Reportage.

2017-08-16 06:00
 • Helena Engberg är en av de konstnärliga ledarna på teatergruppen Potato Potato, som sätter upp föreställningen Sincerely Solo. Bild: Linnéa Gudmundsson
  Helena Engberg är en av de konstnärliga ledarna på teatergruppen Potato Potato, som sätter upp föreställningen Sincerely Solo.
 • ”Jag har levt som singel till och från i tio år och jag undrar ofta över hur det skulle vara om det inte var så självklart att tvåsamhet var normen”, säger Helena Engberg. Bild: Linnéa Gudmundsson
  ”Jag har levt som singel till och från i tio år och jag undrar ofta över hur det skulle vara om det inte var så självklart att tvåsamhet var normen”, säger Helena Engberg. 
 • Potato Potato är Malmös största fria teatergrupp. Här har närmare 1 000 föreställningar och samproduktioner satts upp. Bild: Linnéa Gudmundsson
  Potato Potato är Malmös största fria teatergrupp. Här har närmare 1 000 föreställningar och samproduktioner satts upp.
 • Researchmaterial för skapandet av föreställningen. Bild: Linnéa Gudmundsson
  Researchmaterial för skapandet av föreställningen.

Sincerely solo sätter singelskapet i fokus

Sverige har flest ensamhushåll i världen. Ändå är det tvåsamheten som styr. Skulle vi känna oss mindre ensamma om det inte var så? Har vi blivit kärlekslösa individualister eller bara hittat friare former för kärlek? Det är frågor som ska undersökas i dj-föreställningen ­Sincerely Solo. Och hur låter egentligen singelskapet?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Potato Potato är Malmös största fria teatergrupp. Teatern drivs av fem konstnärliga ledare och har sedan 2008 satt upp närmare 1 000 föreställningar och samproduktioner. Fokus ligger ofta på aktuella fenomen i samhället, och ofta är utgångspunkten normkritisk och undersökande. Närmast ut på Malmöfestivalen, Inkonst och sedan på turné är Sincerely Solo – hur låter singelskapet i världens mest självständiga land?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Helena Engberg är en av de konstnärliga ledarna. Förutom skådespeleri, dj:ande och performance har hon de senaste åren också hållit en rad workshopar och shower runt om i landet med SQUEER – Potato Potatos dragteam där Helenas dragkaraktär Leffe mött stående ovationer. I år tänker hon fokusera på Sincerely Solo – en dj-föreställning som kommer att präglas av ljudupplevelser – och förstås av temat: singelskapet.

– Jag har levt som singel till och från i tio år och jag undrar ofta över hur det skulle vara om det inte var så självklart att tvåsamhet var normen, säger Helena Engberg. Är det så att man uppfattar sig som ensam för att man är singel eller för att tvåsamhet utmålas som norm? Skulle man känna sig mindre ensam – eller kanske inte alls – om inte singelskapet betraktades som en undantagstid i tillvaron, något man står ut med i väntan på parförhållandet?

Sverige störst på ensamhushåll

Sverige är det land i världen som har störst andel ensamhushåll. Kvinnan har fått en starkare ställning, egen inkomst, rätt till barnomsorg – och sedan 2016 har ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning i Sverige.

– Men samtidigt som samhället är fullt av de som lever ensamstående och de i olika kollektiva alternativ så äger verkligen tvåsamhetsnormen tillvaron. Den som inte ingår i ett par måste hela tiden förhålla sig till sin avvikelse – medan dejtingindustrin gör kommers av längtan efter samhörighet.

Men de tankarna i bakhuvudet bestämde sig Helena Engberg och Potato Potato sig för att undersöka singelskapet.

– Det kommer att bli i en mix av känslor och relationsnormer och tanken är att det ska vara både politiskt och personligt. Så nu håller jag på och experimenterar med dj-utrustningen. En fråga som genomsyrar föreställningen är hur singelskapet låter. Och det tänker jag ta reda på.

Något som intresserar Helena Engberg är att låta singeln få vara subjekt eftersom man oftast objektifieras som singel.

– Stereotypen är ju att hon är fri, ensam och tillgänglig. Men hennes liv är kanske snarare fullt av en massa olika relationer och ansvar, som vi generellt inte värderar på samma vis. Särskilt i dag, då vi ser en aldrig tidigare upplevd utsträckning av människor som lever ensamstående. Samhällsutvecklingen har nog varit med och skapat det men detta påverkar nog också i sin tur hur våra samhällen formas.

– Jag tänker skapa en nattklubbsinspirerad värld och bjuda in publiken. Kanske kan man dansa, kanske kan man dejta mig live på scenen. Jag får se, säger hon och packar ihop dator, böcker och sladdar.

Schemat är proppfullt och i helgen ska hon hinna med en släktmiddag, en dejt, gå på möte i kollektivhuset där hon bor och förbereda den preview av Sincerely Solo i dansgolvsversion som kommer att visas på Gustav Adolfs torgs stora scen under Malmöfestivalen.

– Det blir jättespännande. Akrobatik, ljudkonst och ett uppriktigt undersökande av ett allt vanligare tillstånd. Det är i alla fall vad jag hoppas kunna förmedla. Sincerely Solo, säger Helena Engberg.

Sincerely solo

Sincerely Solo är en del i projektet Contemporary­ Performing Beats som stöds av Kulturbryggan.

Här kan du se Sincerely Solo 2017:

Dance edit: Malmöfestivalen, GA torg, 12 augusti

Preview: Göteborg Fringefestival 2 och 3 september

Preview: Stockholm Fringefestival 8 och 9 september

Premiär: Inkonst, Malmö, 27 oktober samt 28 oktober, 31 oktober och 1, 2 ,3 november.

Läs mer om Sincerely Solo och Contemporary Performing Beats: www.potatopotato.se