Reportage.

2016-10-11 06:03
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Dags att höja ribban?

Skissartad, är ett ord som Matpatrullen landar i efter besök på Vegan bar. De hittade  en och annan godbit på menyn. Men obekväma bänkar och bristen på ursrprungsmärkning drar ner helhetsintrycket.

Sedan ett drygt år tillbaka ligger Vegan bar bredvid Ölkaféet uppe i Södra Skolgatans vändzon vid Möllevångstorget. Kanske är det en tanke i tiden att man har tagit plats här efter den östeuropeiska restaurangen Jetzt, vars paradnummer var polsk Golonka, eller Schweinhaxe, som den maffiga grisknotan heter på tyska. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Numera serveras det inga Asterix-stekar i lokalen. Vegan bar håller sig till veganska rätter som bygger på konceptet hamburgare. Menyn presenteras på två sidor och är lite bökig att sätta sig in i, men ger å andra sidan stora möjligheter för gästen att få precis vad man vill ha. 

Först ska man välja en av fem modeller på sin hamburgare. Vi slår till på Chimajo (114 kronor), Mushy Mushy (124 kronor) och Vegana (129 kronor). 

Chimajo serveras med färsk vitlök, en grillad röd chili och en chipotlemajo, som uppges vara lagad på stället. Det är ordentligt sting i den goda majon, som till konsistensen mera liknar en grovmalen sås.  

Vegana är mera försiktig och kommer med hemlagad valnötsmajo. Av menyn att döma tycks den fullspäckad med sallad och grönsaker, men den rätt som kommer ut från köket ser inte mycket grönare ut än de andra tallrikarna. Men den veganska mozarellan som kommer till är av god kvalitet och smakar utmärkt. 

I beskrivningen av Mushy Mushy framhålls att rödvinssåsen som serveras till är gjord på handplockade druvor från Andernas västra sluttningar. Formuleringen får oss mest att fundera över var alla andra ingredienser kommer från. Som den sparsamma röran av kantareller, skogschampinjoner och ostronskivling till exempel. Den är för all del mycket god, men hur tog sig svamparna till Möllevången? På alla hamburgare kommer det också en skiva inlagd gurka, som påminner alltför väl om Felix. 

Om Vegan bar vill höja ribban vore det en god idé att fundera lite mera över ursprungsmärkning. Visst bryr sig även veganer om maten är närproducerad, ursprungs- och eko-märkt? 

Man kan välja mellan tre olika hemlagade ”hamburgare”, en på whiskymarinerad sojafärs, en kikärtsburgare och slutligen en rejäl hatt portabello. Sojafärsen är den godaste, väl kryddad med worcestershiresås. Brödalternativen är två, surdeg eller durum. Matpatrullen föredrar surdegsversionen. Durumbrödet är något torrt. 

Samtliga burgare kommer med klyftad friterad potatis. Köket glömde salta de små rotbitarna som erbjöds oss, men det kanske var en tillfällig lapsus? 

Som restaurang betraktat är Vegan bar lite skissartad. Man beställer vid baren, servicen är inte särskilt inspirerad och de hårda träbänkarna utan ryggstöd ganska obekväma. Samtidigt är maten okej, stämningen opretentiös och priserna mycket överkomliga. Det kanske är gott så?

Vegan Bar

Södra Skolgatan 45, Malmö

Atmosfär: 4

Maten: 4

Vegetariskt: 5

Valuta för pengarna: 4

Prisläge: Bekvämt

Smådyrt: Hellre än till korvmojjen

Mättnad: Ganska mätt

Servicen: Precis vad man behöver

Kökets färdigheter: Okej, med potential