Kultur & Nöje.

2017-09-15 12:00
  • Några ordentliga kuddar och lite retrotextil på väggarna så är restaurangen snart hemma.
    Några ordentliga kuddar och lite retrotextil på väggarna så är restaurangen snart hemma.
  • Fint att sitta i Minerals drömska vingarten mellan 30-talshusen på S:t Knut om man vill avhandla något viktigt.
    Fint att sitta i Minerals drömska vingarten mellan 30-talshusen på S:t Knut om man vill avhandla något viktigt.
  • Vackrast är Skog (140 kr) där krossad blomkål med palsternacka och rosmarin fått sällskap av syrad svartkål och en generös dos trattkantareller. Allt är toppat av vackra och söta blå- och björnbär.
    Vackrast är Skog (140 kr) där krossad blomkål med palsternacka och rosmarin fått sällskap av syrad svartkål och en generös dos trattkantareller. Allt är toppat av vackra och söta blå- och björnbär.

Njutning för mun och öga

Maten är god och rå­varorna bra. Att rätterna dessutom är vackra ger ytterligare några stilpoäng. Matpatrullen är nöjd med sitt besök på vinbaren Mineral. Det enda som saknas är kuddar och textil som kan dämpa den hårda akustiken.

Efter vinbaren Kiez stängt är det dags för restaurang Mineral att hålla hov i den tidigare närbutiken på S:t Knuts väg. Vi känner igen oss. Vinerna har fortfarande en central och omhuldad plats här och Minerals fokus ligger på ekologiskt och naturviner.

Mycket annat är sig likt också. Vi trivs i den råvarmt färgsatta lokalen med stolarna i stål och plywood som man minns från dagis och retrolamporna i dekorativa mönster på väggarna. Men att det inte finns särskilt mycket textilier märks när lokalen fylls med människor. Middagssällskapet överröstas lätt av samtalen i kön till beställningsdisken och bordsgrannen som firar sin födelsedag.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hundar välkomna

Flera skyltar annonserar att hundar är välkomna på restaurangen. Inga syns till denna kväll, men tanken på hur hundskall kan studsa mellan kala väggar är inte trevlig. Så länge klimatet tillåter det, är det bättre att sitta ute i Minerals drömska vingarten mellan trettiotalshusen på S:t Knut om man vill avhandla något viktigt.

Vi börjar med Zucchinipasta med thaipesto (65 kronor) och Hummus med rökt paprika (40 kronor). Pastan har en mycket fin konsistens och thaipeston är roligare än den vanliga italienska, om än lite bittrare och trådigare. Hummusen är också god, men den rökta paprikan hade gärna fått framträda tydligare.

Det finns tre rätter att välja mellan för den hungrige. Eftersom vi redan har nibblat hoppar vi över delikatessbrickan med ytterligare småplock (150 kronor). De två återstående rätterna – döpta efter naturen – serveras i djupa tallrikar, där ingredienserna presenteras på ett tilltalande vis. Vackrast är Skog (140 kronor) där krossad blomkål med palsternacka och rosmarin fått sällskap av syrad svartkål och en generös dos trattkantareller. Allt är toppat av vackra och söta blå- och björnbär. Svartkålen är något för rå, allt övrigt är väl tillagat.

Frisk klang

Vildrot (140 kronor) består av svart vildris, gulbeta, rödkål och färska gröna bönor. Tallriken toppas av en grön och grov gremolata. Det mörka riset har marinerats i apelsin och olja och frukten ger en härlig, frisk klang till spannmålet, men oljan är kanske i rikligaste laget.

Maten på Mineral är vegetarisk och rustik. Det erbjuds goda viner. Personalen är vänlig och skulle gärna få ta lite större plats. Menyn är liten och Matpatrullen gillar att man håller sig med färska råvaror och gör några få rätter bra. Några ordentliga kuddar och lite retrotextil på väggarna så är restaurangen snart hemma.