Reportage.

2016-02-15 07:35
Christian Altenius ville träffa nya vänner. Nu finns nätverket Citypolare i 40 städer. Bild: Privat
Christian Altenius ville träffa nya vänner. Nu finns nätverket Citypolare i 40 städer.

Saknade sina vänner – nu har Christian 25 000 nya

Den som vill träffa en partner kan använda sig av dejtingsajter. Men vad finns för den som i vuxen ålder vill hitta nya vänner? Det var frågan som fick Christian Altenius att grunda Citypolarna, ett kompisnätverk som inom kort firar tioårsjubileum.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Året var 2006. Facebook hade inte slagit igenom riktigt ännu. Christian Altenius var 34 år och hade nyss flyttat tillbaka till Malmö efter att ha bott i Stockholm i tio år. Flytten var välplanerad och han hade sitt jobb, men insåg att det inte räckte till för att han skulle få en ny fungerande vänkrets.

– Det kom som en överraskning för mig att jag saknade mitt sociala nätverk i Stockholm så mycket. Jag åkte tillbaka dit nästan varje helg, för att umgås med mina vänner, säger han.

Kompisen nappade direkt

Han var med på en dejtingsajt och slängde där ut en fråga i ett diskussionsforum om hur man skulle göra för att också få nya kompisar av samma kön.

– Bland de reaktioner jag fick så kom en del från folk som misstänksamt undrade vad jag egentligen menade, medan andra svarade att de också kände samma sak.

Christian Altenius tog även i andra sammanhang upp frågan om hur man skulle kunna bilda ett forum för dem som sökte vänner
i stället för en partner. Hans kompis, dataingenjören Johan Broddfeldt, var den som nappade tydligast.

– Han tyckte att det var en klockren idé och föreslog att vi skulle skapa en egen sajt för detta, säger Christian Altenius.

Det blev starten för Citypolarna, som i begynnelsen hette Singelpolarna. Den första aktiviteten hölls den 20 februari 2006 där alla som var intresserade bjöds in för att de gemensamt skulle titta på en OS-match i damhockey på Glorias sportbar. Nio personer kom och av dem är fem fortfarande aktiva i föreningen.

Föreningen bytte snart namn till Citypolarna, som var en tydligare signal om vad syftet var. Nätverket växte och fick tidigt en jämn könsbalans och bred åldersspridning. 

– Snittåldern låg på omkring 35 år, men det fanns verkligen folk i alla åldrar. Det var häftigt att se hur en 19-årig tjej kunde hitta en oväntad ”soulmate” i en 61-årig kvinna, säger Christian Altenius.

Har spritt sig över landet

Citypolare finns i dag på många platser i landet och inom nätverket ordnas det omkring 300 aktiviteter i månaden. Det är medlemmarna i nätverket som hittar på saker att göra och alla som vill får vara med. En aktivitet kan vara att bara träffas för en fika eller att man gör något tillsammans. Till långkörarna hör ett innebandylag som har tränat ihop varje helg i tio år. En typisk vinteraktivitet är att träffas hemma hos någon för att baka medan det under den varma delen av året kan vara en långpromenad. 

Vissa aktiviteter som Citypolarnas gemensamma fester vid högtider som midsommar och nyår lockar många, medan andra aktiviteter kan vara begränsade till ett fåtal. Ett av Malmös stora evenemang är när det ordnas afterwork med picknick på pontonbryggan i Slottsparken.

– Det kan komma 100 personer. Det är så att jag har undrat om bryggan verkligen kommer att hålla sig flytande.

De problem som har uppstått under föreningens verksamma tid är att medlemmar inte har förstått eller respekterat andras integritet.

– Det händer att det kommer någon som tror att det är en sorts dejtingverksamhet där det är fritt fram att flirta med alla. Vid jobbiga situationer så råder vi dem som drabbas att i första hand försöka lösa det genom samtal. Fungerar inte det kan vi  utdela varningar och hjälper inte det kan vi utesluta medlemmar vilket vi har gjort vid ett tiotal tillfällen.

Citypolarna är till för dem som söker vänskap. Men det händer ändå att medlemmar blir mer än vänner. Christian Altenius hör till dem som också hittade kärleken genom nätverket.

– Det är lätt hänt att kärlek uppstår när man umgås med människor som har likartade intressen. Men det är inte alls syftet, utan får ses som en ren bonus, säger han.

Fakta

Citypolare finns i närmare 40 svenska städer, men är som störst i de tre storstäderna där också merparten av aktiviteterna görs. 

Nätverket har över 25 000 registrerade medlemmar, men alla är inte aktiva. 

Snittåldern bland medlemmarna är omkring 45, men målsättningen är att nå ut till en så bred grupp som möjligt.