Kultur & Nöje.

2017-11-24 12:00
  • Råstekt hummer serveras med en donut på pumpa som rullats i sechuanpeppar, strimlade längder av rimmad gurka och skummade såser. Bild: Matpatrullen
    Råstekt hummer serveras med en donut på pumpa som rullats i sechuanpeppar, strimlade längder av rimmad gurka och skummade såser.
  • Bild: Matpatrullen
  • Tryffelravioli serveras med griskött från Eslöv, jordärtskocka och anklever. Bild: Matpatrullen
    Tryffelravioli serveras med griskött från Eslöv, jordärtskocka och anklever.
  • Första rätten på femrättersmenyn – saltad piggvar med enokisvamp, päron och sötad ingefära – garnerad med frystorkad pepparrot. Bild: Matpatrullen
    Första rätten på femrättersmenyn – saltad piggvar med enokisvamp, päron och sötad ingefära – garnerad med frystorkad pepparrot.

Matpatrullen testar Cirkus i gamla chokladfabriken

Hotellet i Malmös gamla chokladfabrik har också en restaurang. Placerad mot gården, innanför hotellreceptionen är den lite undangömd jämfört med de inrättningar som kan grälla med ljus och neon direkt mot stadens flanörer. Men läget erbjuder också en avskild och trivsam miljö där man kan njuta några fina timmar och bemötandet är genomgående mycket trevligt utan att vara påträngande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Menyn är sparsmakad och årstidsbaserad med några utflykter till Asien. Matpatrullen väljer femrättersmenyn för 495 kronor (det finns också ett vegetariskt alternativ som är sex tior billigare) och måltiden inleds med en vacker liten tartar som överraskning.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Framgångsrik lek mellan texturer

Första rätten är saltad piggvar med enokisvamp, päron och sötad ingefära. På tallrikskanten ligger frystorkad pepparrot som ryker vackert när den sakta ramlar ner i buljongen. Genomgående bygger Cirkus meny på en framgångsrik lek mellan texturer, så också denna rätt där den fina fisken får sällskap av ett frasigt päron. Här lyckas dock inte smakerna gifta sig på motsvarande vis och den asiatiskt färgade umamin vill inte riktigt samsas med sina europeiska kollegor.

Tryffelravioli serveras med gris från Eslöv, jordärtskocka och en anklever som beskrivs som naturlig. Det betyder här att ankan inte har plågats med sondmatning. Oavsett detta är rätten mycket vänlig mot gommen. Anklevern smälter på tungan. Jordärtskockan erbjuder ett annat tuggmotstånd och grisen bidrar med knaprigt fläsk. På toppen vilar några rotfruktschips. Raviolin är underbar och hade ensam kunnat erbjuda en toppmåltid.

Efter denna njutning kommer en halvtumme liten bit råstekt hummer, väl dold under en donut på pumpa som rullats i sechuanpeppar, strimlade längder av rimmad gurka och skummade såser. Pepparn är lite dominant och smaken av skaldjur försumbar. Att den mikrostora hummern har fått låna sitt namn till hela rätten ger det hela en lätt komisk inramning.

Vacker – och helt perfekt

Huvudrätten sedan – skånsk hjort med karljohansvamp och blomkål som stekts med nötter, som vi tror är macadamia. Nu är vi tillbaka i klass med tryffelraviolin. Allt är faktiskt helt perfekt. Svampen är vacker, alldeles lagom stekt och hjorten uppfyller allt den lockar med där den ligger lagom röd på tallriken.

Desserten är väl utvald efter en lång sittning; efterrätten är vacker, lätt och lite syrlig. Vi får varm ananas med färskost tillsammans med en väl kyld kokoskaramell. Återigen är det samspelet mellan texturer och skicklig lek med former som imponerar.

Högt betyg

Det finns många restauranger med ambitioner i Malmö och konkurrensen mellan dem är knivskarp. För att Cirkus ska få en topplacering krävs lite mer jobb med smakerna, när man lämnar de traditionella kombinationerna av närodlade ingredienser. Hantverket finns redan där.