Reportage.

2015-12-08 08:39
  • Billie och Blanka Olevik byter sina Barbies mot nya leksaker. Bild: Jenny Wickberg
    Billie och Blanka Olevik byter sina Barbies mot nya leksaker.
  • Mässbesökarna Winnie och Vanna Mamtaha och Tilde Hultkvist från Retoy sitter och ritar tillsammans. Bild: Jenny Wickberg
    Mässbesökarna Winnie och Vanna Mamtaha och Tilde Hultkvist från Retoy sitter och ritar tillsammans.
  • ”Det här är kanonbra. De är ju inte precis så att de sliter ut sina leksaker och de behöver inte heller alltid något som är nytt, utan snarare något som är annorlunda”, säger Emma Olevik. Bild: Jenny Wickberg
    ”Det här är kanonbra. De är ju inte precis så att de sliter ut sina leksaker och de behöver inte heller alltid något som är nytt, utan snarare något som är annorlunda”, säger Emma Olevik.

Byte av leksaker ger miljömedvetenhet

Barn får byta in de leksaker de har tröttnat på och är på så sätt med och skapar ett kretslopp där de får känna att de gör nytta. Det är tanken bakom Retoy, som säljer lek, miljömedvetenhet och skaparlust, samtidigt som de uppmuntrar barn att hålla på sina rättigheter.

Blanka och Billie Olevik är två av de barn som besöker Retoys hörna på en fritidsmässa i Bellevuestadion i Malmö. Systrarna checkar in med en kasse Barbie-dockor och checkar ut med ett antal leksaksdjur. Ett byte som gläder både dem och deras mamma Emma Olevik.

– Det här är kanonbra. De är ju inte precis så att de sliter ut sina leksaker och de behöver inte heller alltid något som är nytt, utan snarare något som är annorlunda, säger hon.

Retoy startade i Stockholm 2011 och deras avdelning i Malmö startade ett år senare med målet att uppmuntra barn till ett konsumtionsmönster som inte bara handlar om att köpa nytt.

– Barn i Sverige har i snitt 536 leksaker, säger Gloria-Karin Lopéz, en av Retoys anställda som sedan några månader tillbaka kan titulera sig lokal lekmästare i Skåne.

Barnen i främsta rummet

Retoy besöker mässor, loppmarknader och andra sammanhang dit barnfamiljer söker sig. De ordnar dessutom aktiviteter på bibliotek och andra platser. Konceptet består i en lekverkstad dit barnen kan komma bara för att leka och rita. Alla barn som har med egna leksaker som de har tröttnat på kan dessutom byta in dem mot någon av de leksaker som finns på plats.

Alla leksaker som innehåller giftiga eller miljöfarliga saker plockas bort. Trasiga saker i bra material används däremot i verkstäder där barnen får göra nya leksaker av gamla.

För att göra barnen medvetna om sina rättigheter bjuds de in till en sagostund, där boken man läser bygger på FN:s barnkonvention.

– Det är alltid barnen som är i främsta rummet i allt vi gör och det gör att vi verkligen når fram till dem, säger Gloria-Karin Lopéz.

Leken kan förena alla

Vid sidan av verkstäderna driver Retoy en insamling där barn får skänka leksaker till barn som nyligen kommit till Sverige som flyktingar och befinner sig på något asylboende.

För Gloria-Karin Lopéz är leken något som kan förena alla.

– Jag tyckte att det var roligt att leka när jag var barn och har som vuxen fortsatt med det när jag håller på med teater, där man är fullt närvarande på samma sätt som i leken. I de aktiviteter vi ordnar så hoppas vi att barnen som kommer ska hitta varandra i lekens magiska värld, säger hon.

För Emma Olevik känns barnens byte av leksaker bra.

– I vanliga fall brukar jag ibland fylla en flyttlåda med sådant som de har tröttnat på för att ställa ner det i källaren, så kan jag ta upp det igen ett år senare. Men att byta in dem här, där sakerna blir till glädje för andra barn, är bättre, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Retoy är ett socialt företag som består av ett aktiebolag och en stiftelse, och som samarbetar med bland annat FN-organet Unicef. 

Retoys aktiviteter är alltid gratis för dem som besöker dem, men finansieras av de arrangörer som anlitar dem.

Nästa tillfälle att byta leksaker i Malmö blir den 13 december i samband med Barnens loppmarknad i Folkets Park.