Kultur & Nöje.

2017-02-10 12:00
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Stammisvarning utfärdas för nya saluhallen

Smakfullt, gott och med inbjudande atmosfär. Matpatrullen är fylld av lovord efter att ha vallfärdat till Malmös nya saluhall. De är både mätta och belåtna när de går därifrån.

Så fick då Malmö en ny saluhall, även om foodcourt är ett riktigare namn på det gamla godsmagasinet mellan den nya hovrätten och det gamla Kockumsområdet. Det är hur som helst ett mycket lyckat koncept. Än så länge är saluhallen bara öppen under dagtid, då såväl Malmö högskolas personal och studenter som anställda i närheten och alla andra serveras god mat av hög standard. Man kan passa på att köpa blommor, grönsaker, fisk och allsköns delikatesser när man ändå är där, men flertalet gäster tycks komma för att äta. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är väl värt att örla runt en stund i byggnaden också. Här har man lyckats förena det industriella arvet med en varm och inbjudande atmosfär. Den nya tillbyggnaden i stål lägger till kvadratmeter, samtidigt som godsmagasinets tegel tillåts dela med sig av sin mjuka naturfärg. Här och var sitter vattentappar för självservering. Man kan sitta ner direkt vid serveringsdiskarna eller vid bord runt om i hallen. I den nya delen finns också en större matplats på ett övre plan. 

Precist tillagad hamburgare

Vad som serveras på Falafel and burgers är föredömligt tydligt. Matpatrullen provar en standardhamburgare med pommes (95 kronor) och den står sig väl i stadens konkurrens. Hamburgaren på skånska kossor är rejäl, saftig och precist tillagad med en ljusröd kärna. Ställets egen chilidressing är väldigt god och potatisstrimlorna lagom frasiga. Brödet håller inte riktigt samma toppklass, men det innebär inte att det på något vis är dåligt.

Fina och fräscha ingredienser

På Holy greens plockar man samman sallader enligt det paket som kunden väljer. Det går snabbt och ingredienserna ser fina och fräscha ut. Matpatrullen väljer Mynta-melon (90 kronor) och Biff Vietnam (85 kronor). Melonsalladen serveras med quinoa och kyckling av god kvalitet och vi är tacksamma över att slippa den torra och trådiga proteinbit som alldeles för ofta erbjuds på lunchserveringar. Melonen kommer i två typer, vi gissar att det är guadaloupe och nät. Den vietnamesiska salladen innehåller glasnudlar, marinerat nötkött och nötter. Det är utan tvekan smakfullt, men lite åt det tama hållet. Till båda får vi en dressing med basilika och åtminstone till den vietnamesiska hade det passat bättre med något mera kryddstarkt.

Smälter i munnen

Vid Matpatrullens besök på Papi bestod lunchen för dagen av tomatbrässerad grissida (95 kronor). Köttbiten är långbakad och smälter i munnen. Under denna finns en syrlig grönsaksröra med grillade plommontomater. Ovanpå vinglar små parmesanflisor. Det enda vi saknar är en brödbit att skrapa upp de sista tomatoljiga skvättarna med.  

Välfylld fastlagsbulle

Om det räcker med en fika är det en god ide att besöka St Jakobs Stenugnsbageri, vars utbud man tidigare fick åka till Lund för att ta del av. Matpatrullen väljer en liten fastlagsbulle (22 kronor) till kaffet. Den är lyckosamt välfylld med grovmalen men samtidigt lättvispad mandelmassa. 

Matpatrullen har ännu bara testat ett urval av det som erbjuds i saluhallen och kommer säkert att återvända. För vi lämnar det gamla godsmagasinet belåtna över att det finns i vår fina stad.

Malmö Saluhall

Gibraltargatan 6, Malmö

Atmosfär: 5

Maten: 4

Vegetariskt: 4

Valuta för pengarna: 4

Prisläge: Bekvämt

Hit går vi igen: Stammisvarning

Mättnad: Så mätt man vill bli

Servicen: Precis vad man behöver

Betyg: 4/5