Kultur & Nöje.

2017-11-03 12:00
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Smörrebröd: ett steg från toppbetyg

Lite salt och ett stänk syra från ett ­topp­betyg. Det är Matpatrullens omdöme efter ett besök på Smörrebröd by Freda. Här serveras­ en innovation, smörrebröd med rökt torsk. Utbudet av danska delikatessmörgåsar är annars bra men lite för mycket åt det försiktiga och traditionella hållet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Smörrebröd är en alldeles utmärkt uppfinning. Smörrebröd handlar om att höja något så banalt som en brödskiva med smör och lite pålägg till en högre och festligare dimension. Konstarten utvecklades i Danmark under 1800-talet och är förmodligen det främsta danska bidraget till världens kulinariska klassiker.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Fina smörgåsar till bra pris

På Centralstationen i Malmö serveras smörrebröd för de som inte har tid eller råd att fortsätta med tåget till Köpenhamn. Sedan förra året drivs inrättningen av Smörrebröd by Freda och smörgåsarna har blivit lite mindre, men också billigare. Varje bröd kostar nu 40 kronor och under lunchtid kan man få tre stycken för under 100-lappen. Väljer man räkor blir det något dyrare. Den största skillnaden mot förr tycks annars vara att bröden inte längre prepareras direkt bakom disken och det är en smula sorgligt, även om servicen är mycket vänlig och tjänstvillig. Men att få se en skicklig hantverkare konstfullt fylla tomma fyrkanter av bröd med vackra ingredienser lockade i alla fall Matpatrullen till den tidigare inrättningen.

Klassiker saknas

Vi saknar några av klassikerna som Sol över Gudhjem, Veterinärens­ nattamacka och, inte minst, en ­härligt knaprig Fläskestek med rödkål. Men utbudet ser vackert ut bakom disken och det är ­tillräckligt stort för att göra det svårt att ­bestämma sig.

Genomgående serveras ­påläggen på ett saftigt och välbakat rågbröd, delat i lagom tunna skivor. Rostbiff med remoulad är en av de bästa smörrebröden. Rostbiffen är mycket fin och mör och remouladen har precis den rätta balansen mellan sötma och syra. Vi hade gärna sett lite knastriga bitar av inlagd gurka eller kapris i såsen, som i stället är alldeles slät, men det är en mindre anmärkning.

Även Räkmackan är väldigt bra och generöst översållad av de små skaldjuren som håller påfallande hög kvalitet.

Vissa gubbar leverar icke

Smörgåsen med Fredas gubbröra är däremot en besvikelse. Potatisen är lätt gummiartad och röran hade gott kunnat ha starkare anjovis­karaktär. Den rikliga kaprisen ovanpå höjer helhetsintrycket något.

Rökt torsk med färskost är en nykommen och fräsch innovation som hade lyft ytterligare med lite mera salt. Smörgåsen med sill och ägg är god men känns mera svensk än dansk. Sillen har tydlig smak av kryddpeppar och övriga smaker är lite försiktiga. Detsamma gäller smörgåsen med stekt inlagd sill, som är väl finstämd i smaken.

Sammantaget erbjuder Smörre­bröd by Freda Malmös resenärer mycket prisvärda och tilltalande mackor, men vi tror att publiken är mogen för starkare smaksättning. Med lite mera salt och syra skulle ett toppbetyg vara inom räckhåll.