Kultur & Nöje.

2016-06-17 12:06
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

En genväg till himlen

I ett gatukök vid Köpenhamns saluhall Torvehallarna möter Matpatrullen äkta matkärlek. Från fördrinken, som inte faller dem i smaken, äter de sig igenom en meny som får dem att landa i rent himmelska känslor.

I september är det fem år sedan Torvehallerne öppnade på Israels Plads i Köpenhamn. Torget etablerade sig snabbt som stadens kanske viktigaste plats för mat och dryck. I de två saluhallarna finns kött, fisk, ost och vin, sprit, kaffe, choklad, smörrebröd och allehanda delikatesser av bästa kvalitet. Här bjuds också årstidens blommor, frukt och grönt ut i lockande drivor. Vill man slå sig ner för en matbit är det största problemet vad man ska välja. Matpatrullen bestämmer sig till slut för tacos. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hija de Sanchez (Sanchez dotter) huserar utomhus i ett matbås mellan de båda saluhallarna. Etablissemanget drivs av Rosio Sanchez, tidigare chefskonditor på Noma. Men här är vi långt från det utstuderade och pretentiösa som utmärker en stjärnkrog. Det som återstår är kärleken till maten som lyser från gatuköket i den anspråkslösa kuben. Rosio ser det som sin uppgift att visa oss det mexikanska köket, långt ifrån affärens hylla med fredagsmys. På baksidan av båset kan man se hur tortillan förbereds. Majsdegen knådas och manglas genom en degpress till små, runda och tunna bröd, som sedan steks på båda sidor på en stor häll. Fina färdiga tortillas skickas vidare till båsets framsida, där de snabbt prepareras med dagens fyllningar efter hand som beställningarna ramlar in. 

Bloody Mary utspädd med öl

Innan vi bestämmer oss för vilken fyllning vi ska välja, passar vi på att provar en Micheladas (30 danska kronor). Denna mexikanska drink beskrivs bäst som en Bloody Mary med lime, utspädd med öl. Glasets kant har rullats i tacokryddor. Blandningen är inget för oss, men har säkert sin publik någonstans. 

Vi väljer combi-tallriken (100 danska kronor) med de tre tortillaalternativ som erbjuds denna dag: Långbakad biff med en klick grön chilisås, Chiligrillad kyckling och Färskost med syltad lök. Alla tre är överösta med färsk persilja och koriander. Allt är fräscht och mycket välsmakande. Brödet är superfärskt och mjukt men ändå fast. Biffen är saftig och aromatisk, osten är ordentligt preparerad med chili. Godast är kycklingen, vars härliga smakrymd får oss att gå tillbaka och beställa ytterligare en tallrik med enbart denna variant (100 danska kronor).

Goda vuxenglassar

Hija de Sanchez serverar efterrätter också. Bäst går de hemlagade glasspinnarna – Paletas (40 danska kronor) – som erbjuds i en rad frukt- och kokos-smaker. Vi provar vuxenvarianterna med tequila och grädde och en mera isglassig med mescal och ananas. De sitter båda fint denna varma försommarkväll. Godast är gräddglassen, som är mjuk i munnen och försiktigt smaksatt. Mescal-isen är delvis doppad i ett kryddigt pulver som innehåller malen mask. Det smakar inte direkt illa, men gör oss onekligen lite tveksamma.

Torvehallerne stänger redan tidig kväll. Det är väl abrupt en kväll som tycks gjord för att sitta och njuta av miljön och småprata med de bordsgrannar man har råkat hamna bredvid. Men Matpatrullen tar vara på den tid som återstår och hämtar snacks vid Rosios disk. Det blir Churros (40 danska kronor), små friterade mördegstavar. Här serveras de med blåbär och rejält med strösocker. En liten bägare Cajeta, en kolasås som traditionellt tillagas på getmjölk, följer med. Gillar man sötsaker erbjuder dessa små godsaker en genväg till himlen. 

Hopp om Malmö

I november öppnar Malmö saluhall i det gamla magasinet vid Malmö Live. Matpatrullen ser fram emot nya matupplevelser där. Blir Malmö saluhall ett matmecka i närheten av Torvehallernes kvaliteter kommer det att bli en fantastisk plats.

Hija de Sanchez

Torvehallerne, Köpenhamn

Atmosfär: 5
Maten: 4
Vegetariskt: 3
Valuta för pengarna: 4

Prisläge: Bekvämt

Hit går vi igen: Om man är i krokarna

Mättnad: Mätt

Servicen: Precis vad man behöver

Kökets färdigheter: Enastående