Kultur & Nöje.

2016-01-29 12:17
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Mästerkockar men ingen mästerlig mat

Bra kockar och bästa läget, men maten når inte ända fram.

Matpatrullen proväter på restaurang Niagara, men av tre rätter är det bara en där alla ingredienser har hittat hem.

I Malmö högskolas nya prestigebygge – Niagara – lär det finnas plats för 4 500 studenter. Praktfullt ståtar bygget vid infarten till det område som förhoppningsfullt har fått namnet Universitetsholmen. 

Det är ett enormt och anspråksfullt hus som har fått mycket kritik under den korta tid det har funnits. I ivern att uppföra ett arkitektoniskt praktverk har man förbisett hur människor lever sina liv tillsammans. Studenterna har inte tillträde till lärarnas rum och det finns inga cykelställ i husets närhet. Men inuti är ljuset och rymden påfallande och vart man vänder sig är formerna vackra och harmoniska. 

Lockar inte studenterna

Självfallet kan man också äta i Niagara. Det finns ett kafé och en restaurang. 

Kaféet är undangömt på andra våningen. Men när man väl hittar dit kan man få fina smörgåsar, hembakta bullar och pajer, gott kaffe och fin service. Vid småborden sitter studenter och fikar och jobbar. 

Restaurangen, som inte tycks locka särskilt många studenter, ligger i hörnan mot ett annat prestige-bygge – Malmö Live. Gästerna betalar vid entrén och går sedan till den långa disken där varje rätt har sin station. Medelåldern är betydligt högre här än på kaféet. I första hand är det en lunchrestaurang för lärarna och administratörerna i huset och som sådan konkurrerar man med åtminstone två bra och prisvärda alternativ, Välfärden längre upp på Nordenskiöldsgatan och kantinen på Orkanen. 

Goda förutsättningar för succé

Det är alltså en ganska hård konkurrens som Restaurang Niagara ska möta. Restaurangen drivs av erfarna och prisbelönta kockar och ett gäng vänliga och service-inriktade medarbetare. Tillsammans med det utmärkta läget finns alla förutsättningar. 

Vid Matpatrullens besök är dagens ”local” kokt torsk med senapssås (85 kronor). Senapssåsen är mycket god, gjord på klassiskt vis med den kraftigare skånska senapen. Potatisen, serverad med skal, är perfekt. Men torsken – visserligen en rejäl och fin bit – är något överkokt och detsamma gäller den rejäla bit fänkål som tronar på toppen av portionen. 

Når inte ända fram

Det är ingen tvekan om att råvarorna är de bästa möjliga, men utförandet når inte ända fram. 

Detsamma gäller för portionen av sötsurt fläsk med äggnudlar (90 kronor). Fläsket är väl tillagat, marinerat och lätt stekt är de smakrika kuberna knapriga på utsidan och har precis rätt tuggmotstånd. Men nudlarna är tråkiga och isbergs-salladen tillför inte mycket. 

Godast är salladen med varmrökt lax,  potatis och puré på gröna ärter (85 kronor). Det är en fin portion, laxen är riklig och alla ingredienserna spelar fint mot varandra. 

Mindre prisvärt än hos konkurrenten

Prisnivån på Restaurang Niagara är betydligt lägre än de krogar stjärnkockarna har arbetat på tidigare, men jämfört med alternativet på Universitetsholmen får man lite för pengarna. Det finns inget salladsbord och kaffet efter maten får man betala ytterligare 10 kronor för. 

Om man tänker ”mästerkock” inför sin lunch blir man besviken. Miljön är inte omedelbart charmig, Niagaras rymd går igen i restaurangen och inredningen är lik den som ses på andra nyöppnade ställen, luftigt med ljusa träslag och pasteller. 

Behöver hitta sin form

Restaurang Niagara har alla förutsättningar att bli ett fint ställe. Så länge den skånska vintern väntar utanför huset kommer säkert medarbetarna att välja att stanna i huset också för lunchen. 

Det är fullt möjligt att de små brister Matpatrullen finner kommer att lösa sig när man får mera rutin och hittar sin form. Förhoppningsvis sker det innan dygns-temperaturen stiger.   

Niagara

Malmö högskola, Malmö

Atmosfär: 3

Vegetariskt: 4

Valuta för pengarna: 3

Prisläge: Överkomligt

Hit går vi igen: När vi har vägarna förbi

Mättnad: Mätt

Servicen: Försiktigt vänlig

Kökets färdigheter: Bra

Betyg: 3,5/5