Kultur & Nöje.

2017-08-04 12:00
  • Förrätten: Plock Thali, en indisk mixtallrik för två.  Bild: Matpatrullen
    Förrätten: Plock Thali, en indisk mixtallrik för två.
  • Vår första huvudrätt av två, Jamaican Jerk Skew­ers – en vegansk sojavariant­ på jerk-marinerade lammspett. Serveras med ris, avokadoaioli, mangosalsa och sallad.  Bild: Matpatrullen
    Vår första huvudrätt av två, Jamaican Jerk Skew­ers – en vegansk sojavariant­ på jerk-marinerade lammspett. Serveras med ris, avokadoaioli, mangosalsa och sallad. 

Sájvva: Mångfacetterat och vänligt med världens smaker

Lokalerna på hörnet Östra Förstadsgatan/Drottninggatan togs över av restaurang Sájvva under 2015. Matpatrullen bokar bord en grå julikväll och vi är rejält hungriga när vi låser våra cyklar vid fasaden. Restauranglokalen lockar med värme där vi står i trafiken utanför och tittar in genom stora välvda fönster. Personalen tar glatt emot oss. Vi blir visade till vårt bord strax intill baren där drinkar blandas och toppas med kryddor som har hängts upp i taket.

På Sájvva serveras vegetariska rätter efter säsong med influenser från olika världskök och det ger en rik meny. De flesta rätter går att få veganska och glutenfria och för den som är kinkig finns rätternas alla komponenter tydligt utskrivna i menyn.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Till förrätt beställer vi Plock Thali (169 kronor) som presenteras som en indisk mixtallrik för två. En biff på härligt kryddad riven rotfrukt serveras med wokad paprika och zucchini, färsk melon och en sallad med rödkål och groddar. Spröda papa­dam och samosas med tillhörande korianderchutney, sweet chilichutney och limeyoghurt ger en härlig fräschör till rätten. En fin, krämig hummus knyter ihop det hela.

Tallrikens alla komponenter är väl tillagade men det är tillsammans som smakerna får liv. Såserna är särskilt goda och det blir snabbt tabberas på skålarnas innehåll. När vi har ätit upp konstaterar vi att förrätten – för en inte fullt så utsvulten Matpatrull – hade kunnat fungera som middag för två.

Marinerade spett och jackfruit-taco

Till huvudrätt väljer vi Jamaican Jerk Skewers (189 kronor) och Vietnamese Bahn Mi (169 kronor).

Den förstnämnda rätten består av jerk-marinerade grillspett, en vegansk variant av lammspett gjort på sojaprotein. Dessa serveras med ris på jamaicanskt husmansvis, blandat med kryddor och gröna ärtor.

Allt är snyggt upplagt på en planka­ tillsammans med avokado­aioli, mangosalsa och en sallad som liknar den vi fått till förrätten. Grillspetten är väl marinerade i vad vi anar är kryddpeppar, timjan och chili. De har en salt och mustig karaktär och är goda att doppa i de friska såserna. Smakerna är försiktiga, men mångfacetterade.

Den vietnamesiska Bahn Mi’n är en härligt kladdig taco med jackfruit marinerad med citrongräs. Den serveras i majstortilla tillsammans med rödkål, rädisor, vegansk majonnäs, sesampicklad gurka och koriander. Till detta får man en stor skål nouc cham, en vietnamesisk fisksås som här har gjorts vegetarisk. När den tropiska frukten har kokats, strimlats och marinerats för att slutligen bli som pulled pork, fast mycket godare, passar den osannolikt bra som tacofyllning. Den är krämig och har friska smaker från citrongräset, som tillsammans med nouc cham och den picklade gurkan väger upp för den tunga och skarpa majonnässmaken som annars hade tagit över.   

Sammanflätad världsmat

Vår måltid har innehållit rätter från tre kök och två världsdelar. Det kan tyckas lite splittrat, men menyn är väl sammanflätad av bra råvaror samt djupa och friska smaker i läcker kombination. Sájvva lyckas med att servera vegetarisk och vegansk världsmat.