Kultur & Nöje.

2014-08-26 06:00

Fotbollsklubben med dubbla mål

Medlemmarnas främsta drivkraft är lusten att spela fotboll. Men klubben ser även en uppgift i att motverka stereotypa bilder av Seved som enbart en plats för kaos och bråk. Visst finns här problem, menar medlemmarna, men det är också viktigt att göra området känt för sina positiva sidor. 

 Till allra största del är Seved ett lugnt och trivsamt område med exempelvis rik föreningsverksamhet, omfattande stadsodling och mycket folkliv
på torget. Stadsdelen har också en spirande idrottsrörelse.

– Det är sådana bilder av området vi vill föra fram, säger Ahmed Warsame som är tränare för den uppmärksammade fotbollsklubben Seveds FK. 

”En inspiration för unga”

Warsame, 24 år, har själv vuxit upp i Seved och känner de flesta här, även om han nu bor i en annan stadsdel. Utöver tränarjobbet jobbar han som lärarvikarie i grundskolan men också som utbildare på ett företag i Helsingborg. Han har studerat på Malmö högskola. 

Tillsammans med övriga klubbmedlemmar känner han ett ansvar för att Seveds unga inte ska hamna i negativa banor utan i stället utvecklas i gynnsam riktning. Många i stadsdelen kommer från krigförande länder och vissa har under lång tid befunnit sig på flykt från stridsområden. De kan bära på smärtsamma minnen och därför ha svårare att göra något bra av sina liv i det nya landet.

– Bland det viktigaste är att utbilda sig och att få ett jobb. Vi efterlyser till exempel fler lärlingsplatser vilket i första hand är en uppgift för stat och kommun att fixa. 

Warsame tror att klubbmedlemmarna kan fungera som en inspiration för andra unga och få dem att utmana sig själva. Om de till exempel får se att folk i Seved har startat en fotbollsklubb kan de få impulsen att göra samma sak. Han menar också att medlemmarna är skötsamma och vet skillnaden mellan rätt och fel.

– När du kommer från Seved är din image viktigare än något annat. Ifall den krossas sprider sig ordet snabbt och dina möjligheter försvinner. De flesta av våra spelare håller på att utbilda sig eller har redan jobb. 

Vill starta ungdomsverksamhet

Inför höststarten ligger Seveds FK tvåa i sin serie med flest antal gjorda mål. Alla spelare kommer inte från Seved även om kärnan är från området. Till Warsames uppgifter hör att leta nya spelare som han efterhand testar – ofta efter tips från vänner. 

Till nästa år hoppas han att klubben ska kunna erbjuda ungdomsverksamhet för 15–16-åringar. Klubben vill också starta ett basketlag för tjejer, än så länge finns inte tillräckligt många fotbollsintresserade tjejer i området. 

Seveds FK sponsras av fastighetsbolaget Willhem som tillsammans med några av sina entreprenörer bidrar med bland annat matchtröjor, överdragskläder, matchbollar, domarkostnader och planhyra.

– Vi är inte den sortens företag som brukar sponsra, men de vände sig till oss, och eftersom en del av medlemmarna hör till våra hyresgäster tyckte vi att sponsring kunde vara en bra idé, säger Stefan Jönsson, projektledare i Willhem Malmö.

Fungerar som ambassadörer

Han tillägger att han tror att fotbollen och klubben är värdefulla för området, mycket beroende på att medlemmarna är så engagerande av verksamheten. 

– Det är så lite i den åldern som kan göra att man kommer fel på det och kanske medför att de talanger man har aldrig får chansen att utvecklas och blomma. Nu kan medlemmarna i stället fungera som ambassadörer och få andra att tänka i nya banor.

Tjänar Willhem på den här satsningen?

– Nej, det tror jag inte. Men det är ett bra sätt för oss och våra entreprenörer att få ut våra namn som finns på kläderna och våra firmabilar blir igenkända
i området. 

Jönsson framhåller dock att förhållandena i fastighetsbolagets hus i Seved har blivit bättre, men att det inte går att veta om det beror på idrottsverksamheten. 

– Förstörelsen har minskat, men där finns ännu jättemycket kvar att göra. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter