Kultur & Nöje.

2015-10-23 15:32
 • Clash – Metaforernas rikscup. Bild: Christina Bauhn
  Clash – Metaforernas rikscup.
 • Kupolernas Glömda Dans möter Deathkitten – gala om Lust på Moriska Paviljongen. Bild: Christina Bauhn
  Kupolernas Glömda Dans möter Deathkitten – gala om Lust på Moriska Paviljongen.
 • Tobbe från Tärna. Bild: Christina Bauhn
  Tobbe från Tärna.
 • Metaforbrottningsdomarna Bedömningsombudsmannakonsulten och Judge Mental bakom den våg som använts i tre olika domäner. Domarna bestämmer vem som vinner duellerna genom att poängsätta utifrån skicklighet och publikrespons. Bild: Christina Bauhn
  Metaforbrottningsdomarna Bedömningsombudsmannakonsulten och Judge Mental bakom den våg som använts i tre olika domäner. Domarna bestämmer vem som vinner duellerna genom att poängsätta utifrån skicklighet och publikrespons.

I metaforernas värld är allting tillåtet

Den vidlyftiga Mega dream kan sätta en lampskärm på huvudet bara för att pröva eller titta någon djupt in i ögonen – på tok för länge. Karaktären Mega dream är Amanda Gardfors Granbergs främsta vapen när hon metaforbrottas.

– Hon kommer från känslor som jag själv har och vill använda. Jag kan tillåta mig själv att vara lite konstigare än vad som är socialt tillåtet, säger hon. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En strid i poesi och improvisation kommer utkämpas i föreställningen Clash – Metaforernas rikscup. Metaforbrottning är en konstform som blandar wrestling med poesi och kryddar med en nypa teater. Det är också en chans för kombattanterna att få leva ut delar av sin personlighet som de vanligtvis tyglar.

– Det fina med metaforbrottning är att det är en uppgörelse med normer. Det kan stärka ens självbild och ge en person mod att våga göra och vara på ett sätt som man vanligtvis inte brukar, säger Anna Nordlund, kommunikatör, Dunkelbyrån.

Tävlar med publikreaktioner

Poeterna tävlar en och en mot varandra på scenen – ofta med musik som uppbackning. Ämnena är allt ifrån tabubelagda saker till små vardagliga ting. Det gäller att överglänsa någon annans metafor och samtidigt skapa en reaktion hos publiken. En metafor med en snygg vändning och en rejäl publikreaktion ger höga poäng hos domaren. Och reaktionerna kan vara allt från skratt till höga burop. 

– En del av oss är vad vi kallar ”rackare”. Deras karaktärer plockar poäng genom att vara elaka eller dryga. Det kan vara folk som vet om att de har en tendens till att vara besserwissrar i vanliga livet. Här får de en chans att leva ut den sidan, säger Amanda Gardfors Granberg, metaforbrottare.

Mega dream

Själv är hon karaktären Mega dream – en hämningslös tjej som blandar äckligt med gulligt i sina metaforer och vågar göra knäppa saker. Som att ta på sig en lampskärm på huvudet eller krypa in under ett bord. Eller att stirra på någons öra några sekunder för länge. 

Kanalisering av egenskaper

Amanda Gardfors Granberg beskriver Mega dream som extravagant, flummig och socialt utsvävande. Egenskaper som hon själv har inom sig men tidigare haft svårt att acceptera. Mega dream vrider på kranen. Samtidigt uppstår en växelverkan med det vardagliga jaget. En oväntad och positiv bieffekt enligt henne själv.

– Jag har blivit lite mer som Mega dream i mitt vanliga liv. Det är egenskaper som jag tidigare jobbat med att trycka undan. Nu accepterar jag dem och jag har märkt att folk tycker att det är okej. Det är skönt, förklarar hon. 

Turnerar i höst

Clash – Metaforernas rikscup turnerar runt i Sverige under hösten och kommer till Moriskan i Malmö den 19 november. Anna Nordlund lovar att det kommer bli en intensivare show än tidigare brottningsmatcher. Den här gången tävlar kombattanterna mot varandra i två lag. Lagen har repeterat mycket och kan, enligt Anna Nordlund, improvisera hårt när det behövs. 

– Vi kommer bjuda på utmanande feelgoodkultur. Absurda saker kan hända på scen eller uppstå som bilder i publikens huvuden. Förvänta dig en hel del skratt.