Kultur & Nöje.

2016-11-18 12:00
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Matkonst i en märklig miljö

Matpatrullen sätter tänderna i en finstämd och god höstmeny på Bord 13. Men miljön får dem inte att känna någon riktig trivsel, utan för tankarna till en lyxig form av glassbar. Och äta i takt till Freddie Mercury gör att käkarna jobbar snabbare än vad maten hade förtjänat.

Bord 13 har legat på Engelbrektsgatan i ett och ett halvt år redan. Verkligen på tiden att vi hittar dit, tänkte er Matpatrull. Bord 13 erbjuder innovativa smårätter i paket om tre (395 kronor) fyra (495 kronor) eller sex stycken (695 kronor). Restaurangen erbjuder mat på säsongens och dagens råvaror, vad det än må vara, så stället passar nog bäst för gäster som är öppna för att prova vad som finns, även om man gör vad man kan för att anpassa menyn efter gästernas önskemål. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vi väljer mellanmenyn med fyra rätter och får allra först två små aptitretare på halloweentema. De blåsvarta ögonen och slemmiga fingrarna visar sig vara sotad rödbeta med benmärg och citronkryddad rädisa. Ögat är lite bittert och rädisan syrlig och frisk. 

Passar utmärkt med hallon

Första rätten består av en mycket grovhackad råbiff på rådjur, serverad med vilda hallon och smulat friterat kycklingskinn. Under godsakerna finns en fin klick majonnäs som rundar av. Det vilda köttet passar utmärkt med de smakrika hallonen. Det knapriga skinnet gör även texturen intressant. 

Hemlagat bröd och knäcke med anissmak kommer strax därpå. Till detta får vi smör med torkad surkål på toppen och persiljekryddat flott. Fina smaker på alltsammans, men kanske är knäckets smaker alltför dominanta för att släppa fram fettets nyanser. 

I den andra rätten är det den femte smaken umami som bär. Under snygga krusiduller av hyvlad kålrabbi hittar vi kycklinghjärta och kantareller i en buljong på anka. Smakerna är finstämda om än mera försiktiga än i råbiffen. 

Huvudrätten består av två precist tillagade skivor vildand på en smakrik biff av blåbär och morot. Till detta serveras en plommonpuré och sauterad kål med rucolavinägrett. Återigen påminns vi om hur väl höstens vilt gör sig med bär från skogen och det behöver verkligen inte vara enbär. 

Alldeles lagom avslutning

Efterrätten ser inte märkvärdig ut där den ligger som en övergiven vit gräddpuff i den djupa tallriken. Men under den skummade fil-mjölken finns en persikosorbet som rullats i bitter choklad. I botten av tallriken göms krossad, saltad honungskaramell. Det är underbart gott tillsammans och en alldeles lagom avslutning på middagen.    

God mat – tveksam miljö

Maten på Bord 13 är mycket god, tillagad med kunskap och omtanke och väl värd en omväg. 

Däremot är Matpatrullen tveksam till miljön. Det är helt enkelt inte väldigt trivsamt på Bord 13. Trots att man har satsat på möbler från den stora danska möbeldesignern och lagt till coola inslag av spånskiva i inredningen är lokalen alltför ljus och kall och påminner mest om en lite lyxigare glassbar på kontinenten. Delar av möblemanget består av barstolar. Det kan säkert fungera för gäster som inte ska äta utan fokusera på de välfyllda vinkylarna, men barmöblemanget ger en känsla av snabbmatsställe. 80-talsmusiken förvånar också och fick Matpatrullen att tugga sin middag snabbare än vad köket är värdigt. 

Freddie Mercury var verkligen en utmärkt sångare, men frågan är om man njuter allra bäst av sin mat när man hör honom sjunga att han är en sexmaskin, redo att ladda om och explodera som en atombomb. 

BORD 13

Engelbrektsgatan 13, Malmö

Atmosfär: 3
Maten: 5
Vegetariskt: 4
Valuta för pengarna: 4

Prisläge: Bekvämt

Hit går vi igen: Stammisvarning

Mättnad: Mätt

Servicen: Precis vad man behöver

Kökets färdigheter: Enastående