Intervju.

2015-12-22 08:16
I januari kommer EvaMärta Granqvist ut med en bok om sin kärlek till Daniel Håkansson, en man med neuropsykiatrisk diagnos. Bild: Jenny Wickberg
I januari kommer EvaMärta Granqvist ut med en bok om sin kärlek till Daniel Håkansson, en man med neuropsykiatrisk diagnos.

Skrev bok om kärleken som fick ett brutalt slut

EvaMärta Granqvist blev änka bara några månader efter bröllopet. Ett framrusande tåg satte punkt för en kärlekshistoria mellan två personer som enligt omgivningen inte borde ha satsat på varandra.

– Man ska inte vara rädd för det som är annorlunda. Det är därför jag har valt att berätta min historia, säger hon.

I januari kommer EvaMärta Granqvist ut med en bok om sin kärlek till Daniel Håkansson, en man med neuropsykiatrisk diagnos. En diagnos som fick många att betrakta deras relation med misstro. Berättelsen om hur de två möttes och hur deras kärlek gick mot sitt slut har hon skrivit tillsammans med journalisten Kerstin Weman Thornell.

Träffades genom internet

Det hela startade år 2009 när Daniel Håkansson la ut ett meddelande på sajten alternativ.nu, där människor som är intresserade av självhushållning och småskalighet diskuterar allt från valet av potatissorter till hur man bygger ut sitt hus.

– Han skrev ”söker en tjej för hjälp med hushållssysslor och till lite sällskap”, citerar EvaMärta Granqvist ur minnet.

Hon bodde då i en fjällby i Härjedalen och han på en gård utanför Hörby i Skåne. Annonsen fick först inte så många reaktioner, men Daniel Håkansson återkom till tråden där den låg. Han började berätta mer om sig själv och gav en del råd åt andra. Inläggen började ramla in och från både män och kvinnor, där EvaMärta Granqvist var en av dem som deltog.

– Daniel var maskintekniker och oerhört skicklig. På sin gård hade han bland annat byggt ett eget vindkraftverk och en värmeanläggning som drevs med återvunnen matolja, så det var många som blev imponerade av honom, berättar EvaMärta Granqvist.

Flyttade till Skåne

Diskussionen ledde till att EvaMärta Granqvist och ett par andra skulle åka och besöka Daniel Håkansson för att fira jul tillsammans, men dagarna före avresan fick de övriga plötsliga förhinder. Hon stod därför ensam på busshållplatsen i Hörby sent en natt, när Daniel kom dundrande i sin bil. För EvaMärta Granqvist var han som en uppenbarelse – smal, smidig och blåögd med mörkt rufsigt hår. 

Hon insåg tidigt att han hade Aspergers och sociala fobier. Men det var inget som avskräckte henne. Tvärtom så blev både hon och han förälskade. För EvaMärta Granqvist var det redan från start tydligt att Daniel var långt mer än sina diagnoser.

– Han var en underbar man, varm, omtänksam och med mycket humor, säger hon.

Allt gick sedan snabbt. Eva-Märta Granqvist återkom till gården i Skåne och Daniel Håkansson besökte henne i fjällen. Efter ett par månaders resande fram och tillbaka packade EvaMärta Granqvist och hennes barn några väskor och flyttade hem till honom.

– Vi var som varandras förlorade halvor, som hade återfunnit varandra, säger hon.

Drabbades av psykos

Den orm som smög sig in i paradiset var en psykos som Daniel Håkansson var på väg in i. Allt kulminerade en natt när Daniel sprang iväg hemifrån. Medan EvaMärta Granqvist kontaktade ambulans och polis hade Daniel Håkansson, som blivit starkt förvirrad, slitit av sina kläder och tagit sig in i bostaden till en grannkvinna. Han dömdes sedan till rättspsykiatrisk vård. 

– När han fick sin dom hade psykosen redan gått över och vi såg båda fram mot att han skulle få bra vård, säger EvaMärta Granqvist.

Det var då de bestämde sig för att gifta sig. Daniel Håkansson fick efter många turer permission för att åka hem till det egna bröllopet. Men den rättspsykiatriska vården blev en besvikelse. EvaMärta Granqvist såg honom istället försvinna in i medicindimma och en djup depression. 

Daniel, som efter bröllopet tagit Granqvist som efternamn, fick en decemberdag plötsligt tre timmars permission då han släpptes ut på egen hand. EvaMärta Granqvist hade inte informerats om detta, men anade tidigt oråd. 

Efter flera timmars oro, där hon försökte behålla lugnet genom att baka tillsammans med sin son, så kom till slut polisen med budet om att Daniel hade lagt sig framför ett tåg.

EvaMärta Granqvist stod ensam kvar med sorgen och med smärtsamma minnen av hur omgivningen hade behandlat både henne och hennes man. Hon har tidigare gjort en uppmärksammad fotoutställning, ”Vill du gifta dej med mej?”, med temat att man inte ska vara rädd för dem som är avvikande. Att det också blir en bok var något hon tidigt bestämde sig för.

– Bara några dagar efter hans död så tänkte jag mig att detta ska jag berätta om. Jag gör det för Daniels skull, för att ge honom en sorts upprättelse, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter