Kultur & Nöje.

2017-11-17 12:00
  • Nanna Johansson. Bild: Galago
    Nanna Johansson.

Ett försök att roa – med satirisk udd

Malmöbaserade serieskaparen och satirikern Nanna Johansson använder humor för att vända på perspektiv så att det absurda i verkligheten blir synligt. Nu är hon aktuell med sin femte seriebok, ”Naturlig skönhet” där självhjälpstrenden och skönhetsindustrin är en röd tråd. En marknad med ett glättigt tilltal som allt som oftast riktar sig till kvinnor. Ett tilltal tacksamt att driva med, enligt Nanna Johansson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I sina serier är hon ofta frispråkig och direkt kring tabun, skamlösa personer ger svar på tal, kvinnor som avviker från idealbilden eller tilldelas normativt manliga egenskaper och vice versa. Orimliga ideal, dumma frågor och anspelningar blir smärtsamt tydliga. Och roliga. Man vet inte riktigt vem avsändaren är, är den ond eller god.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Vill den mig verkligen väl med sina välmenande tips? Den här självförbättringstanken som lägger över allt ansvar på individen men med en glättig ton: kom igen tjejer nu gör vi såhär, du vet väl att du kan må bättre bara du gör så här. Det finns en övertro på vad vi kan ta tag i själva som är rolig att driva med.

Nanna Johansson debuterade 2009 med serieboken ”Fulheten”, i samma veva som hon gick ut serieskolan vid Kvarnby folkhögskola. Hon flyttade från uppväxtstaden Gävle för utbildningen och blev kvar. I Malmö känner hon sig hemma.

– Jag har bott i Malmö i tio år nu och är inte beredd att flytta. Det är en härlig stad som jag känner en kärlek till. Bara det att en person som jag med otroligt dåligt lokalsinne kan hitta i Malmö gör att jag känner mig bekväm.

Nanna började teckna serier i 20-årsåldern i sitt barndomshem i Gävle och skapandet kom i regel ur känslor av ilska över samhällets tillstånd. Men under arbetet med ”Naturlig skönhet” har det varit annorlunda.

– Den här boken kommer inte så mycket ur irritation. Jag har mer försökt roa mig själv och andra, än att vara en opinionsbildare.

Smalrecept och positivt tänkande

I ”Naturlig skönhet” kan du bland annat läsa hur du kan tänka positivt i deppiga situationer och lära dig älska dig själv med åtta steg, få råd för ditt varumärkesbyggande. Träningstips för den perfekta tajta kroppen, läsa riktlinjer från idealverket som med pekpinne inte nog kan betona vikten av att du som tjej har en tillräckligt bred glipa mellan låren. Eller följa ett samtal, som aldrig ägt rum, mellan två killar som beklagar sig över hur de får fittbilder skickade till sig.

Nannas smalrecept kan till exempel vara en mager rotfruktssoppa: 3–4 potatisar, 2–3 morötter, 1 palsternacka. Skala rotfrukterna. Släng rotfrukterna och koka ­skalen. Sila bort skalen och släng dem. Släng vattnet. Gör 20 situps.

Eller sommarens skönhetstips: Måla naglarna i nya trendkulören. Medan naglarna torkar använd fötterna till att sätta upp håret i sommarens frisyr. Byt till höstens frisyr. Klipp av håret och använd som löshår. Stryk highlighter över ögonvitan. Ta fram en bomullstops, titta på den. Skaffa ett grundmurat självförtroende. Sov i minst 15 timmar – om du vaknar tidigare blir du ful.

”Dumma små regler”

I yngre tonåren började Nanna läsa tidningar som riktade sig till unga tjejer. Hon kallar det för sitt ”tidiga uppvaknande”, då hon för första gången blev medveten om att det fanns olika måsten och krav på vad skönhet var.

– Jag började läsa tjejtidningar i väldigt ung ålder när jag ännu inte riktigt förstod allt. Men jag kommer ihåg att det var mycket regelverk och förbud som jag inte hade tänkt på innan, men som gjorde att jag aktivt gick och tänkte på det sedan. Det var dumma små regler som att man inte fick sminka både läpparna och ögonen hårt, utan välja en åt gången. Men varför? Det är så mycket sådant dumt som fortfarande hänger med.

Upprördhet som drivkraft

Nanna är själv en flitig besökare på livsstilsajten Pinterest. Där allt ska vara inspirerande, vackert och enkelt. Men här fick hon också inspiration att röra runt på det tillrättalagda. Även om ”Naturlig skönhet” har kommit ur en lustfylld process har ändå upprördheten varit en drivkraft.

– Vissa grejer är jag genuint förbannad över. De här fluffiga självförbättringstankarna som ska få oss att känna oss otillräckliga. Det gör mig arg, vad kapitalismen gör med oss för att kränga skitprodukter, jag tror inte det går att leva i det här samhället och vara helt immun mot att faktiskt lyssna på det här tilltalet.

Men just nu, säger hon att hon inte har så mycket tid över till att vara arg då hon är upptagen med sin konstutställning på Makeriet i Malmö som precis haft vernissage.

– Jag var lite trög i starten så det har varit stressigt in i det sista. Det är en liten men förhoppningsvis trevlig utställning med en kaotisk mix av lite allt möjligt.

Fakta

Nanna Johansson är serieskapare, radiopratare, bloggare och poddare. Hon är en av rösterna i Lilla drevet och har tidigare varit programledare för Pang prego och Tankesmedjan i P3. Hon har också skrivit skönlitterära böcker bland annat novellsamlingen ”Paradise” (2016). Förutom aktuella seriealbumet ”Naturlig skönhet” har hon tidigare gett ut ”Fulheten” (2009), ”Mig blir du snart kär i” (2010), ”Välkommen till din psykos” (2012), ”Hur man botar en feminist” (2013).