Kultur & Nöje.

2017-08-25 12:00
  • En av två förrätter – frästa räkor i vitlök. Räkorna har en ton av chili och serveras en sjö av olivolja. Bild: Matpatrullen
    En av två förrätter – frästa räkor i vitlök. Räkorna har en ton av chili och serveras en sjö av olivolja.
  • Färsk pasta med skaldjur. På menyn utlovas vongole, men den saknas bland musslor och bläck­fisk på tallriken. Bild: Matpatrullen
    Färsk pasta med skaldjur. På menyn utlovas vongole, men den saknas bland musslor och bläck­fisk på tallriken.
  • Restaurangen 400 grader har en ljus och samtidigt varm enkelhet. Miljön och det vänliga bemötandet lockar till återbesök. Bild: Matpatrullen
    Restaurangen 400 grader har en ljus och samtidigt varm enkelhet. Miljön och det vänliga bemötandet lockar till återbesök.

Italienaren som lockar till återbesök

Värme, vänlighet och vettig mat. Ibland är det allt man behöver. Det konstaterar Matpatrullen efter att ha avnjutit en måltid på nyöppnade 400 grader. Den italienska krogen lever väl upp till kraven för en trivsam hörna dit gästen gärna vill återkomma.

I mars fick vi en ny italiensk restaurang på Södra Skolgatan 33. Adressen är historisk. 1971 öppnade Ristorante Siciliana på denna hörna och det var en av de första italienska restaurangerna i Malmö. I lokalerna, som då var mörka och gobelängklädda, härskar nu en ljus och samtidigt varm enkelhet, med trämöbler och en ljust laserad vägg på ohyvlat virke som har beklätts med delikatesser från medelhavsområdet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


De avlånga pizzorna som bärs ut till hugade gäster ser läckra ut, men denna kväll är Matpatrullen sugen på något annat. Vi börjar med Frästa räkor i vitlök (89 kronor) och en Burrata (95 kronor). Räkorna är av den stora medelhavstypen och serveras i en liten sjö av olivolja. De är försiktigt kryddade med chili. Burratan har placerats i mitten av en nyplockad sallad. Den serveras något för kall och smakerna har inte riktigt fått blomma ut, men den lena krämigheten finns där. Till båda förrätterna serveras ett vitlöksbröd som tilltalar både i smak och med sin rimliga storlek.

Sedan Färsk pasta med skaldjur (159 kronor) och det vegetariska alternativet, som är Grillade grönsaker med chevre och rostade valnötter (119 kronor). Bland skaldjuren saknas den vongole som utlovades på menyn och det gör oss lite besvikna. I stället samsas ett par ordentliga blåmusslor med medelhavsräkorna och bläckfisken på tallriken. Men pastan är god och kokt perfekt al dente och den tomatiserade såsen är aromatisk och fin. De grillade grönsakerna tycks nyskurna och knastriga och serveras snyggt på planka tillsammans med en lätt örtkryddad fast sås.

Utmärkt avslutning

Vi lyckas göra plats i magen för något avslutande och bestämmer oss för att knyta ihop matsäcken med en Affogato (69 kronor). Glasskulan som har dränkts i espresso (affogato betyder ”drunknad” på italienska) har fått sällskap av en klimp vit choklad. Tillsammans blir de tre ingredienserna en utmärkt avslutning på måltiden.

Ibland behövs det bara en trygg och enkelt inredd hörna i närheten av där man bor. En hörna där man blir mätt och belåten utan större åthävor och där den behagliga miljön och det varma och vänliga bemötandet lockar till återbesök. Maten är inget man får glädjeskutt av, men råvarorna är fräscha, de är ordentligt tillagade och presenteras på ett tilltalade sätt. 400 grader på Södra Skolgatan 33 är ett sådant ställe.