Kultur & Nöje.

2017-03-03 12:00
 • Bild från en av de fotovandringar som har arrangerats av Galleri Seved. Men nu är galleriets tid förbi. I dag öppnar det som blir den allra sista fotoutställningen i lokalen intill Sevedsplan.
  Bild från en av de fotovandringar som har arrangerats av Galleri Seved. Men nu är galleriets tid förbi. I dag öppnar det som blir den allra sista fotoutställningen i lokalen intill Sevedsplan.
 • Magnus Persson ställer ut bilder från statskuppen i Thailand 2014. Bild: Magnus Persson
  Magnus Persson ställer ut bilder från statskuppen i Thailand 2014.
 • En av de modebilder som Futuro Berg Fredes har med på utställningen som öppnar i dag på Galleri Seved. Bild: Berg Fredes
  En av de modebilder som Futuro Berg Fredes har med på utställningen som öppnar i dag på Galleri Seved.
 • Tommy Lindholm är en av de tre utställarna. Bild: Jenny Wickberg
  Tommy Lindholm är en av de tre utställarna.

Motkraft som missade sitt mål

Det blir en sista utställning, som öppnar i dag. Sedan stängs Fotogalleri Seved, medan föreningen som startade det lever vidare.

– Med facit i hand kan vi säga att vi inte har lyckats helt med ambitionen att bli en kulturell mötesplats, säger Tommy Lindholm, ledamot i styrelsen för Fotogalleri Copyright Seved och en av de tre fotografer som nu ställer ut sina bilder.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När Fotogalleri Seved startade år 2013 så var det med stöd från både Malmö museer och MKB. Malmö museer stöttade med både pengar och utrustning och var de som initierade hela projektet, där syftet var att få in fler nutida bilder från Södra Sofielund. Fastighetsbolag MKB gav support genom att erbjuda en subventionerad lokal.

Brist på pengar

För driften av galleriet och de arrangemang som har ordnats har föreningen Fotogalleri Copyright Seved stått. Att man nu stänger galleriet och arbetar vidare utan att ha tillgång till en egen lokal handlar om brist på pengar.

– Det har blivit för dyrt. Förutom hyra så har vi haft utgifter för el, bredband och annat, säger Tommy Lindholm.

Under den tid som verksamheten har varit i gång har det arrangerats fyra, fem utställningar om året. Galleriet har också varit platsen för olika aktiviteter, som porträttfotografering i samband med stadsdelsfester.

– Då har kön in ringlat långt ut på torget och vi har haft besökare som annars inte hade kommit in, som har kommit för att få en bild på familjen, säger Tommy Lindholm.

Tanken med att driva ett galleri i området som annars är mest känt för kriminalitet var att skapa en positiv motkraft. Galleriets genomslagskraft har inte blivit så stor som man hade hoppats, men i vilken mån områdets rykte har bidragit vet man inte säkert.

– Kriminaliteten och knarkhandeln har så vitt jag vet aldrig tagit sig in på galleriet. Men ryktet om Seved som en plats för kriminalitet och knark kan givetvis ha påverkat synen hos en del människor, och genom det deras önskan om att röra sig där och kanske delta i ett arbete som galleriets. Men detta är bara en spekulation, jag har inte hört något om att konkreta planer har skrotats för att galleriet ligger just i Seved., säger Tommy Lindholm.

Ny hyresgäst

Den 1 april flyttar en ny hyresgäst in i lokalen, men tiden som är kvar ägnas åt galleriets sista utställning. Det är tre fotografer som visar sina bilder och titeln på utställningen är kort och gott Tre olika.

– Vi kommer att ha varsin vägg och har valt att inte ha något särskilt tema som knyter samman oss, säger Tommy Lindholm.

På Tommy Lindholms vägg kommer det att bli en del stadsbilder från Malmö, blandat med porträtt och naturbilder.

En serie modebilder

Med på utställningen är också Futuro Berg Fredes som kommer att visa en serie modebilder, där kläderna har inspirerats av Emir Kusturicas film Zigenarnas tid från 1988. Den tredje utställaren är Magnus Persson som fokuserar på sociala, politiska och humanistiska skeden. Han kommer bland annat att visa bilder från statskuppen i Thailand 2014.

Utställningen öppnar lördag, den 4 mars, och pågår till den 19 mars.

I och med att galleriet stängs byter föreningen nu namn, från Fotogalleri Copyright Seved, till Fotoföreningen Copyright Seved. Föreningen, som har ett 50-tal medlemmar, kommer att jobba vidare med målet att främja fotografiet i Malmö.

– Det finns gott om andra lokaler för utställningar, men vi kommer också att jobba med andra arrangemang som fotovandringar, säger Tommy Lindholm.