Kultur & Nöje.

2017-06-22 19:46

Mat med kärlek och finess

Den senaste spaningen som ledde till Restaurang Quê får Matpatrullen att ta till de stora lovorden. En ny matstjärna är på väg att tändas på Malmöhimlen.

Den ligger alldeles rätt i tiden, Restaurang Quê. Vietnamesisk street food har många lärt sig att älska, här kommer nästa steg – den förfinade presentationen av vietnamesiska smaker i kärleksfull kombination med säsongens klassiska svenska och europeiska råvaror. Resultatet är ett fulländat nöje att ta del av. I den nyrenoverade lokalen har köket öppnats mot restaurangdelen. Vid nästa besök hoppas Mat­patrullen våga sig fram till disken för att se hur riktigt god och vacker mat tillagas. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lågmäld peppar och chilisötma

Vi tittar i menyn medan vi knaprar på friterad grissvål och fiskskinn. Det finns två alternativ: en liten och en stor avsmakningsmeny (395 kronor respektive 595 kronor). Matpatrullen väljer den lilla. Måltiden inleds med grillad gambas (certifierad) med chilichutney och ett ordentligt lass av groddar och fina strimlor morot. Överst ligger tunna, tunna stavar av friterad lök. Till den läckra havsfrukten serveras en liten skål, bottnad med ett tempererat ägg, överhöljt med puffat ris, gröna bondbönor och ärter. Det är lågmält pepprigt alltsammans och passar utmärkt med chilichutneyns sötma. 

Andrarätten är restaurangens egen version av den klassiska vietnamesiska soppan Pho. Här spelas huvudrollen av en kycklingrulle som har friterats i nudlar och dekorerats med små kaviarkulor av chili. Soppan är en mera försiktig buljong som har kryddats med ramslöksolja. Vegetarianen i sällskapet får i stället en alldeles underbar, krämig men ändå lätt, ramslökssoppa och en nudelrulle fylld med sötpotatis. Anpassningen av menyn sker utan något som helst knussel. 

Varmrätt i bambubåt

Vår huvudrätt kommer i en bambubåt som är lastad med små delikata skivor av en soyamarinerad spansk gris, sticky rice med portobellosvamp och grön och vit sparris som har sauterats med vitlök. Grisen är precis lagom rödlätt och mycket smakrik och sparrisen knastrar i munnen. En liten skål med färsk, salt syltad gurka friskar upp. Vegetarianens bambubåt är fylld med stjälkar av kranskrage; en vanlig grönsak i Asien som här hemma får stanna och blomma vackert i rabatten. Det kanske borde ändras på?

En stjärna bakom byggställning

Desserten är strålande, den också. Citrongrässorbet, mochi (små söta och sega risbollar) med kokostoppar i vaniljsky och en elegant sked med tofupudding som har täckts med en gelé på jordgubbar och hallon. Allt är tillagat och presenterat med både skicklighet och kärlek. 

När detta skrivs är restaurang Quê väl gömd bakom några ordentligt skrymmande manshöga travar av byggnadsställningar. När dessa­ är borta finns det inget som kan skymma ännu en stjärna på Malmös restauranghimmel.