Kultur & Nöje.

2016-08-05 12:05
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Restaurang Stadsparken måste välja profil

Spättaköttet är perfekt. Ostförrätten behandlar munnen med både omsorg och variation. Och i kvällssolen njuter Matpatrullen av den vegetariska huvudrättens svampöverdåd.

Men vad vill restaurangen egentligen?

En sommar som denna, när vädret visar sin mest underbara sida, längtar Matpatrullen ut i det fria. En god måltid i kvällssolen med kära vänner. Det finns få saker som är bättre. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vi drar till Lunds stadspark och restaurangen där. På baksidan av det gamla pittoreska kaféet ligger restaurangen i en modern tillbyggnad. Läget är fint, även om man inte kan se mycket av den vackra parken. Å andra sidan slipper man de hetsiga Pokemonspelarna när man sitter lite vid sidan om. 

Restaurang Stadsparken har en otydlig profil och byter skepnad då och då. Ena dagen annonseras brunch och andra dagen en stor grillbuffé. Vid Matpatrullens besök erbjuds en spretig a la carte-meny, vars profil vi inte hittar något enkelt namn för. Det känns rent av lite otryggt att inte veta var man har hamnat. Vi väljer mellan några klassiska rätter och några som vi inte alls förstår. Hamburgaren hoppar vi över. 

Hummern är seg

Till förrätt erbjuds en halv grillad hummer med tillbehör på västerbottenost (189 kronor). Hummern ser fin ut, men är något seg. Men priset är lågt och skvallrar om att det inte är det allra dyraste skaldjuret man serverar. Men visst borde man ha fått en hummerkniv, så att köttet i de smala prången också hade kunnat komma fram. Västerbottenrutan visar sig vara en bit äggstanning som väldigt försiktigt kryddats med den norrländska osten. Den försiktigt kryddade vinägretten på hummern tillför inte mycket, men den grillade citronen tillför en fin, rundad och lite söt smak. 

Den vegetariska förrätten är mycket bättre. Bondosten med chilisorbet (120 kronor) har friterats så den liknar en sjöborre. Den milda osten blir extra fin i det knapriga skalet och chilisorbeten är mycket god. Först mild och smakrik mot gommen, sedan kommer styrkan från chilin. Rätten är utmärkt i den fina kvällssolens ljus. 

Spätta med skarpsås

Till huvudrätt väljer vi spätta med skarpsås och friterade svampbollar med sallad. Spättan (185 kronor) ser mycket lovande ut där den ligger utbredd på tallriken och färdig för gaffeln. Skarpsåsen är fin och alldeles lagom skarp, men den tyskinspirerade potatissalladen är alltför försiktig och saknar den tyska vinägergenerositeten. Spättans kött är perfekt. Möjligen kunde skinnet vara lite mera knaprigt. 

Fina bollar

Den vegetariska huvudrätten, de fina bollarna med svampröra (185 kronor) och salladen med ännu mera svamp – kantareller, shiitake och ostronskivling – är mycket god. Inget lämnas på tallriken och serveringspersonalen ser nöjd ut när bordet dukas av. 

Till vår måltid väljer vi en tysk Riesling. Vinlistan är ganska omfattande och vittnar om ambitioner, men ingenstans ser vi att detta är ett ställe där man erbjuds goda viner. Det är kännetecknande för hela restaurangupplevelsen. Ingenting är dåligt, men samtidigt en smula profillöst. Med några enkla grepp, en mera bestämd och vågad kryddning och en genomgående tanke hade detta kunna bli ett riktigt superställe. Särskilt en underbar svensk sommarkväll som denna. 

Restaurang Stadsparken

Stadsparksgången, Lund  

Atmosfär: 3
Maten: 3
Vegetariskt: 5
Valuta för pengarna: 3

Prisläge: Bekvämt

Hit går vi igen: Om man är i krokarna

Mättnad: Mätt

Servicen: Precis vad man behöver

Kökets färdigheter: Okej, med potential

Betyg: 3/5