Kultur & Nöje.

2016-12-02 12:00

Grillen som inte får grilla sina rätter

God mat och bra service, men det är inte det som lär stanna i Matpatrullens minne. Det de framför allt tar med sig är i stället den fantastiska vy de fick vila ögonen på. Restaurang Grilljanne kan därför bli återbesökt, sitt inte helt genomtänkta namn till trots...

Många entreprenörer i restaurangbranschen tycks lägga för mycket tid på att tänka ut någon kul gimmick som kan bli ett Namn eller rent av ett Begrepp i krogvärlden. Ett sådant exempel är restaurang Grilljanne, som nyligen har öppnat högst upp i det höga huset längst ut på Hjälmarekajen. Grilljannar kallades en grupp uppklädda sprättar under 1890-talet i Stockholm. I stormönstrade kostymer med väst, blanka kängor och höga hattar samlades de på Jones Grill, ett ställe vid Norrmalmstorg. I dag är de närmast jämförbara med bratsen vid Stureplan. På restaurang Grilljanne märks temat på den mycket trevliga personalens klädsel; gula plommonstop och randiga västar. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Grilljanne är ett lite kul namn på en restaurang, men som branding är namnet ett obegripligt val. På vilket sätt minnet av stockholmska stekare ska locka malmöitiska stamgäster är oklart. Det blir ännu konstigare, eftersom den asiatiska grillmenyn man har avsett att bjuda på på Grilljanne har fått utgå, då VVS-systemen i det nya huset inte har anpassats till en verksamhet med öppen eld. För närvarande erbjuds därför en avsmakningsbuffet (295 kronor) som främst består av asiatiskt inspirerade sallader.

Förrätterna består av en räkceviche, en koreansk laxsallad och en japansk togarashi-marinerad biff. Räkorna påminner lite väl mycket om de man köper i runda plastförpackningar. Laxbitarna är däremot av fin kvalitet. Biffen är elegant presenterad på en liten salladsbädd. 

Till huvudrätt bjuds ryggbiff med sotad broccoli, fint kalvkött med en grön alg- och morotssallad samt torsk med marinerad blomkål. Den oskönt genomvita rätten är förvånansvärt nog den mest smakrika och harmoniskt kryddade.     

Efterätten är en liten citrontarte med bär och maräng.  

Fräscht och gott

Allt är mycket fräscht och personalen byter ständigt ut faten mot nya med uppskuren sallad, kött och fisk. Priset för menyn är verkligt humant och maten är god, men knappast minnesvärd. Vad som däremot stannar kvar när Matpatrullen har tagit hissen ner är minnet av den fantastiska utsikten. Vår vackra stad gör sig påmind hela kvällen, genom restaurangens fönster öppnar vyn från golv till tak. Personalen berättar hur vackert det är att möta morgonsolen när restaurangen fungerar som frukostrestaurang för hotellet i samma byggnad.  

Utsikt från toaletten

Grilljanne har en stor terrass, där man kan studera Öresund i väster och Malmös skyline i övriga väderstreck. Utsikten följer med in på toaletten där fönsterväggen får en att hoppas att de som jobbar på andra sidan hamninloppet inte har några kikare. 

Om det öppnas flera restauranger högst upp i höga hus i Malmö har Matpatrullen ett tips. Vill man inte bara låta maten tala för sig, så kan utsikten vara det unika försäljningsargumentet. Lämpliga namn skulle kunna vara: Pau Toppen, Oppe i de blau eller varför inte Den hialösa vyn?  

Grilljanne

Tyfongatan 1, Malmö

Atmosfär: 4

Maten: 3

Vegetariskt: 3

Valuta för pengarna: 3

Prisläge: Bekvämt

Hit går vi igen: Stammisvarning

Mättnad: Mätt

Servicen: Världsklass

Kökets färdigheter: Okej