Kultur & Nöje.

2016-04-01 12:26
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Krog som står över alla trender

Klassikern Bullen tilltalar både gomen och de sociala sinnena. Det tycker Matpatrullen som äter sig mätt på köttbullar och ägga-kaga. Äkta -patina, många stamgäster och personalens fingertoppskänsla ger puben en hög trivselfaktor. 

Mattrender kommer och går. På samma sätt är det med restauranger. Bara de som erbjuder något mera än de trendigaste rätterna för dagen kommer att leva mer än ett par år. Restauranggäster är ett otroget följe som lätt byter favoritkrog och de ställen som lyckas att locka en publik år efter år är inte många. 

En institution i Malmö som lyckas är Bullen. När Matpatrullen lyssnar på krogtrumman och frågar runt efter tips på krogar har Bullen hittills inte kommit på tal. Ändå är det en krog som de flesta gamla Malmöbor har härliga minnen ifrån. Kväll efter kväll, år efter år, går nöjda gäster härifrån, mätta och belåtna. 

Servering sedan 1897

På Storgatan 35 har det serverats öl och mat sedan 1897. Namnet Bullen hänger med sedan slutet på 60-talet, då Malmös första pub – The Bull’s Eye – lanserades i lokalen. Inredningen bär spår från både ölhallen och puben och har i dag en alldeles äkta patina av det slag som man försöker återskapa i landets pubkedjor. Lädertapeten är välbehållen och de mörka träpanelerna skapar atmosfär och trivsel. Stammisarnas hemkänsla smittar av sig på övriga gäster.

Inga överraskningar

Hit kommer man inte för att bli överraskad. Inte heller för att få vegetarisk kost. På menyn erbjuds inga vegetariska alternativ, endast en rätt som man erbjuder sig att modifiera för att passa vegetarianer. Matpatrullen beställer två klassiker i den svenska husmanskosten; Köttbullar och Äggakaga. Köttbullarna (209 kronor) består av kalvfärs och är i största laget. De serveras med gräddsås, pressgurka, rårörda lingon och potatispuré. Såsen är alldeles lagom smaksatt med whisky och passar utmärkt att foga samman köttfärsen och potatismoset med, så som Matpatrullen gjorde på helgmiddagarna hos farmor och farfar. Det är några av Matpatrullens första lyckliga matminnen som väcks till liv. 

Fluffig skånsk stolthet

Även äggakagan (159 kronor) presenteras på traditionellt vis med stekt fläsk och en mycket generös tilldelning av rårörda lingon. Den skånska stoltheten är överraskande fluffig och lätt och även den bjuder på en högtidsstund. 

Dessertmenyn är mera profillös än resten av sortimentet. Det är egentligen bara äppelkakan med vaniljsås (85 kronor) som följer menyns övriga klassikerlinje. Matpatrullen saknar till exempel ostkaka, marängsviss och någon smulpaj. Eller varför inte en riktig kalvdans? Äppelkakan är hur som helst alldeles utmärkt och vaniljsåsen smakar äkta vara. Vi provar även vit chokladbrownie med nötter och blåbärsglass (75 kronor). Brownien är god, men vi är tveksamma till om blåbärsglass är det bästa tillbehöret till chokladkaka, hur genuint det blåa bäret än är. 

Kamratlig atmosfär

En stor del av krogens trivsel bidrar personalen till. Här kan man sin meny och sina gäster och vet precis när ens tjänster behövs. Bemötandet är vänligt på ett kamratligt vis och vi känner oss på alla sätt bekväma på Bullen. Hit går man lika gärna på egen hand som med sin käresta eller vänner och släktingar. För i lokalen på Storgatan 35 lär det serveras mat under ytterligare många år framöver. 

Bullen

Storgatan 35, Malmö

Atmosfär: 5
Maten: 4
Vegetariskt: 1
Valuta för pengarna: 3

Prisläge: Smådyrt
Hit går vi igen: Stammisvarning
Mättnad: Mätt
Servicen: Världsklass
Kökets färdigheter: Bra