Kultur & Nöje.

2017-07-11 19:12

Gratis kul för både vuxna och barn

Malmö axlar allt skickligare rollen som sommarstad, där utbudet är stort även för dem med tunna plånböcker. I år finns aktiviteter för alla åldrar, på land, strand och i vatten. Vi listar här tre aktiviteter som alla är gratis, öppna för alla åldrar och nåbara med kollektivtrafik.

Sommarlov

Varje dag kan den som vill besöka inspelningsplatsen för SVT:s sommarprogram för barn. Den morgon ETC Malmö kommer besöks programmet av artisten Benjamin Ingrosso och platsen kring inspelningarna har förvandlats till ett färgglatt och ballongviftande folkhav.

Till de återkommande besökarna hör Anna Hagel med barnen Alva och Noel Hagel Abelsson.

– Vi har varit här tidigare i sommar och kom också hit förra året. Det är ett roligt program. Årets miljötema är verkligen suveränt, säger Anna Hagel.

Alva, fem år, följer gärna programmet på tv de dagar hon inte har varit på plats. Vad som är roligt formulerar­ hon med orden:

– Att se.

Lillebror Noel, två år, är mest upptagen av att sno runt med sin filt.

Urban beach

Förra årets strandhäng på Ribban har i år utvecklats ytterligare. Under fem sommarveckor finns här en rad aktiviteter. Den som vill sporta kan spela basket, beachfotboll, tennis eller prova på yoga. Andra strand­aktiviteter är pyssel och dans samtidigt som besökande föreningar låter besökare prova saker som brottning och massage. För den som mest bara vill hänga går även det bra. Hängmattor, solstolar och gratis wifi är på plats. På stranden finns dessutom en luftfylld rutschbana som man åker nedför i en stor boll och en hinderbana i vattnet.

Urban beach har arrangerats av Malmö stad i samarbete med ungdomsföreningen Hela Malmö, och ser ut att bli sommarens stora mötesplats.

– Hit kommer besökare från hela staden, från Västra hamnen till ­Rosengård. Det är så vi vill ha det, ju mer människor mixas desto bättre, säger projektledaren Kristoffer­ Gafor.

Strandaktiviteterna riktar sig också till alla åldrar.

– Vi har haft kvinnor 50-plus som har åkt rutschbanan. Det är roligt, för vi vänder oss till alla, säger Aleksandra Dimovska, strandvärd.

I kön till hinderbanan i vatten står Robert Hjalmarsson med döttrarna Pippi och Tilli. De har för andra dagen i rad åkt från Bunkeflostrand för att testa på utbudet i Malmö.

– Vi började morgonen med att titta på inspelningen av Sommarlov, och det passade bra att sedan åka hit, säger Robert Hjalmarsson.Döttrarna, som är nio och tio år, är glada över att slippa fritids.

– Det roligaste har varit att bada, säger Tilli.

Jazzfestival

Lördagen den 29 juli kommer turnerande festivalen Jazz i parken till Malmö. Festivalen, som är öppen för alla till fri entré, börjar klockan 12 med ett par programpunkter för barn och klingar av fram emot natten med en danskonsert.

Jazz i parken startade i Stockholm för två år sedan och kom till Malmö för första gången förra året. I år återkommer evenemanget på nytt, och formatet har vuxit till sig än mer.

– Vi besöker fler städer och har nu också inlett ett samarbete med Copenhagen jazzfestival och Reykavik jazzfestival. Det är evenemang som bygger på samma koncept som vårt, med gratis inträde och öppenhet för alla. Samarbetet innebär att våra artister besöker dem och artister från deras festivaler kommer till oss, berättar arrangören Silvia Sardeira.

När Jazz i parken kommer till Malmö avslutar de sommarens turné, som har gått via Stockholm, Göteborg och Gävle. Avslutningsnumret, en konsert med swingkadrilj, är däremot ett inslag som är nytt för kvällen.

Sommarlov

Plats: Sommarlov sänds live från Scaniabadet i Malmö. Stadsbuss 2 stannar vid hållplatsen "Scaniabadet" och Malmöexpressen, buss 5, vid hållplats "Fullriggaren" som ligger på gångavstånd. Sändningarna börjar klockan 9.

Artister som besöker programmet:

14 juli The FO&O

28 juli Peg Parnevik

4 augusti  Wiktoria

11 augusti  Younghearts

Urban beach

Plats: T-bryggan vid Ribersborgsstranden. Dit går buss nummer 7, som bland anant passerar Malmö central. Aktiviteterna pågår klockan 11 till 20, alla dagar.

Jazz i parken

Plats: Folkets park i Malmö. Dit går buss 5, som bland annat passerar Malmö central.

Program

12.00–13.00 Barnföreställning Jazzmagi med Friluft

13.00–13.30 Workshop och jazzinstrumentprovning med Friluft 

14.00–15.00 Konsert med Martin Fabricius trio (DK) 

15.00–16.00 Konsert med Anna Greta Sigurgardóttir trio (IS/SE) 

16.00–17.00 Danskonsert med Klubb Vendela med OSSSO och Swingkadrilj