Kultur & Nöje.

2016-10-21 12:01
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Fräscha burgare med resandevy

Toppburgare, lantligt kök och industriliknande lokal. Matpatrullen finner sig väl tillrätta på ett snabbmatsställe med en personlig stilmix och utsikt över strömmen av tågresenärer.

Hamburgare är verkligen en briljant liten uppfinning; lätt att äta och möjlig att variera i all oändlighet. Tiden när bara transatlantiska snabbmatskedjor serverade en snabb burgare är som tur är passerad. I Malmö finns nu flera bra restauranger som har specialiserat sig på en bit protein mellan två brödskivor. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vigårda är en kedja som erbjuder något mittemellan restaurang och snabbmatställe. I Malmö är Vigårda placerat i det gamla pågatågs-kontoret, alldeles invid Centralens cykelcentrum bjuder man in till korta besök för att beställa och hämta något snabbt i samband med tågresan. Men smakerna, komforten och trivseln på Vigårda får Matpatrullen att stanna längre än på det vanliga snabbmatstället. 

Trivsamt en trappa upp

Inredningen framstår som ett lantligt kök, insprängt i en gammal industrilokal. Det är trivsammast att sitta en trappa upp, där belysningen är bättre och man kan kika ner på resenärerna som tittar förbi på sin väg hem och bort. 

Menyn innehåller burgare på oxe, gris och kyckling, men det finns även vegetariska och veganska alternativ. Precis som på matbespisningen börjar gästerna med en bricka. Man plockar sedan åt sig kalla tillbehör och dricka på vägen mot kassan, där de varma delarna av måltiden beställs hos den vänliga personalen.  

Vi bestämmer oss för en originalburgare på oxkött med chili, cheddar, syrad rödlök, dillgurka och majonnäs (83 kronor) och en burgare på oumph med grillade grönsaker och fetaost (80 kronor). I priset ingår en liten grönsallad, ytterligare ett tillbehör – pommes gjord på vanlig potatis eller sötpotatis, coleslaw eller sallad på tomat eller bönor – och en dippsås. Dricka tillkommer. Det finns läsk (20 kronor), olika juicer (från 30 kronor) och öl och vin. Vigårda har fullständiga rättigheter och utöver hamburgerkonceptet satsas en del på drinkar åt hipsterhållet; namnen leder tankarna till det naturliga och gröna, snarare än till spriten. 

Godaste hamburgerbrödet

Hamburgarna är ganska små, men mycket fräscha. Oxbiffen är precis lagom grillad, fortfarande rosa i mitten, och smakar utmärkt. Även burgaren på Oumph, det kycklingliknande sojaproteinet, är påfallande saftig. Båda serveras i en lätt rostad brioche-liknande bulle, som kan vara det godaste hamburgerbröd Matpatrullen har smakat hittills. Brödet är blankgräddat på toppen, saftigt och smakrikt. 

Tillbehören serveras också i mindre portioner. Potatistillbehören är goda och frasiga, skurna i relativt tunna strips. Tomatsalladen är lagom syrlig och man har lyckats undvika de allra tråkigaste tomaterna. Den lilla plastbyttan med coleslaw skulle däremot tjäna på om andelen majonnäs minskade något. 

Sammantaget kostar en måltid på Vigårda 10–40 kronor mer än ett meal på någon hamburgerkedja, om man väljer en alkoholfri dryck. Med tanke på den kvalitet som erbjuds är det är en väl investerad mellan-skillnad.  

Vigårda

Centralplan, Malmö

Atmosfär: 4

Maten: 4

Vegetariskt: 4

Valuta för pengarna: 5

Prisläge: Bekvämt

Hit går vi igen: Om man är i krokarna

Mättnad: Ganska mätt

Servicen: Precis vad man behöver

Kökets färdigheter: Okej, med potential

Betyg: 4/5