Reportage.

2016-03-01 07:46
 • Lunds fotbollsförening har fått ett tillskott på 25 nya spelare. Bild: Jenny Wickberg
  Lunds fotbollsförening har fått ett tillskott på 25 nya spelare.
 • Kjell-Åke Åkerblom och Alicia Lopez Åkerblom tar hand om det pappersarbete som följer med de nya spelarna. Bild: Jenny Wickberg
  Kjell-Åke Åkerblom och Alicia Lopez Åkerblom tar hand om det pappersarbete som följer med de nya spelarna.
 • Mojfaba Hosseini kom till Sverige förra sommaren och har lärt sig så mycket svenska att han kan översätta en del av det som sägs för sina lagkamrater. Bild: Jenny Wickberg
  Mojfaba Hosseini kom till Sverige förra sommaren och har lärt sig så mycket svenska att han kan översätta en del av det som sägs för sina lagkamrater.
 • Maria Granfeldt delar ut skor och benskydd till de spelare som behöver. Bild: Jenny Wickberg
  Maria Granfeldt delar ut skor och benskydd till de spelare som behöver.

Ensamkommande gör drömmen om juniorlag möjlig

Nyanlända flyktingbarn har de senaste månaderna kommit till Skånes idrottsföreningar i stora skaror. För Lunds fotbollsförening, LFF, har 25 nya spelare på ett bräde gett näring åt drömmen om att kunna få ihop ett juniorlag igen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är måndag kväll och omkring hälften av killarna på träningen för pojkar som är födda 2000 och 2001 är ensamkommande flyktingpojkar som kommer från olika boenden.

– Det är trevliga killar. Beredda på att jobba hårt också, säger tränaren Faik Abazi belåtet.

Träningen börjar med en teorigenomgång på svenska. Spelaren Mojfaba Hosseini, som kom från Afghanistan förra sommaren och har hunnit lära sig lite svenska, översätter en del av det som sägs så att hans mer nyanlända lagkamrater ska förstå. Men principen är annars att de som börjar träna med klubben snabbt ska lära sig språket.

– Vi ger dem hemläxor ibland. Det kan vara att de ska lära sig tio fotbollsglosor till nästa måndag, säger tränaren Jonas Granfeldt.

Det plötsliga nytillskottet av spelare i åldern 12 till 18 år har påverkat mycket inom klubben. Alicia Lopez Åkerblom har anlitats för att ägna ett par timmar ideellt arbete i veckan åt att styra upp det administrativa runt nykomlingarna. Ett problem är att spelarregistreringen bygger på ålder, en faktor som ibland kan vara svår att säkerställa med de ensamkommande flyktingbarnen.

Drömmen snabbt möjlig

Men de nya spelarna, där de flesta är i övre tonåren och en del har kommit rätt långt i sin fotbollsutveckling, fick också den spirande drömmen om att få igång ett nytt juniorlag att plötsligt bli möjlig.

– Vi hade tänkt starta laget på två, tre års sikt, men nu ser det ut att kunna gå snabbare, säger Jonas Granfeldt.

Det som fick igång arbetet med att snabbt försöka integrera de nyanlända flyktingarna i idrottslivet var en summa pengar från regeringen till idrottsrörelser runt om i landet. Skånes idrottsförbund har använt en del av pengarna till att anställa en person, som har fått till uppgift att administrera och hjälpa föreningarna runt om i länet.

”Har fungerat fantastiskt bra”

En del klubbar har tagit emot enskilda barn medan andra har tagit emot hela grupper med nyanlända. 

– Det har fungerat fantastiskt bra, Mötet med de nyanlända har blivit en positiv kick. Bollsporter som fotboll och volleyboll är universella företeelser. Ge barnen en boll och en klubba så vet de vad det är. Genom att börja spela med våra klubbar så får barnen så mycket utöver själva sporten, då de automatiskt tränar på språket samtidigt som de får kontakter, säger Jane Andersson, ordförande för Skånes idrottsförbund.

Men idrottsföreningarna har ibland mött nya typer av problem.

– Vi har som föreningar ibland haft svårt att hitta fram i kontakterna med flyktingboenden och delar av kommunerna, som socialförvaltningarna, som vi inte tidigare har haft med att göra. De har inte alltid haft förståelse för hur föreningslivet är uppbyggt, säger Jane Andersson.

Problem med träningskläder

Att praktiska problem uppstår är något som de aktiva i LFF har löst efterhand. Maria Granfeldt, som är med i klubben som fotbollsförälder, tog tag i problemet med att de nyanlända saknade rätt kläder för träningarna.

– Jag gjorde ett upprop om att det behövdes skor och benskydd, och fick in mycket. Det ligger många urvuxna fotbollsskor därhemma i garderoberna, säger hon.

För Lunds FF är nu problemet att hitta tränare till alla lag.

– Vi hade tidigare problem med att få ihop spelare till alla lag, så det här känns bara positivt, säger Jonas Granfeldt.