Kultur & Nöje.

2017-12-01 12:00

Organisten som tar Stjärnornas Krig till kyrkan

Som ung såg organisten Ulla Olsson de första ”Star wars”-filmerna. Några decennier senare släpper hon en skiva med musiken, i egen tolkning på kyrkoorgel.

Men att säga att projektet är en dröm som går i uppfyllelse är fel. Den skiva hon nu har spelat in är märkvärdigare än så.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

–  Det var inte ens en dröm. Hade någon berättat detta för mig när den första filmen kom så hade jag inte trott på det. Jag kunde inte ens tänka tanken, säger hon.

Men tanken är alltså både tänkt och genomförd och i ett års tid har arbetet pågått. Ulla Olsson är Malmöbo men inspelningen har gjorts i Katarina kyrka i Stockholm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Där finns ett magnifikt intstrument i en stor och fin lokal, säger hon.

Ulla Olssons väg mot kyrkoorgeln startade med musiklinjen på gymnasiet och fortsatte med Musikhögskolans program för kyrkomusiker. Efter examen arbetade hon som kyrkomusiker i först Lund och sedan Malmö, men hon beslöt sig sedan för att gå vidare på en delvis annan bana.

– Det var inte min grej att arbeta med kyrkomusik på det sättet, så jag sade upp mig, säger hon.

Hon vidareutbildade sig i Köpenhamn och Paris och arbetar numera som frilansande konsertorganist. Många av hennes framträdanden har gjorts i kyrkor. Men hon har också gästspelat på orglar i andra lokaler, som i Stockholms stadshus. Att det numera finns flyttbara digitala orglar har breddat hennes möjligheter och hon har också spelat vid ett antal motionslopp i landets tre största städer.

– Jag har bland annat spelat 42 meter under marken vid Stockholm tunnel run, berättar hon.

En omöjlig tanke

Hennes reportoar är bred och innefattar allt från klassisk 1800-talsmusik till egna tolkningar av musiken från tv-spel.

Fascinationen för ”Star wars” har följt henne genom livet.

– Jag älskar att titta på film och har sett alla ”Star wars”-filmerna, och tycker att de bara har blivit bättre och bättre, säger hon.

Att tolka ”Star wars” på kyrkoorgel var enligt Ulla Olsson en omöjlig tanke när den första filmen hade premiär i slutet av 70-talet. Att hon dessutom skulle få spela filmmusiken i en kyrka var också det helt otänkbart.

– I dag går det och jag kan inte heller se något i filmerna som strider mot det kristna budskapet, då de handlar om kampen mellan det onda och det goda, säger hon.

Inspelningarna av skivan har gjorts vid sidan av andra uppgifter. Efter skivsläppet och en premiär­konstert på inspelningsplatsen, Katarina kyrka i Stockholm den 10 december, följer en kortare turné genom landet.

– De som har sett filmerna kommer att känna igen musiken även i min tolkning, säger hon.

Den publik hon räknar med är bred och omfattar allt från 50-plussare som har följt serien från start till unga som har upptäckt filmerna under senare år. Hon ser gärna att de som kommer klär sig som sina idoler om de vill det.

– Det skulle vara roligt att se några stormtroupers och kanske en och annan robot i bänkarna, säger hon.

Universum lockar till tankar

Ulla Olsson föll för ”Star wars”-filmernas värld, med spännande figurer och berättelser, tolkad till den mäktiga musiken. Men hennes kärlek till filmerna kan också kopplas till ett allmänt intresse för rymden. Hon kommer till intervjun i en klänning vars tyg består i foton av en stjärn­himmel och säger att hon gärna läser artiklar om vad som händer i vår yttre omvärld.

– Det intresset har på något sätt alltid funnits där för mig. Det var först Sovjet och Amerika som tävlade om vem som skulle komma först till månen. Sedan finns där alla tankar kring vad som finns där, om vi är ensamma i universum eller inte. Det är sådant jag och många med mig spekulerar kring, säger hon.

Ulla Olsson

Bor: I Malmö sedan många år, men är uppvuxen i Kosta.

Fritidsintressen: Bikramyoga, deckarläsning och kakbakning.

Aktuell med: Skivan ”May the force be with you”, släpps den 1 december.

Konsert i Malmö: Musiken från skivan framförs i Sankt Johannes kyrka, den 10 februari, 2018.

Star Wars

Den första filmen, ”Star wars” med den svenska översättningen ”Stjärnornas krig”, hade premiär den 25 maj 1977.

Filmen har rankats som en av de bästa i välrden och är en av de tre mest inkomstbringande filmerna i världen.

Musiken komponerades av John Williams, som också skrev musiken till ”Hajen”.

”Star Wars: The Last Jedi”, som blir den nionde filmen i ”Star wars”-serien, har premiär i december.