Kultur & Nöje.

2017-06-02 12:04

En balansgång mellan billigt och minnesvärt

Det är inte ofta restauranggäster tycker att maten är för billig, men just det händer vid Matpatrullens besök på Shiraz.- Den persiska restaurangens mat är godkänd, men vår testpatrull hade gärna sett att de vågade sikta högre. Även om det blev till dyrare nota.

Shiraz är en stad i sydvästra Iran, som har varit Irans huvudstad under flera epoker. Länge var staden känd för sin vinproduktion, men denna upphörde när den islamska regimen tog över landet i slutet på 70-talet. Något alkoholhaltigt serveras inte heller på den persiska krogen med samma namn vid Möllevångstorget.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


På restaurangens hemsida berättas att man serverar traditionell persisk mat. Sådan är smakrik på ett försiktigt vis, kryddad med saffran, kanel och söta frukter och bär som berberis.

Salladsbordet från konservburken

Matpatrullen blir hjärtligt mottagna i den spatiösa lokalen. Ingenting finns kvar av den kitschiga brokad-version av österlandet som den tidigare kinarestaurangen erbjöd. Det är fräscht, men kyligt. En tom och torr fontän står och väntar på att få erbjuda lite porlande liv. Lite längre in står ett salladsbord redo att dyka ner i, om det inte vore för att innehållet var så tråkigt; isbergssallad, feferoni och andra grönsaker direkt från konservburken. Fast de svarta och gröna oliverna var okej.

Vi börjar med att beställa Salad shirazi, med gurka, tomat, lök och mynta (15 kronor) och Borani esfenaj, en yoghurtröra med vitlök och spenat (15 kronor). Salladen är saftig och god. Yoghurtröran smakar just bara yoghurt och några spår av spenat kan vi inte heller hitta. Den eventuella kryddningen är glömd eller så finstämd att den går oss förbi. Till detta kommer ett alldeles nybakat och varmt bröd som det är lätt att sitta och nibbla på ett tag.

Snabbt och gott

Vi använder tiden att spekulera över priset. Vems lön, semesterersättning, pension och arbetsskadeförsäkring tullar vi på när vi äter så billigt, undrar vi. Prisnivån på Möllevången är naturligtvis en ynnest för den som inget har. Men tanken på att det alltid är någon som får betala det riktiga priset ger en obekväm bismak. Nog finns det också en publik som skulle vara beredd att betala vad det kostar att laga god mat under justa villkor?

Matpatrullen fortsätter hur som helst att smörja kråset med Shishlik, grillade lammkotletter med ris (130 kronor) och Ghorme Sabzi, oxköttsgryta med färska örter, torkad lime och kidneyböner (85 kronor).  All mat är serveringsklar väldigt snabbt.

Vi är lite frågande till de små paketen margarin som balanserar på kanterna av serveringsfaten. Men de grillade lammkotletterna är alldeles utmärkta. De är möra och fina och skvallrar om en marinad med kanel (?). Riset av basmatityp är fluffigt och smakrikt på det där sättet man aldrig lyckas få riktigt till hemma. Grytan består till stor del av spenat och örtkryddan som vi funderar en stund över visar sig vara dill. En syrlighet från citrus finns också.

Vi tar gärna om av denna och när vi börjar bli ordentligt mätta överraskar den vänlige servitören oss med ännu ett stort nybakat bröd. Det ryker och doftar och är omöjligt att stå emot. 

Priset slår kvalitén

Restaurang Shiraz placerar sig någonstans mitt emellan billig snabbmat å ena sidan och en ambition att bjuda på något minnesvärt och genuint å den andra. En större satsning på det senare skulle få oss att känna oss, om möjligt, ännu mera välkomna framöver. Även om priset blir högre.