Kultur & Nöje.

2016-01-15 12:06
  • Bild: Matpatrullen
  • Tomaso Memoli, pizza­bagare på Pizza Dal Sud. Bild: Matpatrullen
    Tomaso Memoli, pizza­bagare på Pizza Dal Sud.
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Stammisvarning utfärdas i Möllans hipsterland

Matpatrullen besöker Mitt Möllans mattorg. De äter pizza på surdegsbotten, vietnamesisk street food och förälskar sig i ställets hipsterflirt med god mat till låga priser.

Mitt Möllan kan mycket väl vara Malmös mesta hipsterland. Den amerikanska författaren och forskaren Mark Greif har definierat hipstern som en ”allmän västerländsk frontlinjekonsument”. Hipstern gillar progressiv kultur och politik, konst och kreativitet, indie-musik, vintage, återvinning och hållbar utveckling. 

Det där med frontlinjeskonsumtion går vid första tanken i klinch med det klassiskt malmöitiska avadå. Men Mitt Möllan visar att hipstern och Malmö kan vara vänner ändå.

Shoppinglinjen mellan Claesgatan och Bangatan har fått nya kläder flera gånger under de senaste decennierna. Ingen förändring har hittills lyckats väcka liv i det gråa miljonprogramcentret. Hoppet står nu vid en flirt med hipstern.  

Bland butikerna för te, vintage och inredning finns även skrädderi, skomakeri, bryggeri och självständiga kreatörer av olika slag. Vid entrén ligger Söder om Småland som har fördubblat sina kvadratmeter sedan Matpatrullen var där senast. 

Testar klassisk pizza

Mitt i Mitt Möllan finns också ett överraskande ljust och ombonat mattorg. Här finns återvinningsrestaurangen Rude Food, Tapori Tiffins som bjuder på Karmamiddagar och Scandwich, där ryktet säger att det finns en kålsmörgås som är värd en omväg.

Matpatrullen testar det begränsade utbudet på pizzerian Pizza Dal Sud. Vi tar en klassisk Margherita (70 kronor), som visar sig vara en lysande kombination av Brödet, Tomatsåsen och Mozzarellan. 

På Pizza Dal Sud görs degen på surdeg som får jäsa i tio timmar. Degen knådas grundligt av en glad och vänlig bagare. Resultatet blir en ganska kraftig och knaprig kant med härlig seghet innanför den hårda ytan. Tomatsåsen är röd och aromatisk och mozzarellan är på riktigt. 

På La Calabrese (90 kronor) är tomatsåsen försedd med små pluttar av Nduja, en bredbar salami från Kalabrien. Vi googlar och upptäcker att Nduja huvudsakligen består av inälvor från gris. Det ligger man lågt med på Pizza Dal Sud och vi förlåter det, för korven tillför en kryddig rymd som gör att pizzan är underbart god. 

La Napoletana (95 kronor) innehåller salciccia och friarielli (små eleganta kvistar av broccoli). Om man ber om det kan man få tomatsås också, som inte annars ingår i denna kombination. Pepparn i salciccian balanseras fint mot grönsaken och övriga ingredienser.  Denna version av La Napoletana blir matpatrullens favorit. La Siciliana (75 kronor) är vegetarisk med fina bitar av lätt marinerad aubergine.

Pizza Dal Sud kan vara Malmös bästa pizzeria just nu. Utvalda ingredienser av bästa kvalitet, kärleksfullt hantverk och ytterst blygsamma priser gör att Matpatrullen med glädje intar rollen som frontlinjekonsument.

Mitt emot Pizza Dal Sud hittar vi Lilla Vietnam. Här serveras vietnamesisk street food.  Även här är prisnivån mycket låg och servicenivån väldigt hög. Matpatrullen testar den klassiska nudelsoppan Pho (75 kronor) och väljer versionen med biff. Buljongen är balanserad och lätt sursötsalt. Utöver köttet får vi generöst med örter och groddar. Extra chili erbjuds också. 

Sommarvårrullarna med räkor, Goi Cuon Tom (36 kronor) i rispapper är vackra och fräscha, men kanske rent av lite för stora. Det serveras Hoisinsås till dessa och den vänliga damen bakom disken rekommenderar att vi blandar ut såsen med fisksåsen som erbjuds i små skålar. 

– Det blir ännu godare så, säger hon och ler. 

Vi instämmer. Men frågan är om inte de friterade vårrullarna med köttfärs, Cha Gio Thit (36 kronor) är ännu godare. De serveras uppklippta tillsammans med nudlar och sallad. De är frasiga och köttfärsen är uppblandad med kål och örter, alltsammans försiktigt men adekvat kryddat. Matpatrullen provar också stekt biff med nudlar, Bun Ga Xao Xa, (70 kronor) och denna rätt är sådan att man helt enkelt inte slutar att äta.

En plats att återvända till

Dagarna innan våra besök har det varit julmarknad på Mitt Möllan och fullt med folk. Pizzorna tog slut. Kvällarna efter är det betydligt lugnare, men kunderna kommer. Kanske kan hipsterflirten vinna Möllevångens hjärta. Det vore i så fall en god sak, för till detta mattorg vill Matpatrullen komma tillbaka igen och igen. 

Mitt i Möllan

Claesgatan 8, Malmö

Atmosfär: 3
Vegetariskt: 4
Valuta för pengarna: 5

Prisläge: Snorbilligt 
Hit går vi igen: Stammisvarning
Mättnad: Mätt
Servicen: Strålande
Kökets färdigheter: Bra