Kultur & Nöje.

2017-02-24 06:00
  • Teatergruppen Oppalanta blandar verkliga fakta med improvisation i sin serie Oppalanta skriver historia. Föreställningarna har gratis inträde och ges på Moriskan.  Bild: Jenny Wickberg
    Teatergruppen Oppalanta blandar verkliga fakta med improvisation i sin serie Oppalanta skriver historia. Föreställningarna har gratis inträde och ges på Moriskan.

Byxlös regent blir kvällens huvudperson

Ingen har lyckats ena och styra Norden som hon. Hon var dessutom en regent som lyckades lägga grunden till en historiskt långvarig fred. Det handlar om drottning Margareta, en av historiens förbisedda personer som får sin revansch på Moriskan i kväll.

De som har tagit sig an drottningen, även känd som kung Byxlös, är teatergruppen Oppalanta som bygger sina föreställningar på plats och med publikens hjälp. Idén om att förena improvisationsteater med historia kom ursprungligen från gruppmedlemmen Astrid Tägt.
– Jag gillar den lekfulla formen med improvisationsteater och tyckte att det kunde vara kul att förena den med någon form av allmänbildning, för att på så sätt ge det en ny tvist, säger hon.

Växande teatergrupp

Gruppen Oppalanta bildades år 2015. De tre första medlemmarna hade träffats som elever på teaterlinjen på Fridhems folkhögskola. Gruppen har vuxit och består i dag av sju skådespelare och en producent.

Den första föreställning de gjorde var Dan då Dan dog, som de spelade 2016 i Malmö, Helsingborg  och Karlstad. Men nu är det improvisationsteater kring ett historiskt tema som gäller.
– Vår tanke är att plocka fram en person eller händelse som vi inte tycker har fått den plats i historien som de förtjänar, säger Astrid Tägt.

För en månad sedan hölls den första föreställningen på Moriskan. Gruppen hade då valt ut Siri von Essen som huvudperson. Det är gratis inträde till föreställningarna, och rummet fylldes av en blandad publik.

I greppet improvisationsteater ingår ett sportmoment. Skådespelarna, som alla är klädda i svart med träningsskor på fötterna, är indelade i två lag. De scener de tar fram bygger delvis på förslag från publiken. Premiärföreställningen möttes av bra respons.
– Längst fram vid scenen satt en grupp som var ute på after work och som hade hamnat här av en slump. De gick igång på tävlingsmomentet och gjorde verkligen allt för att heja fram det lag de hade utsett som sin favorit, berättar Josefin Beischer, gruppens producent.

Bakom improvisationerna ligger både träning och research. En gång i veckan träffas medlemmarna i Oppalanta för att göra improvisationsövningar tillsammans, där de ibland också blandar in ett historiskt tema. Vem som ska bli nästa föreställnings huvudperson röstas fram och i repetitionerna ingår att de också har studiecirkelträffar, där de tillsammans går igenom material som finns om den person de har valt.

En reaktion mot historieskrivningen

I dag är det drottning Margaretas liv och gärning som ska återspeglas. I och med att det är improvisationer det handlar om kan scenerna skena iväg och hamna långt från verkligheten, men gruppen har tagit fram en grund där de faktiskt vet en del om det som är kvällens tema. 

Kvällens föreställning är en reaktion mot den historieskrivning som inte har gett den mäktiga regenten tillräckligt med plats. Ett exempel är avsnittet om drottning Margareta på Wikipedia, där två av rubrikerna i den kortfattade skildringen är barn och klänning.
– Då talar vi om den kvinna som var ensam regent över Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Nog borde det finnas mer att säga om henne än så, säger Astrid Tägt.

Gruppen började med att testa sitt koncept på kompisar som fick ställa upp som testpublik. Under våren kommer de att framträda ungefär en gång i månaden med serien som har fått namnet Oppalanta skriver historia.

Kvällens föreställning börjar klockan 19. Vem som blir huvudperson vid kommande föreställningar är inte klart, utan bestäms efterhand.

 

Några viktiga årtal:
1353
– året då hon föddes som dotter till den danska kung Valdemar Atterdag och drottning Helvig af Seisvig.
1359 – trolovades den då sexåriga Margareta med norska kungen Håkan Magnusson.
1383 – vigdes hon vid Håkan Magnusson.
1366 – -flyttade hon hem till sin make, vid 13 års ålder.
1370 – födde hon sin son Olof, som blev hennes enda barn.
1375 – Margareta tar sig titeln drottning av Sverige och Danmark.
1380 – Håkan dog och den tioråriga Olof blev kung. Den som i praktiken styrde var hans mamma Margareta.
1387 – Olof dör och Margareta styr ensam vidare.
1388 – Margareta väljs till Norges och Danmarks ”fru och husbonde och fullmäktige förmyndare”. De svenska stormännen antar henne som regent sedan hon befriat dem från den tyska kung Albrekt.
1397 – en union bildas mellan kungarikena Danmark, Norge och Sverige. Unionen, som varar till 1523, innefattar också Finland, Island, Grönland, Färöarna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna.
1412 – Margareta dör.