valuta för pengarna: 4

Prisläge: Bekvämt

Hit går vi igen: Om man är i krokarna

Mättnad: Mätt

Servicen: Världsklass

Kökets färdigheter: Okej, med potential

Betyg: 4/5