Kultur & Nöje.

2016-04-15 12:03
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Rara råvaror i behov av extra krydda

Matpatrullens smakrunda på restaurang Ved i Lund leder dem fram till flera bra rätter. Det som hindrar maten från att nå ända fram är en aningen för stor försiktighet. Med större kryddglädje hade ett bra betyg kunnat bli ännu bättre.

I den avlånga tarmen till lokal invid Lunds konsthall huserar sedan något år tillbaka restaurangen Ved. Namnet skvallrar oblygt om att det finns en vedugn allra längst in. Det känns adekvat i den rustika miljön med murade tegelväggar och enkla bord. Här erbjuds två koncept; Pizzor som tillagas i – ja, du gissade rätt – och mellanrätter av olika slag. Gästerna rekommenderas 2–3 mellanrätter per person, men 3 mellanrätter förutsätter att man är riktigt hungrig när man kommer, för portionerna är generösa. 

Matpatrullen vill prova allt och börjar med pizzan. Tar man med en pizza hem kostar alla 100 kronor men vi är på plats och beställer den vegetariska varianten, med tomatsås, buffelmozzarella, färska champinjoner, grillad paprika, soltorkade tomater, oliver, grillad kronärtskocka, ruccola och lite parmesan på toppen (135 kronor). Pizzan är lagom stor, degen är knaprig och har fått smak av elden. Grönsakerna är påfallande fräscha och pizzan har fått en generös tilldelning av dem. Det som drar ner helhetsbetyget är tomatsåsen, som är alldeles för försiktigt kryddad. Lite mera salt, socker och kanske någon syra hade gjort susen. Det är synd på så rara råvaror, med lite mera oumpf i tomatsåsen hade pizzan kunnat få ett toppbetyg.

Till mellanrätterna då. Matpatrullen testar buffelmozzarella med tomatkräm, pesto och rostade körsbärstomater (95 kronor), risotto med tryffelkräm, palsternackschips och portabellosvamp (95 kronor), asiatiskt inspirerade blåmusslor med en sås på kokosmjölk, ingefära, citrongräs, vitlök, chili och koriander (110 kronor) samt en portion krispigt ankbröst med äppelchutney, valnötter och rosmaringlaze (125 kronor).  

Inget fel på smaken

Risotton är en smula överkokt, men smaken är det verkligen inget fel på. Tryffeln är tillsatt i precis lagom mängd, ordentligt med smak utan att dominera. Risotton ser lite tråkig ut på sin fyrkantiga tallrik, men rätten är ju knappast en som man väljer för utseendets skull. Buffelmozzarellan erbjuder i stället en fin färgkomposition med sina röda och gröna tillbehör. Ostbollen är mogen och smakrik och peston härligt pepprig av basilikan och nötig av pinjenötterna. 

Ankbröst som smälter i munnen

Godast är ändå blåmusslorna och ankbröstet. Musslorna serveras i sina skal där kokossåsen också påpassligt smugit sig in i rik mängd. Matpatrullen sörplar tyst och nöjt. Rätten serveras med små brödtrianglar som man kan doppa i det som återstår av den smakrika anrättningen när skalen har plockats bort. Som tur är kommer också en sked, så att vi inte missar något av den härliga skyn. Också här märks en försiktighet i kryddningen, såsen är verkligen aptitlig och välbalanserad men lite mera chili och koriander hade kanske gjort den än mer lockande. 

Ankbröstet är inte särskilt krispigt, men perfekt tillagat för övrigt. Bitarna smälter i munnen. Äppelchutneyn passar utmärkt till. Mycket bra!

Hur står det till med efterrätterna på Ved då? Nja, denna del av menyn är påfallande tråkig. Vi kan välja mellan tiramisu, chokladfondant, creme brulèe och en osttallrik. Här har kökets fantasi tagit slut. Matpatrullen provar chokladfondanten och bruléekrämen. Båda rätterna är vad de är, inte särskilt upphetsande. Den hemlagade vaniljglassen som serveras till fondanten är däremot väldigt god och hade förtjänat en egen punkt på menyn.    

Serveringspersonalen på Ved är lagom, i ordets allra bästa mening. De är vänliga och effektiva och finns till hands när det behövs. Bra så.

Ved

Mårtenstorget 3, Lund

Atmosfär: 4
Maten: 4
Vegetariskt: 3
Valuta för pengarna: 3
Betyg: 3/5

Prisläge: Smådyrt
Hit går vi igen: Om man är i krokarna
Mättnad: Mätt
Servicen: Precis vad man behöver
Kökets färdigheter: Okej, med potential