Intervju.

2016-02-02 07:56
Bild: Jenny Wickberg

Brist på lust får män att söka hjälp

Brist på lust och brist på kunskap får männen att söka hjälp på sexmottagningen.

– Det är mycket dålig självkänsla som män bär på i grupp, säger sexvägledaren Marco Vega.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Två tredjedelar av besöken hos Sexvägledarna i Malmö görs av män. En tydlig trend är att när par söker tillsammans så är det kvinnan som bokar tiden medan männen går flest gånger och väljer att fortsätta samtalen på egen hand. Marco Vega förklarar detta med att män i allmänhet saknar ett forum för att prata om sådant som rör sex och känslor.

– Det tillhör bilden av det maskulina könet att en man ska vara den som vet och kan, vilket gör att många män inte vågar fråga om det de inte förstår. När det kommer till sex så stannar männens kunskapsinhämtning ofta vid 16, 17 års ålder, medan kvinnorna i deras närhet har fortsatt att utvecklas.

Tidigt intresse

Marco Vegas intresse för folkbildning i ämnet sexualkunskap startade när han vid 24 års ålder engagerade sig i RFSU.

– Jag såg det först som ett roligt jobb där jag dessutom fick gratis kondomer. Men intresset växte när jag började delta i deras aktiviteter och fick nya kunskaper och en helt ny bild av maskulinitet. 

Han blev med tiden ordförande för Malmöavdelningen. Yrkesmässigt slog han in på en bana som handlade om folkhälsa och information, men jobbet och intresset för sexualfrågor sammanstrålade med tiden..

– Jag arbetade som informatör inom Malmö stad när jag blev tillfrågad om jag kunde arbeta i sex månader med ett projekt inom prostitutionsenheten. Jag tvekade först, eftersom jag var i ett skede där jag kunde få fast anställning som informatör, men tyckte att det där med prostitutionsgruppen lät så roligt att jag inte kunde tacka nej.

Uppdraget han fick handlade mycket om kontakter med sexköpare och sexsäljare, där Marco Vega och hans kvinnliga kollega blev alltmer intresserade av de män som var sexmissbrukare. Både Marco Vega och kollegan valde sedan att lämna sina anställningar för Malmö stad och arbetade i stället vidare på egen hand.

– Vi reagerade på att det var så många av de män som vi träffade som saknade grundläggande kunskaper kring sex, säger Marco Vega. 

Kollegorna startade mottagningen som de beskriver som en ungdomsmottagning för vuxna.  När par söker hjälp så handlar problemen ofta om otrohet och hur de ska hantera det. Att männen ofta väljer att gå kvar på egen hand är för att prata om sex på ett sätt som också omfattar känslor.

– Många män har aldrig ens funderat över skillnaden mellan lust och kåthet. För dem är sexualiteten så helt förknippad med ståndet. Allt kretsar kring förmågan att få stånd vilket för många leder till prestationsångest i samband med sex, säger Marco Vega.

Vad är det för frågor männen tar upp när de går kvar ensamma hos dig?

– Det är ofta män i åldern 30-plus som har barn och älskar kvinnan de lever med. För dem kan det vara svårt att förstå varför lusten inte riktigt finns där. Exempel på frågor kan vara varför de känner åtrå till en arbetskamrat fast de inte vill det, samtidigt som lusten till den de älskar inte riktigt är där.

Vad är din förklaring till det?

– Äventyrlighet är en form av trigger som kan sparka i gång lusten och är också något som förknippas med den maskulina bild som männen matats med. Den intimitet som kvinnor kan uppleva och uppskatta kring sex är däremot något många män inte har lärt sig att uppskatta.

Insikt som kan få män att njuta mer

För Marco Vega handlar samtalen med dem som kommer mycket om att sätta sexualiteten i ett större och bredare sammanhang.

– Sex handlar om tre saker – det är de biologiska, psykologiska och sociala komponenterna. Män ser ofta inte längre än till den biologiska delen. Ett vanligt påstående som bygger på ett enbart biologiskt synsätt är att kvinnor skulle ha mindre behov av sex än män. Insikten om att lust är en känsla som inte bara betyder kåthet kan få män att börja njuta mer av sitt sexliv, eftersom de kan fokusera på vad som får dem att må bra och inte bara på förmågan att genomföra akten.

Marco Vega

Ålder: 39 år.

Familj: Ensamstående pappa till två döttrar, 14 och 3 år.

Bor: I Malmö.

Engagerad i: Sitter med i RFSU:s förbundsstyrelse och har som mål att arbeta för att människor ska få ett bättre sexualliv.

Idol: Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar.