Reportage.

2017-01-23 06:28
För Andreas Jansson och Johanna Forsman blev vägen till lanseringen av en ny app krokig, men när framgången väl kom så hände mycket.
För Andreas Jansson och Johanna Forsman blev vägen till lanseringen av en ny app krokig, men när framgången väl kom så hände mycket.

Från motgång till medvind för appmakare

Att skapa en litteraturapp var motigare än de trodde. Men sedan kom framgången, stort och plötsligt. Kulturföretagarna Johanna Forsman och Andreas Jansson fick plötsligt vind i seglen när spelet Pokemon go slog igenom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Tidigare tog det oss tjugo minuter att förklara för andra vad det var vi ville göra. Nu räcker det med att vi säger som Pokémon go, fast för berättelser, säger Johanna Forsman.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


ETC Malmö träffade dem båda för knappt två år sedan, då de just var i färd med att lansera sin app. Grundidén är att man i appen ska kunna läsa en text på de platser där berättelsen utspelar sig. 

– När vi fick idén och började arbeta med den så var det som ett läsfrämjande projekt. Men det som har hänt sedan dess är att vi har blivit företagare, säger Andreas Jansson.

Johanna Forsman och Andreas Jansson fick tillsammans med Malmö högskola pengar från Statens kulturråd för att utveckla appen. Tanken var då att de båda också skulle kunna få lön för det arbete de la ner. Projektet med biblioteket har också fullföljts, men någon lön har det inte blivit. Johanna Forsman och Andreas Jansson, som båda är frilansande skribenter, har under tiden försörjt sig med andra uppdrag. Hon skriver en bok om svensk filmmanushistoria tillsammans med manusförfattaren och filmregissören Kjell Sundstedt, medan han ibland arbetar på olika lager. 

Ny programmerare

De pengar de hade fått har i stället gått till att finansiera programmeringen. För knappt ett år sedan knöts programmeraren Samuel Johansson till företaget.

– Han började som en anställd men har blivit en del av laget, säger Andreas Jansson.

Den plötsliga medvinden för företaget, som har bytt namn till Storytourist, började i höstas då Venture cup utsåg dem till en av Sveriges tjugo bästa nya företagsidéerna.

– Vi har skickat in vår idé till dem tidigare och tänkte då att det kanske var vi som tänkte fel. Nu har det visat sig att vi tänkte rätt, vi var bara för tidigt ute, säger Johanna Forsman.

En av fem nominerade

Nästa stora framgång under hösten var när Storytourist blev en av fem nominerade till Booktech of the year, en tävling som utlysts av en engelsk branschtidning. De övriga fyra nominerade var alla mer etablerade företag. Storytourist var dessutom den enda av de fem som inte kom från ett engelskspråkigt land.

Malmöföretaget vann inte men fick ett hedersomnämnande.

– Eftersom de bara utser en vinnare och ger ett hedersomnämnande kan man se det som en sorts andrapris, säger Johann
Forsman.

Rullar på

När dörrar väl har börjat öppnas kan utvecklingen rulla på automatiskt. Hedersomnämnandet i den engelska företagstävlingen fick de som ansvarar för ett program för digitala företagsidéer i Holland att höra av sig för att fråga om Storytourist var intresserade av att komma till dem. Processen är nu igång. När detta skrivs har Storytourist gått från att vara ett av 169 sökande företag, till att vara ett av femton som konkurrerar om fem platser. Om de antas kommer de under fyrtio dagar få arbeta på en inkubator i Amsterdam, där det ingår att de får hjälp med att utveckla sin företagsidé.

Samtidigt med affärsframgångarna så har de två tillsammans med sin programmerare utvecklat själva appen. Den app de var på väg att lansera för två år sedan har ersatts av en ny och förbättrad produkt

– Grundidén finns kvar men den har blivit mer spellik, förklarar Johanna Forsman.

Kontakter finns med olika förlag som är intresserade av att lägga in text i appen, men först ut blir antagligen att bli en Londonvandring med berättelserna om Sherlock Holmes. 

Fler planer på hur idén kan utvecklas finns också.

– Vi vill gärna jobba också med andra platsanknutna berättelser som filmer, poddar, radio och journalistik, säger Johanna Forsman.

Storytourist

Storytourist är en app som tar med läsaren till de platser där olika saker i en berättelse utspelar sig. De olika episoderna i berättelsen öppnas när man når fram till rätt plats. 

Programmeraren Samuel Johansson förvandlar appen för berättelser så att den blir mer spellik och ger användarna fler upplevelser.