Kultur & Nöje.

2016-09-09 12:00

Hemlig fikapärla

God mat av klassiskt slag, förföriska bakverk och en fin miljö. Detta sammantaget får Matpatrullen att utfärda en stammisvarning för Katrinetorps landeri.

Katrinetorps landeri är ett av Malmös finaste utflyktsmål och ändå förvånansvärt okänt för många Malmöbor. Landeri kallades förr en gård som drevs av en rik borgare från stan och användes som sommarbostad och till större bjudningar som bröllopsfester.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Katrinetorp, som ligger vid Svågertorp, består av flera trädgårdar och en engelsk park. Malmö stad köpte Katrinetorp 1937 och när den siste arrendatorn lämnade gården 1992 sattes restaureringen igång. Gårdsbyggnaderna används i dag för handel och matservering, utställningar och konferenser. Huvudbyggnaden från 1813 har renoverats både inne och ute och är i dag en mycket vacker empiregård.

Matpatrullen gillar Katrinetorp och tar gärna med sig matsäck att avnjuta i den fina miljön. Men om man vill så går det utmärkt att hitta mat på stället också. Katrinetorps trädgårdskafé drivs av Kleins mat och här serveras både kakor, smörgåsar och lagad lunch. Menyn ändras ständigt, men är av klassiskt slag med fokus på närproducerat, grönsaker och örter. Många ingredienser hämtas direkt från parken utanför. 

Två lunchrätter

Vid vårt besök erbjuds två lunchrätter, Wallenbergare (165 kronor) och ett vegetariskt alternativ med pumpa och linser (135 kronor). Wallenbergaren är sedvanligt brynt kalvfärs, gräddig och krämig. Den har placerats ovanpå potatismoset, som är synnerligen gott. Det är ganska grovt mosat med bitar av vad vi tror är palsternacka. Pumparätten är också mycket lyckad. Pumpan kommer både hel och i form av puré. Alltsammans omgivet av linser och hyvlade rotfrukter i en citronsyrlig sky. Mumsigt, säger första provsmakaren.

Räkmacka

Sillmackan (70 kronor) består av en god skiva grovt bröd och en rejäl stekt, inlagd sill. Lite creme fraiche på toppen mildrar ättikan och löken. Räkmackan kostar 20 kronor mera och det är alls inget fel på den, men den framstår som lite klenare med sin lite försiktiga klick av räkröra på sallad. 

Vi kan inte hålla oss från den frestande kakdisken och provar chokladkaka (47 kronor), rabarberpaj (45 kronor), cheesecake (40 kronor) och en fin bit morotskaka (40 kronor). Rabarberpajen – som är bakad på örter från Katrinetorps köksträdgård – är god, men bakverket saknar knaprigheten man förknippar med en paj och liknar snarare en kaka. Men det får betraktas som en randanmärkning. Cheesecaken är den mest eleganta skapelsen, med sin blanka hallonspegel på toppen. Men vi enas ändå om att det är chokladkakan som avgår med segern i vår provsmakning. Det understa lagret är en mörkare chokladbas och det övre en tung mousse. Båda har en mäktig chokladsmak, utan att för den delen vara tung. 

Sitta ute och äta

En solig dag kan man sitta ute och äta under den långa pergolan med pipranka som restaurangen öppnar sig mot, eller vid ett av de små borden mellan växthuset och fikonträden på andra sidan muren. Det är lika trivsamt överallt. Vilken tur att Katrinetorp är öppet året om. 

 

Katrinetorps landeri

Katrinetorps allé 1, Malmö

Atmosfär: 4

Maten: 4

Vegetariskt: 5

Valuta för pengarna: 4

Prisläge: Smådyrt

Hit går vi igen: Stammisvarning

Mättnad: Ganska mätt

Servicen: Precis vad man behöver

Kökets färdigheter: Enastående

Betyg: 4