Kultur & Nöje.

2017-02-18 11:45
 • Frida Jensen forsar fram i den röda rutschen i Landskrona­badet.  Bild: Andrea Kollmann
  Frida Jensen forsar fram i den röda rutschen i Landskrona­badet. 
 • Bild: Andrea Kollmann
 • Bild: Eva Kronfält Thorvinger
 • Bild: Åsa Ohlsson
 • Torbjörn och Virve Hallgren. Bild Åsa Ohlsson
  Torbjörn och Virve Hallgren. 

Fyra skånska bad med extra allt

Sportlovet kallades förr även vårvinterlovet, en signal att man inte bara behöver sporta. Men man kan också göra en kombination genom att besöka roliga badhus. Antingen motionssimmar man eller så leker man i äventyrsbadet i rutschkanor, klätterväggar eller vågbassänger. Eller så gör man både och. 

Men var finns de här roliga badhusen? ETC Malmö har besökt fyra av Skånes äventyrsbad som erbjuder lite mer än bara simning fram och tillbaka. Vi tog med oss tre barn i åldrarna 8, 12 och 13.

Lund

Spännande och varierande


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Högevallsbadet i Lund är ett riktigt fint äventyrsbad som passar både stora och små. Enda nackdelen är att det kan bildas långa köer för att komma in. Badet släpper bara in ett bestämt antal åt gången. Väntetiden när ETC Malmö besökte badet var två timmar. Tipset är att hänga på låset när de öppnar. Men när man väl är inne är det ett väldigt trevligt bad med forsar, grottor, bubblor och broar. Det är indelat i tre delar: en simbassäng, en hoppdel med trampoliner på olika höjd och så äventyrsdelen med vågbassäng. Varma bubbelbad, utomshussim och en kraftig vild fors där man får hålla ett extra tag i de mindre barnen. Vi uppskattade variationer av ställen att röra sig mellan. Här finns två långa, snabba rutschbanor, den ena med coola ljud- och ljuseffekter. Vill du få en försmak, kolla hemsidan där det finns filmklipp inifrån rutschbanorna.

Prisexempel: EnOch (1 vuxen +1 barn): 200 kr, DUO (2 vuxna + 2 barn): 300 kr

Sportlovstider: Måndag–fredag 9–20, fredag–lördag 9–18

Landskrona

Familjär atmosfär

Karlslundsbadet i Landskrona är litet och mysigt. Visst kan även äldre barn ha roligt här bland strömmar, klättervägg och rutschbanor men de yngre trivs nog allra bäst. Från klätterväggens bassäng simmar man under en bro till strömavdelningen. Det bubblar rejält och är svårt att hålla kursen i den starka strömmen. Om man behöver kyla ner sig kan man också simma ut en stund. Det är ganska kul, särskilt när det är riktigt kallt ute. Riktigt bra är de två rutschbanorna. Den röda är den mest välbesökta. Bra fart, lagom lång och kul både för de minsta och de största. Den blå är längre, snabbare och har ett hastigt stup som får det att kittla rejält i magen. Tolvåringen tyckte det var kul att simma ut och att strömmarna var roliga. Hennes betyg: ”Roliga rutschbanor. Bra badhus, inte wow, men bra.”

Pris: 2 vuxna + 2 barn/1 vuxen + 4 barn: 150 kr (vardag), 175 kr (helg).

Sportlovstider: Måndag, lördag, söndag 10–17,
tisdag, torsdag 10–20.30, onsdag 10–18, fredag 10–18.30.

Eslöv 

Litet men läskigt

Karlsrobadet i Eslöv är i stort sett tomt en fredag efter-middag. På helgerna är trycket däremot ofta så stort att det är tvåtimmarspass som gäller. Äventyrsdelen är inte stor men har flera, nästan lite läskiga inslag. 

I två av rutschbanorna måste man vara elva år för att åka. I Vildforsen får vi rådet av vana besökare att hålla händerna mot väggarna under färden annars slår man i kanterna. Men lite ont i rumpan får man allt ändå. Pisten är kort, men brant. ”Den ser värre ut än vad den är”, säger en besökare och svischar iväg. Vår testpanel avstår. 

De längre rutschbanorna får man åka i från sju år. Magic Hole blir väldigt mörk kvällstid eftersom enda ljuset är dagsljuset. Det känns rätt obehagligt. Black Hole är ljusare. 

I mitten av badet finns en cirkelformad kanal med en stark ström. Så stark att det kan vara svårt att gå upp ur bassängen. Det finns lugnare delar också, som delen med klättervägg. Helhetsintrycket är att det är läskigt på sina ställen men ljust och vackert. 

Pris: Familjebad 5 personer (2 vuxna + 3 barn eller 1 vuxen + 4 barn) 220 kronor.

Sportlovstider: måndag 12–16, tisdag 12–19.30, onsdag 12–21, torsdag 12–20, fredag 12–19, lördag 9–15, söndag 11–16.

Mermys äventyr

Ljust, luftigt och praktiskt. Lågedammsbadet ligger i Hörby sportcenter. Kanske är beteckningen äventyrsbad något missvisande. Här finns i och för sig en lång vattenrutschbana som snirklar sig fram. Men den går mycket långsamt. Det mest äventyrliga är klätterväggen som verkar riktigt svår. Klarar man inte den hamnar man i en rund och djup bassäng, samma bassäng som trampolinerna; svikt och tremeters. Trots att det är söndag eftermiddag när vi besöker badet är det inte någon trängsel, inte ens till kiosken. Det låga antalet badare gör det till ett avkopplande familjebesök.

Här finns även ett solrum, vilket inte är ett solarium. Det bokas i förväg och du kan välja om du vill förflytta dig till Balis kvällssol eller Malaysias soluppgång under tiden som du vilar i en solstol med sand mellan tårna för 60 kronor. På badet finns också badleksaker och flytdynor att låna, en ångbastu och en liten jacuzzi.

Pris: Familj (två vuxna + två barn 3–17 år) 200 kronor. 

Sportlovstider: måndag–fredag 10–19.30, torsdag 10–18, lördag–söndag 11–17.

Tips

Ta med eget hänglås till omklädnings- och värdeskåpen. Några bad har kodlås till omklädnings- och värdeskåp. Kom tidigt på dagen under lov och helger.

Fler bad med äventyr

• Hylliebadet i Malmö 

• Vanningen i Vellinge