Kultur & Nöje.

2017-04-21 12:00
 • När Hades står i blom, Lena Mattsson. Bild: Courtesy the artist
  När Hades står i blom, Lena Mattsson.
 • Folkfesten, Lars Hejll. Bild: Courtesy the artist
  Folkfesten, Lars Hejll.
 • Gettot, Ola Strand. Bild: Courtesy the artist
  Gettot, Ola Strand.
 • Ola Åstrand och Clemens Altgård är kuratorer för Malmö brinner. Bild: Jenny Wickberg
  Ola Åstrand och Clemens Altgård är kuratorer för Malmö brinner.
 • Man dör inte av olycklig kärlek nuförtiden (beskuren), Elisa Halvegård. Bild: Courtesy the artist
  Man dör inte av olycklig kärlek nuförtiden (beskuren), Elisa Halvegård.
 • Art Bomba, Vernissageinbjudan. Bild: Courtesy the artist
  Art Bomba, Vernissageinbjudan.
 • Adu lugna ner daj tösabid, Paulina Hårleman. Bild: Courtesy the artist
  Adu lugna ner daj tösabid, Paulina Hårleman.
 • Muren, Jaques Zadig. Bild: Courtesy the artist
  Muren, Jaques Zadig.
 • Adu lugna ner daj tösabid, Paulina Hårleman. Bild: Courtesy the artist
  Adu lugna ner daj tösabid, Paulina Hårleman.
 • När Hades står i blom, Lena Mattsson. Bild: Courtesy the artist
  När Hades står i blom, Lena Mattsson.
 • Gettot, Ola Strand. Bild: Courtesy the artist
  Gettot, Ola Strand.

Punkig skildring av en stad i förändring

Det blir punkigt med mycket musik, blandade uttryck och inte alltid så proffsigt. I dag öppnar Malmö brinner, en utställning om revolt, drömmar och passioner 1968–1988, på Moderna museet i Malmö.

– Det är en utställning om stadens utveckling, som börjar i en tid då Malmö var en riktigt tråkig plats. Tristessen blev en bra grogrund för kreativitet, där vi som levde där var tvungna att göra det själv om något skulle hända, säger Clemens Altgård, som är en av utställningens kuratorer.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den andre kuratorn är Ola Åstrand. De två männen har känt varandra sedan de var i 20-årsåldern och det som nu tar plats i några av konsthallens salar är till stora delar en samling av intryck och uttryck från deras egen ungdomstid.

– Vi utgår från vårt eget sociala nätverk där många fanns med bland dem som hängde i det vi kallade gettot på Torpgatan i kvarteret Lugnet, säger Ola Åstrand.

Clemens Altgård och Ola har jobbat ihop tidigare. Ett tidigt exempel är fanzinet R.I.P. där Clemens skrev och Ola producerade bilder. En annat samarbete ägde rum när Ola Åstrand var kurator för utställningen Hjärtat sitter till vänster i konstmuseet i Göteborg, där Clemens Altgård skrev en essä till katalogen.

”Om subkulturer och motrörelser”

Den här gången är det Malmö det handlar om och de år då Malmö gick från att vara en sliten arbetarstad på dekis till att bli den moderna och brokiga högskoleort det är i dag. Utställningens nav är en krets av unga, kreativa vänstersympatisörer som skapade, festade och umgicks i staden under dessa år.

– Det är en utställning om subkulturer och motrörelser, eftersom det är därifrån vi kommer , säger Ola Åstrand.

Malmö brinner är inte någon regelrätt konsthistorisk utställning. Den är inte heller en nostalgisk tillbakablick, utan innehåller också nyskapade verk. I katalogen beskriver kuratorerna sitt syfte med utställningen utifrån det latinska ordet ”redux”: ”Då det var ett försvunnet Malmö vi var på jakt efter, eller vår subjektiva upplevelse av staden som vi ville spegla, så verkade detta ”redux” passa fint. Det påminner också rent ljudmässigt om ordet remix och det var också något vi hade för avsikt att göra — ett slags ommixning av kulturhistoriska element.”

I skildringen av Malmö ingår kontakten mellan den skånska storstaden och världen utanför.

– Mötet mellan Malmö och världen skedde på många sätt. Det skedde genom de latinamerikanska flyktingar som kom och som satte sin prägel på kulturlivet. Men mötet gjordes också genom de utländska artister som kom hit och genom resor Malmöbor gjorde, där de kom hem med intryck, säger Clemens Altgård.

De finns professionella inslag på utställningen, men även från namnkunniga utställare är det inte alltid de mest kända verken som har kommit med.

– Vi har medvetet undvikit verk som har en hög igenkänningsfaktor, säger Ola Åstrand.

Borde vara mer kända

Här finns däremot konst som enligt de två kuratorerna borde vara mer kända än de är. Dit hör Muren av Jacques Zadig, en installation som är en vision av det framtida övervakningssamhället.

– Frågar du någon i Stockholm om Muren, så har de aldrig hört talas om det och får de se det så häpnar de över att det fanns någon i Sverige som gjorde den här typen av konst redan då. Det är anmärkningsvärt att Muren inte har fått större plats i modern svensk konsthistoria, säger Ola Åstrand.

Utställningen handlar också om punk och musik. Till det hör de konsertfoton som togs av Christian Cavallin med kända artister som Blondie och Sex pistols, men där man också får se mycket av publiken. Christian Cavallin blev senare konstnär, men fotona är från hans ungdomstid.

Många av utställarna är kvinnor.

– Det fanns en hel del som var grabbigt inom punken, men i rörelsen växte också en ny feminism fram med unga kvinnor som började ta plats, säger Clemens Altgård.

Det man möter på utställningen är en Malmöversion av punken, där det politiska möter både det drömska, psykedeliska och surrealistiska.

– Den tidiga Malmöpunken hade inte den proletära arbetarklassprägel som fanns i till exempel Göteborg, utan fick en mer egen stil, säger Ola Åstrand.

Fakta

Clemens Altgård, född 1959, är poet, litteraturkritiker och översättare.

Han debuterade som poet 1986 och var en av medlemmarna i den litterära gruppen Malmöligan. 

Ola Åstrand, född 1959, är konstnär och kurator. Han var under en kort period medlem i punkbandet TT Reuter och det kortlivade bandet Blödarna. Utöver eget konstnärskap har han kurerat utställningar med andra konstnärer.

Medverkande i Malmö brinner: Abelardo Gonzalez, Allan Friis, Annika Wide, Åke Dahlbom/Art Bomba, Christian Cavallin, Elisa Halvegård, Isabel Rayo Planella, Jacques Zadig, Jessica Nilsson, Lasse Hejll, Leif Eriksson, Lena Mattsson, Maria Tomczak, Ninni Benediktsson, Anne Nummila Rosengren, Ola Åstrand, Paulina Hårleman, Pepe Viñoles, Per Linde, Technicolor Poets, Pernilla Frykholm, Stina Ebers.