Kultur & Nöje.

2016-06-10 12:02
 • Varför finns jag är en alltigenom skånsk produktion, där författaren Karin Salmson bor i Helsingborg där också förlaget Olika har sin hemvist, medan illustratören Lina Sandquist bor i Limhamn. Illustration: Lina Sandquist
  Varför finns jag är en alltigenom skånsk produktion, där författaren Karin Salmson bor i Helsingborg där också förlaget Olika har sin hemvist, medan illustratören Lina Sandquist bor i Limhamn.
 • Att göra bilderna till barnböcker är det Lina Sandquist känner mest för. ”Det är det som känns mest betydelsefullt. Barn är så påverkansbara. Det är därför extra viktigt att vara noga med vilka signaler man ger dem”, säger hon. Bild: Jenny Wickberg
  Att göra bilderna till barnböcker är det Lina Sandquist känner mest för. ”Det är det som känns mest betydelsefullt. Barn är så påverkansbara. Det är därför extra viktigt att vara noga med vilka signaler man ger dem”, säger hon.
 • Lina Sandquist. Bild: Jenny Wickberg
  Lina Sandquist.

Så blev du till

Frågan om hur barn blir till är något alla föräldrar någon gång möts av, och som kan vara både enkel och svår att svara på. Nu finns en ny bok i ämnet för de allra yngsta. Det svar som ges är inte det traditionella, utan handlar om hur ett barn blir till genom assisterad befruktning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Boken är utgiven av förlaget Olika, som tidigare har fått in manus till faktaböcker om hur en assisterad befruktning går till, som de valde att inte ge ut.  Förläggaren Karin Salmson kände att även om ämnet var intressant så var det inte den typen av bok hon tyckte saknades.

– Faktaböcker finns redan. Jag ville hellre se en bok som utgick från en universell fråga och som landar i ett svar som speglar hur just de här barnen har kommit till, säger hon. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hon bestämde sig därför för att skriva boken själv. Resultatet blev Varför finns jag. I boken sitter mamman och barnet och äter mellanmål. Genom deras samtal, som inleds med barnets fråga "varför finns jag?", växer berättelsen fram genom barnets frågor och mammans svar. Barnets vardagsfilosofiska funderingar kring det som sägs illustreras av bilderna.

Vill inte sprida gamla normer vidare

Uppdraget att illustrera boken gick till Lina Sandquist. Hon har alltid tecknat och egentligen alltid vetat vart hon var på väg, men det var först för två år sedan som hon tog steget fullt ut och gjorde bildskapandet till sitt levebröd.  Varför finns jag är den andra boken hon har illustrerat. När hon fick frågan så blev hon glad över bokens ämne.

– Jag har två vänner som har fått barn genom assisterad befruktning. När jag jobbade med bilderna så var det mycket de två barnen jag hade i tankarna, att jag gjorde boken de och deras mammor kommer att fråga efter en dag, säger hon.

Olika förlag har som sin profil att göra barnböcker med ett normkritiskt förhållningssätt. Det är en inriktning som Lina Sandquist gillar och ville göra det bästa utav.

– När jag tecknade så tänkte jag mycket på detaljer som mammans kroppshållning och att barnet skulle vara klätt i olika färger som inte gav de traditionella pojke-flicka-signalerna, säger hon.

Hon valde dessutom att i detaljer avspegla attityder och livsstilar i dagens samhälle, för att inte sprida gamla normer vidare.

– När de äter mellanmål står det till exempel ett paket havremjölk på bordet, i stället för den vanliga komjölken, säger hon.

Men viktigare än detaljerna var budskapet om hur relationen mellan mamman och barnet ser ut.

– Jag ville förmedla en bild av att mamman var stark och trygg, och att det var en varm och mysig känsla dem emellan, säger hon.

"Enkelt och samtidigt uttrycksfullt"

Lina Sandquist gör illustrationer även för vuxna och har bland annat kommuner bland sina uppdragsgivare. Men att göra bilderna till barnböcker är det hon känner mest för.

– Det är det som känns mest betydelsefullt. Barn är så påverkansbara. Det är därför extra viktigt att vara noga med vilka signaler man ger dem, säger hon.

Sina främsta förebilder bland barnboksillustratörer har Lina Sandquist hittat i Stina Wirsén och Tove Jansson.

– Att göra något som är enkelt och samtidigt uttrycksfullt är det jag gillar hos andra och också det jag strävar efter själv, säger hon.